Τα νέα πρωτόκολλα προστασίας για τα σχολεία: Πότε θα μπαίνει «λουκέτο» και ποιοι μαθητές θα οδηγούνται σε καραντίνα (video)

Self tests, rapid test και διακρίσεις ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαθητές

Must Read

Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων καταρτίζουν τις τελευταίες ημέρες τον «οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει εκ νέου, και με όσο μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται, εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές στις σχολικές αίθουσες, από τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε τα νέα μέτρα που θα εφαρμόζονται στα σχολεία, στην περίπτωση που εμφανιστούν ένα ή περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού. Ζητούμενο για τους επιστήμονες, αλλά και για την κυβέρνηση, είναι οι τάξεις να παραμείνουν ανοιχτές και οι μαθητές να μην στερηθούν τη διά ζώσης εκπαίδευση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εισηγήσεις της επιτροπής, στην περίπτωση που νοσήσει  κάποιος μαθητής σε μία τάξη, σε καραντίνα θα μπαίνει ο διπλανός του στο θρανίο, αλλά και όσοι είναι στο μπροστινό και στο πίσω θρανίο (οι οποίοι και ορίζονται ως «στενές επαφές» του εν λόγω μαθητή), εφόσον δεν φορούσαν ή δεν έκαναν σωστή χρήση μάσκας. Το μέτρο αυτό θα αφορά τους ανεμβολίαστους μαθητές, οι οποίοι από την καραντίνα θα επιστρέφουν ύστερα από μία εβδομάδα και αφού προηγουμένως θα έχουν κάνει rapid test, το οποίο θα έχει βγει αρνητικό.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους μαθητές του τμήματος, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν ένα rapid test, θα ακολουθήσουν δύο self tests και την 7η ημέρα ακόμη ένα rapid test. Οι εμβολιασμένοι μαθητές, εξάλλου, θα κάνουν μόνο self test, στην αρχή και στο τέλος της εβδομάδας, ενώ εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα παραμένουν στο σχολείο. Σύμφωνα δε με εισήγηση της επιτροπής (προσωρινό) «λουκέτο» στην τάξη θα μπαίνει μόνο στην περίπτωση βγουν θετικοί οι μισοί μαθητές του τμήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση των self tests στους μαθητές γίνεται δωρεάν, ενώ, όσον αφορά στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, αυτοί θα υποβάλλονται σε δύο rapid tests την εβδομάδα με δική τους δαπάνη.

«Θωράκιση» των μαθητών μέσω του εμβολιασμού

Βασικό μέλημα των ειδικών παραμένει η «θωράκιση» των μαθητών ηλικίας άνω των 12 χρόνων μέσω του εμβολιασμού, καθώς στην ηλικιακή αυτή ομάδα η συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού γίνεται με χαμηλή ταχύτητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 6,5% και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει το 8,4% και στην αμέσως επόμενη, εκείνη των μαθητών ηλικίας 15-17 χρόνων, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι 16,5% και με τα ραντεβού αγγίζει το 19,5%.

Παράλληλα, η ειδική επιτροπή προχώρησε σε αλλαγές που αφορούν το λιανεμπόριο και τα συνέδρια. Συγκεκριμένα, στα καταστήματα θα επιτρέπεται 1 άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα, ενώ στα συνέδρια, φυσική παρουσία θα έχουν μόνο εμβολιασμένοι, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα συμμετέχουν διαδικτυακά.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This