Βράζουν τα νησιά κατά της Κεραμέως: Η καθιέρωση της ΕΒΕ οδηγεί σε μαρασμό τις πόλεις που ζουν από τον φοιτητικό πληθυσμό

Από πέντε άτομα εισήχθησαν στις σχολές Περιβάλλοντος Μυτιλήνης και Μαθηματικού Σάμου, παρότι υπήρχαν διαθέσιμες 101 και 306 θέσεις

Must Read

Πολλές αναταράξεις σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για τους εισαχθέντες στις σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Από τη
Βασιλική Πολύζου

Η καθιέρωση από τη Νίκη Κεραμέως της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής πυροδότησε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, αλλά κυρίως άφησε χιλιάδες υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων έξω από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και έθεσε σε κίνδυνο την επιβίωση δεκάδων σχολών, ενώ απειλεί ήδη με οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό ολόκληρες περιοχές της χώρας. Κυρίως τις ακριτικές, όπως η Σάμος, η Λέσβος, η Λήμνος, ακόμα και ο Έβρος.

Οι φοιτητές ενίσχυαν την αγορά ακινήτων μέσα από την ενοικίαση των κατοικιών τους, ενώ με τη σίτισή τους έδιναν ώθηση στην οικονομία πόλεων, που ειδικά τους χειμερινούς μήνες δεν προσδοκούσαν σε έσοδα από άλλες πηγές. Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και κατ’ επέκταση ο περιορισμός των εισαχθέντων, μάλιστα, διογκώνουν το πρόβλημα που προκλήθηκε από την πανδημία και τα μαθήματα εξ αποστάσεως. Αρκεί μία συζήτηση με τους αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να αντιληφθεί καθένας τον προβληματισμό τους για το παρόν, αλλά και την αγωνία τους για το μέλλον.

Εμείς βάζουμε στον δημόσιο διάλογο και το θέμα της πληθυσμιακής ισορροπίας στα νησιά του Αιγαίου. Μπορεί να έχουν μειωθεί οι πρόσφυγες και οι λαθρομετανάστες με τις συνεχείς μεταφορές τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά μεγάλος αριθμός εξακολουθεί να παραμένει στη Σάμο, στη Λέσβο και στον Εβρο. Οι νέοι φοιτητές βοηθούσαν στη διατήρηση των ισορροπιών. Ούτε αυτή τη λεπτομέρεια, όμως, δεν έλαβαν υπόψη τους η υπουργός Παιδείας και οι συνεργάτες της.

Φοβούνται λουκέτο στη Σάμο

Στη Σάμο είχαν την αγωνία τους για την αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας να ανοίξει έγκαιρα την πλατφόρμα με τη μοριοδότηση των μαθητών από σεισμόπληκτες οικογένειες, ήρθε και η είδηση για τους ελάχιστους εισαχθέντες στο Μαθηματικό, με συνέπεια το άγχος τους να πολλαπλασιαστεί. Τον λόγο μάς εξήγησε ο Γιώργος Στάντζος.

«Οι νέοι φοιτητές έδιναν άλλο χρώμα στο νησί» εξηγεί ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου. «Η σχολή συρρικνώνεται διότι εισήχθησαν μόνο πέντε άτομα, αν και υπήρχε πρόβλεψη για 306 θέσεις. Γίνεται ένα προβληματικό τμήμα και, φυσικά, ανησυχούμε μήπως εξεταστεί το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στο Μαθηματικό. Είναι και οικονομικό το πλήγμα. Ειδικά για το νησί μας όπου μετά τον σεισμό είχαμε και τις πλημμύρες, ενώ και η καραντίνα είχε απομακρύνει τους παλαιότερους φοιτητές. Οι 300 νέοι εισαχθέντες θα έδιναν ώθηση σε πολλούς τομείς. Η διαμονή, η σίτιση, οι μετακινήσεις, η εστίαση είναι τομείς που έπαιρναν οξυγόνο από τους φοιτητές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο οποίος, όπως όλοι ξέρετε, είναι πιο δύσκολος στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Με έξι άτομα, τώρα, όλα τα δεδομένα ανατρέπονται. Ακόμα και το διδακτικό προσωπικό δύσκολα θα παραμείνει για ένα τμήμα με τόσο λίγους πρωτοετείς» τόνισε ο κ. Στάντζος, ο οποίος θεωρεί την ερχόμενη χρονιά καθοριστική για το μέλλον της σχολής που εδρεύει στη Σάμο.

Ζημιά 3.000.000 ευρώ στη Λέσβο

Εξίσου προβληματισμένοι για τη μείωση των εισαχθέντων εμφανίζονται οι φορείς στη Λέσβο.
Στη Σχολή Περιβάλλοντος που εδρεύει στη Μυτιλήνη πέρασαν μόνο πέντε άτομα, ενώ υπήρχαν διαθέσιμες 101 θέσεις.

Για «ημέρα προβληματισμού για όλους, αφού η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από τα πανεπιστήμια άφησε έξω από τις στοχεύσεις τους παιδιά που άξιζαν την επιτυχία και, το σπουδαιότερο, άφησε αρκετά τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με λιγότερους πρωτοετείς  φοιτητές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στη μελλοντική προβολή του ιδρύματος στην ακριτική μας περιοχή, όπως είχαμε επισημάνει και ως περιφερειακό συμβούλιο για την εφαρμογή αυτού του συστήματος εισαγωγής» ανέφερε σε
ανακοίνωσή του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουν στη Λέσβο, η μείωση των εσόδων σε βάθος τετραετίας θα ξεπεράσει τα 3.000.000 ευρώ. Αλλο ένα σημαντικό πλήγμα για το νησί, το οποίο εδώ και μία δεκαετία έχει χάσει αρκετά έσοδα, καθώς η παρουσία χιλιάδων προσφύγων και λαθρομεταναστών περιόριζε σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό. «Ειδικά τον χειμώνα υπήρχαν πολλές επιχειρήσεις, σε όλους τους τομείς, που στηρίζονταν στην παρουσία των φοιτητών» μας είπε ο κ. Μουτζούρης και υπογράμμισε το πρόβλημα της πανδημίας που κράτησε μακριά από το νησί και τους παλαιότερους φοιτητές.

«Μοιάζει σαν ένα τελειωτικό χτύπημα και πρέπει οι αρμόδιοι να επανεξετάσουν το θέμα. Διότι συρρικνώνεται και ο πληθυσμός στα νησιά του Αιγαίου. Κάποια παιδιά περνούν σε σχολές που βρίσκονται σε άλλες περιοχές και φεύγουν, ενώ υπάρχουν κι εκείνα που αναζητούν εργασία. Με τους φοιτητές επανερχόταν μια ισορροπία, η οποία χάνεται εντελώς» μας τόνισε ο περιφερειάρχης, ο οποίος λαμβάνει μηνύματα αγωνίας απ’ όλα τα νησιά.

Λήμνος: Σίριαλ με τους εισαχθέντες

Η Λήμνος μπήκε στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης την τελευταία δεκαετία με τη Σχολή Διατροφής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν, φέτος εισήχθησαν έξι άτομα για τις 106 θέσεις. Ο πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής δρ Κωνσταντίνος Γκατζιώνης, ωστόσο, προχώρησε σε έγγραφη διάψευση και υποστήριξε ότι στη σχολή εισήχθησαν 66 άτομα.

Αλλά ακόμα και στη γραπτή δήλωσή του είναι εμφανής η αγωνία του για το τμήμα. Κάτι που ανέφερε και σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του. «Γονείς φοιτητών επικοινωνούν με το
πανεπιστήμιο εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για το εάν θα πρέπει τα παιδιά τους να
φοιτήσουν σε ένα τμήμα που φέτος έχει εννιά εισακτέους, του χρόνου πέντε και άρα το τέλος του θα είναι προδιαγεγραμμένο» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Εξίσου προβληματισμένος, βέβαια, είναι και ο δήμαρχος Δημήτρης Μαρινάκης. Οπως μας
υπογράμμισε, «ειδικά τον χειμώνα οι φοιτητές δίνουν ζωή στο νησί μας και κυρίως στη Μύρινα, η οποία είναι μια μικρή κωμόπολη, περίπου 5.000 κατοίκων, και η νεολαία κινεί τα νήματα στην εστίαση και όχι μόνο. Η Λήμνος είναι ένα νησί με παραδοσιακά προϊόντα και οι φοιτητές του τμήματος συνεργάζονται με πολλές τοπικές επιχειρήσεις, στις οποίες προσφέρουν και τις εξειδικευμένες γνώσεις τους».

Ο Δημήτρης Μαρινάκης έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για το μέλλον της σχολής. Οπως, άλλωστε, έχει διαπιστώσει, πολλοί υποψήφιοι δίνουν προτεραιότητα είτε στο Γεωπονικό
Πανεπιστήμιο είτε στη σχολή της Καρδίτσας, καθώς, εκτός των άλλων, στη Λήμνο αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ειδικά τον χειμώνα. Ζητήματα που προφανώς αγνοούσαν στο υπουργείο Παιδείας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This