Παξοί–Αντίπαξοι: Γνωρίστε την ομορφιά του «μικρού παραδείσου»

Must Read

Οι Παξοί είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας που κάθε επισκέπτης πρέπει να πάει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του!

Αποτελούνται από μια συστάδα μικρών νησιών του Ιονίου, 7 μίλια νότια της Κέρκυρας και 8 μίλια από τις ακτές της Ηπείρου. Τα μεγαλύτερα από τα νησάκια αυτά είναι οι Παξοί και οι Αντίπαξοι.

  • Από την Έλενα Στάθου
    – Ελευθερόγλου

Πνιγμένα κυριολεκτικά στο πράσινο, με τα ωραιότερα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά και παραλίες με λευκά βότσαλα ή άμμο σαν παιδική πούδρα, το σύμπλεγμα των Παξών θυμίζει τοπίο εξωτικό βγαλμένο από κάποιο παραμύθι. Δικαίως έχουν χαρακτηρισθεί ως «μικρός παράδεισος»!

Φτάνοντας στον Γάιο, την πρωτεύουσα των Παξών, ο επισκέπτης δεν μπορεί παρά να θαυμάσει την εικόνα του γραφικού λιμανιού που προστατεύεται από δύο νησάκια, τον Άγιο Νικόλαο και την Παναγιά, η οποία είναι μία από τις ομορφότερες της χώρας μας!

Από την πρώτη στιγμή ο ταξιδιώτης θα νιώσει την ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα του νησιού, που προσφέρεται για ατελείωτες στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης. Τα γραφικά και ήσυχα χωριά των Παξών παραμένουν σχεδόν ανέγγιχτα από την έντονη τουριστική ανάπτυξη σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Ο Γάιος – ή Γάης – ωστόσο είναι ένα κοσμοπολίτικο χωριό με πολλά καφέ, ταβερνάκια και καταστήματα. Πολύ δημοφιλή είναι επίσης η Λάκκα στη βόρεια πλευρά και ο Λόγγος στην ανατολική.

Το μεγαλύτερο ίσως αξιοθέατο των Παξών είναι οι παραλίες. Γαλαζοπράσινα νερά, λευκά βότσαλα και παχιά σαν πούδρα άμμος, σε συνδυασμό με πυκνή βλάστηση που φτάνει μέχρι την ακρογιαλιά αποτελούν μέρος της ανυπέρβλητης ομορφιάς των ακτών των Παξών.

Ορισμένες από τις παραλίες που αξίζει να επισκεφθεί κανείς για κολύμπι και ηλιοθεραπεία είναι η αμμουδιά στο Μογγονήσι, η παραλία στο Λεβρεχιό, το εκπληκτικό Μονοδένδρι αλλά και οι παραλίες Κλωνί Γουλί, Καμίνι, Κακή Λαγκάδα, Κηπιάδης, Κήπος και πολλές άλλες με πεντακάθαρα νερά.

Οι λάτρεις της ιστιοπλοΐας και των καταδύσεων θα βρουν εδώ έναν πραγματικό παράδεισο, καθώς οι Παξοί φημίζονται για τις δαντελωτές ακτές, τις υποθαλάσσιες σπηλιές και τους μικρούς όρμους που περιμένουν τους περιηγητές να τους ανακαλύψουν.

Εκτός όμως από τις μοναδικές παραλίες, εντύπωση προκαλούν στους Παξούς οι απέραντοι ελαιώνες στο εσωτερικό του νησιού. Μάλιστα, στο χωριό Μαγαζιά ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο έχει μετατραπεί σε μουσείο Ελιάς. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν επίσης και οι πελεκητές στέρνες στην Αγία Ελεούσα, στα Βλαχοπουλάτικα και στα Μποϊκάτικα, που σμίλευσαν οι κάτοικοι του νησιού πάνω στο βράχο για να συλλέγουν το νερό της βροχής.

Το 2004 οι Παξοί είχαν ανακηρυχθεί Πολιτιστικό Χωριό της Ευρώπης. Ο συγκεκριμένος θεσμός έχει σκοπό την ανάδειξη και τη διατήρηση του χωριού σε όλη την Ευρώπη. Τη χρονιά εκείνη, οι Παξοί ήταν το κέντρο πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και πανευρωπαϊκών συναντήσεων. Το μικρό νησάκι των Επτανήσων ωστόσο, κάθε χρόνο τιμά τον πολιτισμό, πλημμυρίζοντας με μελωδίες από διάσημους Έλληνες και ξένους σολίστ, καθώς διοργανώνει Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής.

Επιπλέον, κάθε χρόνο στα μέσα Ιουλίου διεξάγεται το πανηγύρι της «νερολαδιάς», όπου οι ντόπιοι προσφέρουν στους επισκέπτες ψωμί βρεγμένο σε νερό, ελιές, κρεμμύδι, βραστές πατάτες και άφθονο κρασί υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Το ταξίδι όμως στην περιοχή δεν θα είναι ολοκληρωμένο χωρίς μια – τουλάχιστον – εκδρομή στους Αντίπαξους, οι οποίοι απέχουν μόλις 3 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Γάιου.

Οι Αντίπαξοι διαθέτουν μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας μας, όπως εκείνη της Βρήκα ή το Βουτούμι, που – δικαίως – συγκαταλέγεται στις λίστες με τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου!

Ωστόσο, το μικρό νησάκι έχει και άλλον έναν λόγο για να υπερηφανεύεται, και αυτός είναι το κρασί του. Οι Αντίπαξοι είναι γεμάτοι αμπελώνες. Ο αδάμης, ο γλυκέρας, ο τσουκανιάρης, το λιανόρογο, το ασπρούδι συγκαταλέγονται στις ποικιλίες των λευκών κρασιών που ευδοκιμούν στο νησί, ενώ ο φειδιάς και το πετροκόρυνθο είναι μερικές από τις ποικιλίες του ερυθρού οίνου που παράγουν οι Αντίπαξοι.

Τους θερινούς μήνες υπάρχουν πολλές βάρκες και ταχύπλοα που κάνουν συχνά τη διαδρομή ανάμεσα στα δύο νησιά. Δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι στους Αντιπάξους. Αλλά πολλοί κάτοικοι των Παξών διαθέτουν εκεί αμπέλια και εξοχικά σπίτια και περνούν αρκετό καιρό στο νησί.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Οι Παξοί συνδέονται ακτοπλοϊκά με την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα με ferry boat ενώ τους θερινούς μήνες υπάρχουν και ιπτάμενα δελφίνια.
Από την Αθήνα με το ΚΤΕΛ. Από την Πάργα με καΐκι ή θαλάσσιο ταξί

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

• οι θειούχες ιαματικές πηγές στον Οζιά, στο Γιαννά και στη Γλυφάδα
• το ενετικό κάστρο
• το αγγλικό κυβερνείο
• μια επίσκεψη στις εκπληκτικές γράβες, 40 περίπου ενάλια σπήλαια με εντυπωσιακούς θόλους, στη δυτική ακτή των Παξών

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ποσειδώνας άρπαξε ένα κομμάτι από την Κέρκυρα κι έφτιαξε τους Παξούς για να ζήσει τον έρωτα του με την Αμφιτρίτη!

Το ενετικό κάστρο στο νησάκι του Αγίου Νικολάου χτίστηκε το 1423, καταστράφηκε και ξανακτίστηκε το 1510 σε σχέδια του Λεονάρντο ντα Βίντσι!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This