Αλεξανδρούπολη: Μόνιμη εγκατάσταση στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ στο Στρατόπεδο «Γιαννούλη»

Must Read

Αμερικανική δύναμη στρατιωτών θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη, στο τέλος του χρόνου, μετά την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ που θα έχει 5ετή διάρκεια και η μόνιμη εγκατάσταση θα γίνει στο Στρατόπεδο «Γιαννούλη».

Οι Αμερικανοί έχουν επιθεωρήσει το στρατόπεδο που βρίσκεται μέσα στην Αλεξανδρούπολη, και έχουν καταγράψει τις ανάγκες, ώστε να εγκατασταθεί δύναμη περίπου 300-400 στρατιωτικών, σε μόνιμες εγκαταστάσεις που έχουν ελέγξει οι μηχανικοί των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και έχουν κάνει τη σχετική προετοιμασία, ώστε μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν και οι εργασίες.

Το Στρατόπεδο «Γιαννούλη» επιλέχθηκε λόγω της εγγύτητας με το πεδίο βολής «Αετός», αλλά και της δυνατότητας να έχει εύκολη πρόσβαση στο λιμάνι και το αεροδρόμιο. Το ερώτημα, βέβαια, είναι ποιος θα έχει τον έλεγχο του στρατοπέδου, δηλαδή, εάν θα είναι όπως στο Στεφανοβίκειο, όπου τον έλεγχο έχει η Ελλάδα, ή όπως στη Σούδα, όπου υπάρχει εκχώρηση εξουσίας σε Αμερικανό διοικητή, κάτι που δεν έχει διευκρινιστεί. Το ερώτημα αναμένεται να απαντηθεί μάλλον το προσεχές διάστημα, μετά την υπογραφή της MDCA.

Συντριπτικό πλεονέκτημα

Η Αλεξανδρούπολη έχει αρχίσει ήδη από το 2017, με την ευκαιρία της άσκησης «Noble Jump 2017», να αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες ταχείας και ασφαλούς ανάπτυξης μεγάλων και αξιόμαχων στρατιωτικών σχηματισμών στη Βαλκανική, και το συντριπτικό πλεονέκτημα της πόλης έγκειται στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων συνδυασμένων μεταφορών (ακτοπλοϊκές, οδικές και σιδηροδρομικές) από έναν προωθημένο κόμβο συγκοινωνιών, με άμεση διασύνδεση με τα αντίστοιχα διευρωπαϊκά δίκτυα.

Το επιτυχημένο εγχείρημα του 2017, παρά το ότι δεν αξιοποίησε τις σιδηροδρομικές μεταφορές, ήταν αρκετό για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής κυβέρνησης, και ιδιαίτερα της αμερικανικής πρεσβείας, για την υλοποίηση και άλλων δοκιμών τα επόμενα χρόνια, με τη χρήση εγκαταστάσεων διοικητικής μέριμνας, που ανέπτυσσαν κάθε φορά, για την προώθηση και αναδίπλωση διαδοχικά περισσότερων σχηματισμών Rotational Allied Forces (RAF).

Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2019, με δαπάνη της αμερικανικής κυβέρνησης ύψους περίπου 2.300.000 ευρώ, ολοκληρώθηκε η ανέλκυση της βυθοκόρου «Όλγα», που είχε βουλιάξει το 2010 στα θολά νερά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και δέσμευε μεγάλο μέρος του νέου εμπορευματικού βραχίονα, συνολικού μήκους 500 μ. και ελάχιστου βάθους περίπου 10 μ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This