Σειρά προβλημάτων επισημάνθηκαν κατά τη σύσκεψη για τον αρχαιολογικό και τον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης που συγκάλεσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Η εικόνα που παρουσιάζουν τα πέριξ της Ακρόπολης είναι εκείνη της έντονης εγκατάλειψης, που μας εκθέτει στον επισκέπτη που έρχεται ως σε προσκύνημα» υπογράμμισε η υπουργός, η οποία στη συνέχεια ανέφερε τα παράπονα που εκφράζουν τα άτομα με κινητικές δυσκολίες λόγω των συχνών προβλημάτων που παρουσιάζονται στο αναβατόριο, ενώ συχνά τούς ζητείται να αποδείξουν την αναπηρία τους με έγγραφα τα οποία εν τέλει δεν γίνονται αποδεκτά.
Σύντομα θα εκδοθεί η Ψηφιακή Κάρτα Πολιτισμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα καταθέσουν την ολοκληρωμένη πρότασή τους για το αναβατόριο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Οπως είπε η κυρία Μενδώνη, καταβάλλεται προσπάθεια το κόστος της αντικατάστασης να καλυφθεί με ιδιωτική χορηγία, ενώ το αναβατόριο να είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2020.
Καλώδια
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης χρονίζοντα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία και τη συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Η υπουργός ζήτησε να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου η χαρτογράφηση του δικτύου καλωδίων, ηλεκτρικών πινάκων και φορτίων που βρίσκονται στον χώρο του Ιερού Βράχου, παρατηρώντας ότι «τρέχουν εκατοντάδες καλώδια στον βράχο, τα οποία, πέρα από την εικόνα της εγκατάλειψης που παρουσιάζουν, είναι και επισφαλή για τον επισκέπτη». Πολλά καλώδια και πίνακες, από τους 180 συνολικά που είναι εγκατεστημένοι, είναι ανενεργοί, ενώ η καταγραφή τους δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και έχει αρχίσει εδώ και έξι μήνες.
Επίσης, ζήτησε να εξεταστούν άμεσα το θέμα του φωτισμού της Ακρόπολης και οι αλλοιώσεις που έχουν παρατηρηθεί στην αρχική μελέτη φωτισμού από τον Πιερ Μπιντό, και να δοθούν προδιαγραφές για ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης του φωτισμού και αντικατάστασης των λαμπτήρων με τεχνολογίας Led.