«Μουδιασμένες» οι Νέες Χώρες με τον Βαρθολομαίο

Αθήνα και Φανάρι δεν διάγουν την καλύτερή τους περίοδο.

Must Read

Δεν είδαν με πολύ καλό μάτι, πληροφορούμαι, αρκετοί Μητροπολίτες των Νέων Χωρών την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη στην εορτή της Ινδίκτου στο Φανάρι. Ο κ. Βαρθολομαίος έχει παραδοσιακά καθιερώσει να προσκαλεί τους Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όλους τους αρχιερείς που έχουν άμεση πνευματική σχέση, βλ. Νέες Χώρες.

  • Από την εφημερίδα Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ

Πέρα από έναν δύο των Ν. Χωρών, που είναι γνωστό ότι η αγάπη τους για τον οικουμενικό θρόνο περισσεύει, οι υπόλοιποι ήταν δύσθυμοι για το πώς θα πρέπει να κινηθούν. Άλλοι δεν ήθελαν καν να παρευρεθούν και έψαχναν δικαιολογίες. Άλλοι συσκέφτηκαν μεταξύ τους για το πώς θα το διαχειριστούν.

Απλά δεν είναι τα πράγματα και βλέπουν μια πολιτική που εκφράζεται κυρίως από τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, που θέλει τις Νέες Χώρες να υπάρχει μια διάθεση για μεγαλύτερο «καπέλωμα». Έμπειροι στην Εκκλησία μού λένε πως η υπόθεση θα προστεθεί ως ένα ακόμη πεδίο συντήρησης του -ήδη- μουδιασμένου κλίματος ανάμεσα σε Φανάρι και Αθήνα. Η περίπτωση με τον Ναό στο Κτήμα Προμπονά είναι μια πληγή ανοιχτή που δεν λέει να επουλωθεί. Πρωτόδικα, στα ελληνικά δικαστήρια που τέθηκε η διένεξη, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει δικαιωθεί. Εκκρεμεί, όμως, το Εφετείο. Γενικώς Αθήνα και Φανάρι δεν διάγουν την καλύτερή τους περίοδο.

Το μόνο μελανό σημείο

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία. Ο κ. Βαρθολομαίος επιβεβαίωσε ότι είναι κυρίαρχος της υπόθεσης και σταδιακά οι φωνές που αντιδρούσαν στην αναγνώριση του κ. Επιφανίου ως προκαθημένου της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας μάλλον θα καταλαγιάσουν.

Πιθανολογείται κιόλας πως σύντομα μετά την επιτυχία της επίσκεψης και αφού δεν υπήρξαν παρατράγουδα με επεισόδια και σοβαρές αντιδράσεις από τους φίλους της Εκκλησίας του κ. Ονουφρίου, θα ακολουθήσει η αναγνώριση και από τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Ο άνθρωπός μου στην Ουκρανία μού είπε πως το πρόγραμμα που είχαν φτιάξει για τον Πατριάρχη ήταν εξαντλητικό. Έμειναν έκπληκτοι με τις φυσικές αντοχές του κ. Βαρθολομαίου.

Το μόνο μελανό σημείο -και δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της επίσκεψης Βαρθολομαίου- είναι οι ψίθυροι δυσφορίας που έχουν αρχίσει να ακούγονται από μεγάλη μερίδα των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ουκρανίας για τις προσπάθειες κάποιων να αναδειχθούν, ίσως και πέραν του όσου επιτρέπει και υποδεικνύει η θέση τους. Αλλά για αυτά θα πούμε περισσότερα άλλη φορά.

Δεν «σπάει» στα δύο η Μητρόπολη Περιστερίου

Ακούστηκε και συζητήθηκε πολύ μετά την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Περιστερίου Κλήμεντος το ενδεχόμενο διχοτόμησης της Μητρόπολης Περιστερίου. Με ποίμνιο ενός εκατομμυρίου και πλέον ανθρώπων δύσκολο να διαποιμανθεί η αστική αυτή μητρόπολη και ο Αρχιεπίσκοπος με τους συνοδικούς Μητροπολίτες εξέτασε την πιθανότητα να τη χώριζε σε δύο μέρη.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν έχει λήξει αυτό το θέμα ή είναι ακόμη στις σκέψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ξέρω όμως από πρώτο χέρι πως ο ισχυρός δήμαρχος Περιστερίου κ. Παχατουρίδης ζήτησε επιτακτικά από την Εκκλησία να μην προβεί σε μια τέτοια κίνηση. Μάλλον το αίτημά του θα γίνει δεκτό και στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου ένας θα είναι ο εκλεκτός που θα διαδεχτεί τον μακαριστό κυρό Κλήμεντα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This