27/9/2022

ΧΑΝΘ: Ενας αιώνας ζωής, δράσης και προσφοράς!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Γιορτάζει η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε 2 Σεπτεμβρίου του 1921 και έχει γίνει «ένα με την πόλη»

Συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, η ιστορική ΧΑΝΘ, και γιορτάζει με κεντρικό σύνθημα: «Ενας αιώνας ΧΑΝΘ, ένα με την πόλη, ένα με σένα»!

Η διαδρομή της ΧΑΝΘ ξεκινά σχεδόν έναν αιώνα πριν, όταν το 1918 εθελοντές αμερικανικών ΧΑΝ έφτασαν στην πόλη για να οργανώσουν τα «Σπίτια του Στρατιώτη», σπίτια που κάλυπταν ανάγκες σίτισης και ψυχαγωγίας των ελληνικών και συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων που πολεμούσαν στο μακεδονικό μέτωπο.

Λίγο αργότερα, μέλη της αμερικανικής ΧΑΝ έφεραν στην Ελλάδα τα αθλήματα μπάσκετ και βόλεϊ που εφευρέθηκαν σε κολέγια της ΧΑΝ στη Μασαχουσέτη το 1891 και το 1895, αντίστοιχα.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της οργάνωσης Ιωάννης Σωσσίδης, η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1921 και έκτοτε είναι πάντα παρούσα στα κοινωνικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, ενώ οι κοινωνικές της παρεμβάσεις έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην ιστορία της πόλης.

Ο κ. Σωσσίδης τόνισε πως οι χιλιάδες εθελοντές δίνουν βοήθεια μέσα από τα προγράμματα και τις δράσεις, με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις κατασκηνώσεις και τις παρεμβάσεις αλληλεγγύης, πάντα μέσα από συλλογική δράση.

«Εκατό χρόνια τώρα η ΧΑΝΘ με πολλές πρωτιές, με καινοτόμες για την εποχή τους δράσεις, είναι παρούσα στην πρώτη γραμμή της κοινωνίας των πολιτών, εμπνέοντας και κινητοποιώντας πολλές γενιές Θεσσαλονικέων. Αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Η ΧΑΝΘ είναι ταυτισμένη με τους ανθρώπους της και τους νέους» τονίζει ο πρόεδρος, σημειώνοντας πως διαχρονικά εμπιστεύονται και στηρίζουν την οργάνωση οι νέοι, οι οικογένειες, οι πρόσφυγες, οι ευπαθείς ομάδες και η πόλη με τους θεσμούς της.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Αλλαγές από αύριο στα δρομολόγια της Γραμμής 3 του Μετρό

Πυλώνας της ΧΑΝΘ είναι, φυσικά, ο αθλητισμός, καθώς η οργάνωση έχει στις τάξεις της 2.000 αθλητές και περισσότερους από 3.000 αθλουμένους, σε 15 αθλήματα, αριθμός που τη φέρνει στη δεύτερη θέση πανελληνίως όλων των ερασιτεχνικών σωματείων.

Για το μέλλον της αδελφότητας ο πρόεδρος σημείωσε ότι η ΧΑΝΘ προσαρμόζει τα προγράμματά της με βάση τις ανάγκες και στοχεύει με σύγχρονες προτάσεις να συνεχίσει να ενεργοποιεί τους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν σε εθελοντικές οργανώσεις και να γίνονται συνειδητοί πολίτες.

ΧΑΝΘ

Ερευνητικό κέντρο

Σχετικά με το ερευνητικό κέντρο που σχεδιάζεται, εκ μέρους της επιτροπής ιστορικού αρχείου ο Κωνσταντίνος Πλαστήρας ανέφερε ότι από το 1986 και μετά έχει αρχίσει να μαζεύεται υλικό από τα πρακτικά γενικών συνελεύσεων και διοικητικών συμβουλίων που μετά το 2000 άρχισαν να καταγράφονται, να ταξινομούνται και να ψηφιοποιούνται.

Μάλιστα, το υλικό περιλαμβάνει και φωτογραφικό υλικό που αριθμεί περίπου 100.000 φωτογραφίες.

Παράλληλα, ετοιμάζονται οκτώ ιστορικά τετράδια που έχουν θεματικές για τη ζωή και τη δραστηριότητα της ΧΑΝΘ, όπως η ιστορία των πρωτοπόρων Αμερικανών, οι πρόσφυγες, ο αθλητισμός και οι κατασκηνώσεις. Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι την ιστορία της Θεσσαλονίκης, βιωμένη μέσα από το αρχείο της και με αφετηρία τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, «ψηλαφίζει» η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων και στην κατεύθυνση αυτή άρχισε εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας του νέου Αρχειακού και Ερευνητικού Κέντρου, στο οποίο θα στεγάσει το ιστορικό αρχείο της.

Εκτός από τη δημιουργία του αρχείου, προγραμματίζεται ένα σύνολο εκδηλώσεων, για να τιμηθούν τα 100 χρόνια της αδελφότητας. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε ο εορταστικός τόμος «ΧΑΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1921-2021: ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ» σε πολυτελή, δίγλωσση έκδοση (ελληνικά – αγγλικά) σε 1.000 αντίτυπα, τα οποία διατίθενται προς πώληση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ θα πραγματοποιηθεί και επιστημονική ημερίδα για το έργο της ΧΑΝΘ και θα εκδοθούν τα πρακτικά, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Πλαστήρας, υπεύθυνος της πενταμελούς επιστημονικής επιτροπής που έχει αναλάβει την ευθύνη και τη διαχείριση του αρχείου της ΧΑΝΘ.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Απολογείται ο πα-τέρας που κακοποίησε 4 μηνών βρέφος γιατί έκλαιγε!

Σημειώνεται ότι οι συλλογές του αρχείου της ΧΑΝΘ καταλαμβάνουν, προς το παρόν, 550 μέτρα ραφιών και συγκροτήθηκαν σταδιακά, είτε από εκκαθαρίσεις του διοικητικού αρχείου των τμημάτων της ΧΑΝΘ είτε από δωρεές των μελών και φίλων της από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα τεκμήρια του αρχείου περιλαμβάνουν:

  • Χαρτώο υλικό: Πρωτότυπα ιστορικά έγγραφα (χειρόγραφα, δακτυλόγραφα ή φωτοαντίγραφα εγγράφων), χειρόγραφα βιβλία τήρησης Πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων, Διοικητικών Συμβουλίων, μητρώα μελών, Βιβλία Πρωτοκόλλου Αλληλογραφίας, οικονομικών καταστάσεων, ατομικά δελτία αθλητών, κατασκηνωτών, τοπογραφικοί χάρτες – αρχιτεκτονικά σχέδια κ.ά.
  • Εντυπα: Φυλλάδια, αφίσες, προσκλήσεις, εφημερίδες και περιοδικά της ΧΑΝΘ.
  • Οπτικοακουστικό υλικό: Φωτογραφίες, μπομπίνες ταινιών, μικροφίλμ, κασέτες ήχου και βιντεοταινίες κάμερας, ψηφιακοί πολυμορφικοί δίσκοι (DVD).
  • Ηλεκτρονικό υλικό: Αρχεία ηλεκτρονικών εγγράφων κειμένου, ήχου, εικόνας, βίντεο καθώς και αρχεία από τεκμήρια που έχουν ψηφιοποιηθεί.

Αναβολή εκδηλώσεων λόγω της απώλειας του Μίκη Θεοδωράκη

Η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της αδελφότητας. Ως εκ τούτου, αναβάλλεται η προγραμματισμένη για το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, εκδήλωση του ΧΑΝΘ η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στον ίδιο χώρο (Πάρκο ΧΑΝΘ).

Παράλληλα, έχει αναβληθεί για την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου η κεντρική εκδήλωση με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και οι δράσεις έξω από το κεντρικό κτίριο της ΧΑΝΘ, αφού συμμετέχει στο τριήμερο εθνικό πένθος, που έχει κηρύξει η κυβέρνηση για τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη. Στο πλαίσιοτου εορτασμού των 100 χρόνων προγραμματίζονται εμβληματικές εκδηλώσεις εξωστρέφειας προς το ευρύ κοινό, δράσεις που συνδέονται άμεσα με τους πυλώνες δράσης, τα προγράμματα, τους ανθρώπους πρεσβευτές της ΧΑΝΘ, και την εθνική και διεθνή της εμβέλεια, αλλά και επιμέρους ενέργειες άμεσης κοινωνικής ωφέλειας.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ντροπή: Έκλεψαν τα γαϊδουράκια από το αγρόκτημα του Χαμόγελου του Παιδιού

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΧΑΝΘ Ιωάννης Σωσσίδης, «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων από τη ΧΑΝΘ και τους εθελοντές της, για την πόλη, την κοινωνία και τον άνθρωπο».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού 100 Χρόνων ΧΑΝΘ Βίκη Παπαδημητρίου συμπλήρωσε ότι «σχεδιάσαμε έναν εορτασμό πάνω στους εξής βασικούς άξονες: τη γιορτή, την ιστορία και το μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο το ορόσημο του ενός αιώνα γίνεται αφορμή για αναπόληση, αλλά και για αναστοχασμό και επαναπροσδιορισμό, για να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε τα επόμενα 100 χρόνια προσφοράς στην κοινωνία των πολιτών. Πάντα με τις ίδιες αξίες, πάντα με τον άνθρωπο στον πυρήνα, πάντα μαζί».

Τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο προγραμματίζονται δύο κεντρικές εκδηλώσεις, με διαφορετική κατεύθυνση: μία επιστημονική ημερίδα που ερευνά την ιστορία της ΧΑΝΘ σε συνάρτηση με την πόλη τις τέσσερις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, και ένα διεθνές φόρουμ με προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τη συμμετοχή εθελοντικών οργανώσεων από τη Μακεδονία και τη Θράκη και αντικείμενο τον εθελοντισμό στον 21ο αιώνα, τις προκλήσεις του μέλλοντος για την κοινωνία των πολιτών, μέσα από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ντροπή: Έκλεψαν τα γαϊδουράκια από το αγρόκτημα του Χαμόγελου του Παιδιού

Το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου, οι άνθρωποι του «Χαμόγελου του Παιδιού», με μεγάλη...

Η «δημοκρατία» στα «άδυτα» της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI!

«Οργασμός» δουλειάς στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group - Τρεις μήνες μπροστά η κατασκευή του πλοίου

Θεσσαλονίκη: Ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών σε 100 σχολεία της συμπρωτεύουσας

Ενεργειακά αυτόνομα φιλοδοξεί να καταστήσει 100 σχολεία ο δήμος Θεσσαλονίκης, με τον δήμαρχο της...

Στην Αυστραλία οι Εύζωνές μας για την επέτειο του «ΟΧΙ»

Στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στην Αδελαΐδα θα βρεθεί άγημα της Προεδρικής Φρουράς, που θα...

Αυτοκίνητο παρέσυρε πατίνι με νεαρή κοπέλα στο Ηράκλειο

Φτηνά τη γλίτωσε μια νεαρή κοπέλα στο Ηράκλειο που μετακινούνταν με πατίνι και παρασύρθηκε...

Ντοκουμέντο: Η 48χρονη οδηγεί προς τη λίμνη Κρεμαστών την ημέρα που εξαφανίστηκε

Συνεχίζεται το θρίλερ με την εξαφάνιση της 48χρονης Ευρυδίκης στην Ευρυτανία, με ένα νέο...

Παρέμβαση Ρουβίκωνα στα γραφεία της ΔΕΗ στην Αριστείδου

Παρέμβαση στα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου, στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποίησε σήμερα...

Το συγκινητικό προσκύνημα πλοίου στους νεκρούς του Εξπρές Σάμινα

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε η απότιση φόρου τιμής από το πλοίο Αντίπαρος Star, που με...

Αλλαγές από αύριο στα δρομολόγια της Γραμμής 3 του Μετρό

Η επέκταση φέρνει αλλαγές στη συχνότητα των δρομολογίων του Μετρό, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση...

Μήνυμα από το 112 στη Δυτική Ελλάδα λόγω της κακοκαιρίας: «Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις»

Η κακοκαιρία Bogdan, που αναμένεται να εμφανιστεί από αύριο Τρίτη σε Ιόνιο, Ήπειρο και...

Η κακοκαιρία «Bogdan» βάζει «λουκέτο» σε σχολεία στην Κέρκυρα!

Κι όμως, πριν καν φύγει ο Σεπτέμβριος, φτάσαμε κιόλας στην εποχή όπου κάποια σχολεία...

Ασύλληπτο! Καθαρίστρια στο ΚΑΤ γέννησε στην λεκάνη τουαλέτας: «Δεν ήξερα ότι ήμουν έγκυος»

Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους ότι ένα μωρό ήρθε στον κόσμο, μέσα σε...λεκάνη...

Η «ουμπεροποίηση» και η φτωχοποίηση

Πίσω από τη διαδήλωση των οδηγών ταξί στις Βρυξέλλες υπήρχε η απογοήτευση των ανθρώπων...

Στο νοσοκομείο με κακώσεις και μώλωπες η 48χρονη Ευρυδίκη πριν εξαφανιστεί

Δεν έχει τέλος το θρίλερ με την 48χρονη Ευρυδίκη, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν...

Πήραν προθεσμία οι γονείς του βρέφους που κακοποιήθηκε – «Ήταν ατύχημα» λέει η γιαγιά...

Προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη πήραν οι γονείς του μόλις 4 μηνών βρέφους...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Ζει στο αυτοκίνητο με τον 93χρονο πατέρα της εδώ και 8 μήνες: «Δεν είναι ανθρώπινο αυτό»

Άστεγοι έχουν μείνει από τον περασμένο Φεβρουάριο μια 50χρονη...

Μεγάλη απάτη η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Οποια μορφή ενέργειας και να επιλεγεί, η δαπάνη θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Τα 12 ελληνικά νησιά που «βούλιαξαν» από κόσμο φέτος το καλοκαίρι – Ρεκόρ αφίξεων

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν και φέτος οι ξένοι επισκέπτες στα...

«Χαραμάδα» για τους ανεμβολίαστους στο ΕΣΥ;

Ο Θάνος Πλεύρης, αν και εμφανίστηκε ανένδοτος για την επιστροφή τους, δήλωσε ότι στο τέλος του έτους θα εξεταστούν εκ νέου τα μέτρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ