Μίκης Θεοδωράκης: Η φιλία με τον Κάστρο, η διασκευή των Βeatles, τα γράμματα της Μέρκελ

Η μεσολάβηση του Ωνάση για την αποφυλάκιση του Θεοδωράκη από τα κελιά της δικτατορίας

Must Read

Η διεθνής επιρροή και η δυναμική του Μίκη Θεοδωράκη κινητοποίησαν ακόμα και τον Αριστοτέλη Ωνάση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του 1970 από τους «New York Times», ο Γάλλος εκδότης του περιοδικού «L’ Express», πολιτικός και μετέπειτα υποστηρικτής του Ζισκάρ ντ’ Εστέν, Ζαν Ζακ Σερβάν – Σρεμπέρ, ανέλαβε πρωτοβουλία για την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα.

Ηταν η εποχή που την αποφυλάκιση του Θεοδωράκη υποστήριζαν κορυφαίες διεθνείς διασημότητες, όπως οι Λόρενς Ολίβιε, Χάρολντ Πίντερ, Αρθουρ Μίλερ, Ντμίτρι Σοστακόβιτς κ.ά. Στο πλαίσιο αυτής της κίνησης ο Σερβάν – Σρεμπέρ συναντήθηκε με τον Ωνάση και τον προειδοποίησε ότι, αν οι ισχυροί επιχειρηματίες της χώρας δεν πιέσουν τους συνταγματάρχες να απελευθερώσουν πολιτικούς κρατουμένους, ανάμεσά τους και ο Θεοδωράκης, θα δημιουργηθεί τέτοια αντίδραση στην Ελλάδα, που θα κινδυνέψουν οι επενδύσεις τους. Ο Ελληνας μεγιστάνας φέρεται, σύμφωνα με τα δημοσίευμα, ότι συμφώνησε να βοηθήσει. Αλλωστε, έχοντας στα σκαριά επενδύσεις 600.000.000 δολ. στη χώρα για την επόμενη διετία, ο δισεκατομμυριούχος ασκούσε ήδη τη μεγαλύτερη επιρροή στην Αθήνα.

Η γνωριμία με Φιντέλ και Τσε Γκεβάρα

«Αγαπημένε Φιντέλ, μας άφησες και είναι η πρώτη φορά που διαφωνώ μαζί σου» είχε γράψει στο μήνυμά του ο Μίκης Θεοδωράκης ως τελευταίο «αντίο» στον Κάστρο, το 2016. «Ηταν μονάρχης αλλά βγαλμένος μέσα από τα σπλάχνα του λαού του» έλεγε παλαιότερα. Οι δυο τους είχαν αναπτύξει πολύ ισχυρή φιλία, έχοντας γνωριστεί το 1962, όταν ο Ελληνας συνθέτης είχε επισκεφθεί πρώτη φορά την Κούβα εκπροσωπώντας την ΕΔΑ.

Ηταν η εποχή που γνώρισε και τον Τσε Γκεβάρα. Το 1981 την επισκέφθηκε για δεύτερη φορά για τη συναυλία στην πλατεία της Αβάνας, με τον Θεοδωράκη, που είχε υψηλή αίσθηση του χιούμορ, να ζητά κρυφά από τον δήμαρχο να φωταγωγήσει τον καθεδρικό ναό που για χρόνια παρέμενε κλειστός. Στο τέλος της συναυλίας χτύπησαν και οι καμπάνες, με το κοινό να μένει εμβρόντητο και τον Κάστρο, που δεν γνώριζε για την έκπληξη του Θεοδωράκη, να ταράζεται και να αρπάζει το πιστόλι του, φοβούμενος ότι εκδηλώνεται πραξικόπημα! Ο συνθέτης τον καθησύχασε χαμογελώντας. Αγαπημένο έργο του Κάστρο ήταν το «Canto General». Χρόνια μετά έστειλε πούρα Αβάνας στον Θεοδωράκη και ένα χειρόγραφο σημείωμα: «Μίκη, με ξέχασες».

Για τον Τσε Γκεβάρα ο Θεοδωράκης έλεγε: «Κάναμε απλές συζητήσεις. Με πήγε σε ένα μοντέρνο σφαγείο και δεν ήθελα να μπω μέσα. Είδα την πινακίδα: “Ελευθερία ή θάνατος”. Του λέω: “Εδώ, αγαπητέ σύντροφε, κοροϊδεύετε τα ζώα, εδώ μόνο ο θάνατος τα περιμένει”.
Μου λέει ο Τσε Γκεβάρα: “Αύριο θα σε πάρω να πάμε μαζί στα βουνά που έχει ωραίο καιρό”. Και έτσι άρχισε εκείνη η φιλία».

Τον Μάιο του 2006 ο Μίκης Θεοδωράκης υποδέχτηκε στο σπίτι του την κόρη του Τσε, Αλέιδα Γκεβάρα, η οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για το καλλιτεχνικό έργο και την ιδιαίτερη συνεισφορά του Μίκη Θεοδωράκη προς τον λαό της Κούβας.

Ο Ύμνος των Παλαιστινίων

Ο Θεοδωράκης είχε υποσχεθεί από το 1981 στον Γιασέρ Αραφάτ να γράψει τον Υμνο της Παλαιστίνης. Κάτι που υλοποιήθηκε το 1994, όταν υπογράφηκε στο Οσλο η ιστορική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών – Παλαιστινίων.

Στο πλευρό του παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ το 1982

Εκείνη τη μέρα ο Θεοδωράκης παρουσίασε τον Υμνο της Παλαιστίνης, αλλά και το «Μαουτχάουζεν» με ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη. Ο Υμνος ακούστηκε από μαγνητόφωνο στη Βουλή της Παλαιστίνης, οπότε και επικυρώθηκε με τον τίτλο «Πορεία προς την Ιερουσαλήμ».

Ο «Αντώνης» της Καμπούλ

Στην Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν περιλαμβάνεται και το τραγούδι με τίτλο «Αντώνης». Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι αυτό το τραγούδι έγινε εξαιρετικά δημοφιλές στους Αφγανούς. Το τραγουδούσαν το 2001 οι κάτοικοι της Καμπούλ, όταν μπήκαν στην πόλη οι στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας για να διώξουν τους Ταλιμπάν.

Η κηδεία του Ούλοφ Πάλμε

Η οικουμενική αναγνώριση του Θεοδωράκη επιβεβαιώνεται και απ’ όσα ακολούθησαν τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε το 1986. Η σύζυγος του Σουηδού πρωθυπουργού ζήτησε στην κηδεία να τραγουδηθεί το «Είναι μεγάλος ο καημός», του Ελληνα συνθέτη, στα σουηδικά.

Το θάμπωμα των Beatles

Την εποχή που οι Beatles προκαλούσαν παγκόσμιο ντελίριο, ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ είχε τη διαύγεια να διακρίνει από το ραδιόφωνο του BBC ένα μικρό διαμάντι του Μίκη Θεοδωράκη από τη μακρινή Ελλάδα.

Συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στο BBC το 1959

Η διασκευή στο «Αν θυμηθείς το όνειρό μου», με τον τίτλο «Honeymoon Song», έκανε τον Θεοδωράκη γνωστό ακόμα και στο κοινό της ποπ μουσικής. Το 1994 το τραγούδι κυκλοφόρησε με το άλμπουμ «The Beatles: Live at the BBC».

Το συρτάκι με τον Αντονι Κουίν

Ενα χρόνο μετά ο Θεοδωράκης έδωσε μια μεγάλη συναυλία στην Koenigsplatz στο Μόναχο της Γερμανίας. Στη σκηνή εκείνο το βράδυ ανέβηκε ο Αντονι Κουίν και χόρεψε το «Στρώσε το στρώμα σου για δυο». Αμέσως μετά, υπό τους ήχους της ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη, ο διάσημος ηθοποιός άρχισε να χορεύει το συρτάκι από την ταινία «Ζορμπάς». Στα μισά του κομματιού ο Θεοδωράκης άρχισε να χορεύει μαζί του στη σκηνή, ξεσηκώνοντας το πλήθος του κοινού που ζητωκραύγαζε και χειροκροτούσε.

Στο τέλος οι δύο άνδρες έπεσαν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου, σε μια συναυλία που έμεινε στην Ιστορία. Να σημειωθεί ότι το συρτάκι έφτασε μέχρι το Νο 65 στα βρετανικά charts του 1965. Οσον αφορά τη χώρα μας, το «Αξιον Εστί», που κυκλοφόρησε το 1964, πούλησε 500.000 αντίτυπα και είναι ο έκτος πιο εμπορικός δίσκος όλων εποχών.

https://youtu.be/Jig9qsnP9is

Το «εφηβικό» γράμμα της Μέρκελ

Η Ανγκελα Μέρκελ είχε αποκαλύψει πριν από περίπου δέκα χρόνια ότι, ως μαθήτρια ακόμα στην Αν. Γερμανία όπου ζούσε, έστελνε γράμματα υποστήριξης στον Μίκη Θεοδωράκη κατά την περίοδο της επταετίας, αλλά και επιστολές διαμαρτυρίας προκειμένου να απελευθερωθεί.

Η επίσκεψη του Ερντογάν

Εχοντας αναλάβει από τη δεκαετία του ’80 πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και έχοντας δώσει πολλές συναυλίες στην Τουρκία, ο Μίκης Θεοδωράκης δέχτηκε την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο σπίτι του το 2010. Ο Τούρκος πρόεδρος συνοδευόταν από τον Γιώργο Παπανδρέου. Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού ο Θεοδωράκης έπαιζε ρόλο άτυπου πρεσβευτή ειρήνης, μεταφέροντας για αρκετά χρόνια μηνύματα του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις τουρκικές κυβερνήσεις των δεκαετιών ’80 και ’90.

Τα διεθνή ΜΜΕ υποκλίνονται

* «Focus» (Γερμανία): Κανένας άλλος δεν κατάφερε να ερμηνεύσει την ελληνική νοοτροπία με τόσο πρωτότυπο τρόπο και να την κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο.

* «Die Zeit» (Γερμανία): Για πολλούς Ελληνες ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μέχρι και σήμερα η φωνή του λαού.

* «Ansa» (Ιταλία): Ο πιο γνωστός Ελληνας συνθέτης όλων των εποχών «έφυγε» έπειτα από μια μακρά ζωή, γεμάτη τιμές, πόνο και συνυφασμένη με ορισμένα από τα τραγικότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα.

* «La Stampa» (Ιταλία): O Μίκης Θεοδωράκης ήταν σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού.

* «Ria Novosti» (Ρωσία): Αφησε πίσω του μια ανεκτίμητη κληρονομιά.

* «El Pais» (Ισπανία): Ηταν ο πιο λαμπρός συνθέτης της Ελλάδας. Εγραψε συμφωνίες, όπερες, έργα μπαλέτου, μουσική για το θέατρο, αλλά και εμβατήρια διαμαρτυρίας.

* Reuters (Βρετανία): Συνέβαλε στην προώθηση της εικόνας της ηλιόλουστης και ανέμελης χώρας για εκατομμύρια τουρίστες.

* «Daily Sabah» (Τουρκία): Ηταν η προσωποποίηση της μουσικής ψυχής της Ελλάδας, μια πανίσχυρη μορφή της πολιτικής σφαίρας της χώρας.

Παγκόσμια αποδοχή και διακρίσεις

Πέρα από τους δεκάδες ξένους καλλιτέχνες που ερμήνευσαν Μίκη Θεοδωράκη, όπως η Εντίθ Πιαφ και η Μίλβα, απέσπασε πολλά βραβεία με ιδιαίτερη βαρύτητα, αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά ότι αποτελεί ένα διαχρονικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας.

* Το 1957 του απονέμεται το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ της Μόσχας από τον Σοστακόβιτς για το έργο του «Suite No 1 για πιάνο και ορχήστρα».

* Στις 6 Οκτωβρίου του 1983 ο Μίκης Θεοδωράκης λαμβάνει το Βραβείο Ειρήνης Λένιν για τη συνδρομή του στην ενίσχυση της ειρήνης μεταξύ των λαών.

* Το 1990 δίνει 36 συναυλίες σε όλη την Ευρώπη υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας.

* Το 2000 προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης.

* Το 2002, στη Βόννη, παραλαμβάνει το Erich Wolfgang-Korngold -το κορυφαίο βραβείο του
γερμανόφωνου χώρου- για την κινηματογραφική του μουσική δημιουργία, δηλώνοντας ότι στόχος του ως συνθέτης είναι να κάνει καλύτερο τον άνθρωπο.

* Το 2005 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσικής της UNESCO απονέμει στον Ελληνα συνθέτη το Διεθνές Βραβείο Μουσικής, σε εκδήλωση στο Ααχεν Γερμανίας.

* Το 2007 τιμάται με το γαλλικό παράσημο του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής από τον Γάλλο υπουργό Πολιτισμού Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ, που δηλώνει ότι «ο Μίκης ενσαρκώνει στα μάτια όλου του κόσμου το ελληνικό πνεύμα, τη μακρά πορεία της
μεταπολεμικής Ελλάδας για την κατάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας της».

Με την Εντίθ Πιάφ το 1962, σε μία ιστορική συνεργασία για την «Ομορφη Πόλη»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This