Έκρηξη στα Καλύβια: Εξηγήσεις για το πώς έγινε το κακό δίνει ειδικός στις εγκαταστάσεις υγραερίου

«Είναι έγκλημα να βάζεις μια δεξαμενή υγραερίου σε υπόγειο»

Must Read

Εκτιμήσεις για το τι μπορεί να έφταιξε για την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε διώροφη κατοικία στα Καλύβια Θορικού, το Σάββατο που μάς πέρασε, αφήνοντας πίσω επτά τραυματίες, δίνει o μηχανολόγος – μηχανικός και ιδιοκτήτης εταιρίας εγκαταστάσεων δικτύου υγραερίου, Χρήστος Σαφλέκος.     

«Στο περιστατικό στα Καλύβια Αττικής σίγουρα δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν τηρούνται, γιατί γίνονται εγκαταστάσεις από μη αδειοδοτημένους τεχνικούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σωστά τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Και τα αποτελέσματα συνήθως είναι αυτά», αναφέρει στο newsit.gr, o κ. Σαφλέκος.

Και συμπληρώνει: «Το υγραέριο είναι ένα επικίνδυνο καύσιμο, αλλά αν τηρήσουμε σωστά τη νομοθεσία απολαμβάνουμε μόνο τα οφέλη που έχει. Ήταν τραγικό να εγκατασταθεί αυτή η δεξαμενή στο υπόγειο του σπιτιού, σε εσωτερικό χώρο δηλαδή. Είναι απαράδεκτο να κάνει τέτοιο πράγμα ο συνάδελφος εγκαταστάτης. Σε εσωτερικό χώρο, όταν υπάρξει κάποια περίπτωση διαρροής, όπως έγινε σε αυτή την περίπτωση, εγκλωβίζεται το αέριο. Ο εγκλωβισμός του υγραερίου είναι που προκαλεί την έκρηξη».

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαφλέκος, αναφέρει το πώς θα έπρεπε να ήταν τοποθετημένη η δεξαμενή του υγραερίου για να μην προκληθεί η έκρηξη, οι ζημιές και οι τραυματισμοί επτά ατόμων, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά. «Αν αυτή η δεξαμενή δεν ήταν σε εσωτερικό χώρο και ήταν έξω και σε απόσταση 5 μέτρων από το κτίριο, όπως αρμόζει και σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν θα γινόταν τίποτα», εξηγεί.

Πιθανόν να υπήρξε διαρροή

«Ακόμα και μια σπίθα να υπήρχε, έκρηξη δεν θα γινόταν. Χρειάζεται μια αναλογία υγραερίου και οξυγόνου. Είναι έγκλημα να βάζεις μια δεξαμενή σε υπόγειο. Το υγραέριο είναι βαρύτερο από τον αέρα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση διαρροής, αυτό μένει κάτω και δεν φεύγει. Πιθανόν να υπήρξε και κάποια διαρροή κατά τη διάρκεια της μετάγγισης. Τα συστήματα των πιστοποιημένων εταιρειών έχουν δικλείδες ασφαλείας», καταλήγει ο Χρήστος Σαφλέκος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This