Κυριακή 13/6/2021

Δείτε σε ποιες σχολές πέφτουν οι βάσεις

Μία μόλις ώρα πριν την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, προανήγγειλε την πτώση τους ακόμα και στις πιο περιζήτητες σχολές, με δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ.

«Οι βάσεις κινούνται γενικά σε καθοδική βάση, με εξαίρεση κάποιες σχολές, κυρίως οικονομικές, σε μεγάλες περιφέρειες. Οι βάσεις στις σχολές που προστέθηκαν -130 νέα τμήματα- κινούνται λίγο-πολύ στα ίδια επίπεδα», τόνισε η υπουργός Παιδείας.

Αναλυτικότερα, η κα Κεραμέως εξήγησε ότι η πτώση στις νομικές σχολές κυμαίνεται στα 100 με 200 μόρια, στις ιατρικές σχολές στα 200 με 300 μόρια, στις πολυτεχνικές σχολές στα 300 με 800 μόρια, στις παιδαγωγικές στα 600 μόρια, στις μαθηματικές στα 500 με 1.000 μόρια. Άνοδο σημειώνουν οι σχολές πληροφορικής περίπου στα 400 μόρια, καθώς και οι οικονομικές και αστυνομικές σχολές.

Σύμφωνα με την υπουργό, τα αποτελέσματα αφορούν σχεδόν 104.000 υποψηφίους εκ των οποίων οι 80.000 εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το 23% των υποψηφίων εισάγεται στην σχολή της πρώτης προτίμησης τους, ενώ οι γυναίκες έχουν και πάλι την πρωτιά, με επιτυχία σε ποσοστό 53,48%. Οι οι άνδρες ακολουθούν με 46%.

«Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες, που διαμορφώνουν τις βάσεις. Το πρώτο είναι ο αριθμός των εισακτέων. Φέτος υπάρχει μία αύξηση κατά περίπου 3.200 θέσεις. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, οι οποίες φέτος κινήθηκαν πτωτικά. Και ο τρίτος είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων, που είναι λίγο πολύ οι ίδιες σε σχέση με πέρσι. Άρα ο κύριος λόγος για την πτωτική τάση είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι μαθητές των γενικών λυκείων, που είναι κάτω από τη βάση, φτάνουν πάνω από το 25% και στα επαγγελματικά λύκεια πάνω από 40%.

«Έχουμε πει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει μία ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αυτό που έχουμε προτείνει και θα θέσουμε είναι να ορίσει η πολιτεία μία ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάθε ίδρυμα να έχει την δυνατότητα να ορίσει την δική του βάση πάνω από αυτή την βάση», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ