Ανάστατοι οι κάτοικοι της Ηλείας – Ζητούν να τεθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (βίντεο, φωτό)

Οι αλυσιδωτές σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών έχουν παραλύσει την τοπική κοινωνία

Must Read

Με την αγωνία και τον φόβο ζουν τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι του νομού Ηλείας, καθώς οι αλυσιδωτές σεισμικές δονήσεις που συνοδεύονται από μία τρομακτική βοή, φουντώνουν τον πανικό τους και να τους αναγκάζουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, να κρατούν τα σχολεία κλειστά. Πλέον, ζητούν να τεθεί ο δήμος Ανδραβίδας– Κυλλήνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

Το μεσημέρι της Τρίτης (21/5) έγινε στην περιοχή άλλη μια δόνηση μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, αλλά ήταν τόσο επιφανειακή που ακολούθησαν στιγμές τρόμου και πανικού. Ενδεικτικό είναι το ανατριχιαστικό υλικό από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος ενός σούπερ μάρκετ, οι οποίες κατέγραψαν τη στιγμή του σεισμού, που έγινε δύο λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι.

Στο βίντεο που ανέβηκε στο Facebook και δημοσίευσε το patrisnews.com, φαίνονται τα προϊόντα να πέφτουν από τα ράφια. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι πετάγονταν ανάστατοι έξω από σπίτια και μαγαζιά, ενώ άνοιγαν ρωγμές και ξεκολλούσαν σοβάδες σε παλιά σπίτια.

Μάλιστα, μετά τον σεισμό προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές και στο νεκροταφείο της Ανδραβίδας, όπου άνοιξαν δεκάδες μνήματα και έπεσαν από τους τάφους οι μαρμάρινοι σταυροί! Οι συγγενείς των νεκρών αναστατώθηκαν με την εικόνα που αντίκρισαν και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ξέσπασαν σε κλάματα.

Εικόνες πανικού σε κάθε δόνηση

Οι συνεχείς «επισκέψεις» του Εγκέλαδου έχουν προκαλέσει ρωγμές και μικροζημιές που σε σπίτια, μαγαζιά και σχολεία και έχουν αναστατώσει τους κατοίκους καθώς, κάθε φορά που τρέμει η γη, τρέμει και το… φυλλοκάρδι τους!

Τα παιδιά τους κλαίνε από τον φόβο και θέλουν να βρίσκονται όλη την ώρα στις αγκαλιές των δικών τους, τα σκυλιά γαβγίζουν θρηνητικά και τρέχουν αλαφιασμένα πριν από κάθε σεισμό, ενώ δεκάδες άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας ξημεροβραδιάζονται στις αυλές ή στα αυτοκίνητά τους.

Η κατάσταση που επικρατεί συνετέλεσε στην απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου, ο οποίος έδωσε εντολή να παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη (22/5) και την Πέμπτη (23/5) τα σχολεία στους δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Πηνείας και Ήλιδας, για προληπτικούς λόγους.

Μιλώντας στην «Espresso», ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ τόνισε ότι ο κόσμος ανησυχεί από τις μικροδονήσεις που εξακολουθούν να ταρακουνούν την περιοχή: «Ήρθε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας στην περιοχή μας και ήταν καθησυχαστικός, αλλά ο κόσμος είναι ακόμα πολύ φοβισμένος και ανήσυχος. Έχουν έρθει από χθες το πρωί μηχανολόγοι από το υπουργείο και κάνουν αυτοψίες στα σπίτια και νομίζω πως ο δήμος θα κριθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε ο κ. Μοράντ, ο οποίος, μάλιστα, λόγω της κατάστασης, ακύρωσε όλες τις προεκλογικές του ομιλίες.

Η «μάχη» ανάμεσα στους σεισμολόγους

Στο μεταξύ, ο «πόλεμος» μεταξύ των σεισμολόγων καλά κρατεί, αφού, από τη μία, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης συμβουλεύει τους κατοίκους να κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα και, από την άλλη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας εμφανίζεται καθησυχαστικός.
Την Τρίτη, στο βόρειο τμήμα της Ηλείας όπου εστιάζονται οι σεισμοί, βρέθηκαν το συντονιστικό κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας καθώς και ο κ. Λέκκας, στην ομιλία του οποίου στην Ανδραβίδα μαζεύτηκε τόσος κόσμος, που θύμιζε προεκλογική συγκέντρωση υποψηφίου!
«Έπειτα από μία σύντομη συνεδρίαση με τα θεσμικά όργανα της περιοχής, συμβούλεψα τους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος κίνδυνος στην περιοχή και οι πιθανότητες να εξελιχθεί το φαινόμενο αρνητικά είναι πολύ λίγες», είπε ο κ. Λέκκας.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι ο δομημένος ιστός αντέχει σε πολύ μεγαλύτερους σεισμούς, τονίζοντας ότι οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας και «έχουν την εμπειρία και την ικανότητα να αντιμετωπίσουν όχι μόνο αυτούς τους μικρούς σεισμούς αλλά και πολύ μεγαλύτερους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Survivor: O Φάνης ξεμπρόστιασε τον Παππά και η «ανώριμη» Ασημίνα νιώθει προδομένη – Ο 2ος υποψήφιος

Αλλαγές έγιναν πάλι στις ομάδες του Survivor αφού ο Φάνης Μπολέτσης και η Αναστασία Τσέρου πήγαν στην μπλε ομάδα,...

More Articles Like This