Με αφορμή τα όσα υποστήριξε ο πατέρας από τη Θέρμη Θεσσαλονίκης που δεν ήθελε το παιδί του να φορά μάσκα στο σχολείο και να κάνει self test και τα χαρτιά «συμβάσεις» που παρουσίασε λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει την «κυριαρχία» του Δημοσίου και τις αποφάσεις του, δόθηκε εντολή από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διερευνήσει σχετικές ιστοσελίδες που προωθούν έγγραφα και παρόμοιες «υπηρεσίες».
Η είδηση έγινε γνωστή, όταν μετά από μια αποκάλυψη του ΑΝΤ1 ότι κάποιοι προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες, με το αζημίωτο φυσικά, υποστηρίζοντας ότι παρέχουν ασυλία και κάλυψη έναντι του μη εμβολιασμού και έναντι της μη τήρησης των μέτρων, έκανε παρέμβαση ο Τάκης Θεοδωρικάκος και λίγο αργότερα βγήκε και η ανακοίνωση του Υπουργείου.
Σύμφωνα με το ηχητικό που παρουσιάστηκε, πολίτης άκουγε κάποιον που προσπαθούσε να τον πείσει, μεταξύ άλλων, να πληρώσει για να γίνει η επίδοση κάποιου εγγράφου:
«Απλώς οι άθλιοι εδώ άλλα μας λένε εμάς εδώ στις τηλεοράσεις προσπαθούν με το ζόρι να μας βάλουν ας πούμε μέσα σε μια ζωή ηλίθια και στην Ευρώπη πήγαν και ψήφισαν πριν από 3 μήνες ότι η ζωή είναι έτσι είναι ωραία και ότι δεν θα μας υποχρεώσουν να κάνουμε να βάλουμε μάσκα ή να κάνουμε το εμβόλιο υποχρεωτικά. Το καταλαβαίνεις; Είναι πολύ απλό.
Έγκυρος και έγκριτος νομικός που γνωρίζει νομική θα σου πει ότι με αυτό εδώ δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, ίσα-ίσα που μπορείς να τους κάνεις και μήνυση στην Ευρώπη και να τους πεις εδώ με δουλεύουν.
Ο δικαστικός επιμελητής για σένα, για το δικό σου όνομα, θα πάει και θα κάνει 40 ως 60 επιδόσεις, κάθε μία είναι περίπου 44 ευρώ. 44 ευρώ επί 40 ως 60 φορές κάνουν πόσο δεν ξέρω 4 ? 4=16 1.700 ως 3.000 ευρώ ένα ποσό το οποίο ο καθένας μεμονωμένα δεν μπορεί να το κάνει οπότε αυτό το πράγμα, το μοιράζουν 100 άτομα, 120, 130 βγαίνει μέσο όρο 30 ευρώ, 25 ευρώ ή 20 ευρώ κοκ. Είναι ένα επιχείρημα αυτό ό,τι κοίταξε, θα το κάνουν πολλοί μαζί ταυτόχρονα και μοιράζουν το κόστος και το κόστος για να βγει περίπου στα 20 ευρώ είναι αυτά τα χρήματα, 2.500-3.000 τα οποία τα μοιράζονται 150 άτομα και βγαίνει περίπου ένα 20αρικο, κάπως έτσι το εννοούν οι άνθρωποι αυτοί που κάνουν αυτό το πράγμα.
Είναι μια προσπάθεια να τους πούμε ότι αυτό που λένε είναι μια βλακεία και μισή δεν τους κάνουμε κάτι, λέμε απλά ότι είστε λίγοι και ότι αυτά που λέτε είναι ηλίθια. Εγώ μέσα στο κορμί μου βάζω ότι θέλω, δεν υπάρχει περίπτωση να μου επιβάλλει κάποιος άλλος τι θα βάλω μέσα στο κορμί μου τι να βάλω. Είναι δυνατόν, τι συζητάμε τώρα τα αυτονόητα; Δόξα τω θεώ, πολλά ή λίγα δεν ξέρω αν είναι, πάντως είναι πάνω από 2.000 με υπογραφή».
Μετά τη δημοσιοποίηση του ηχητικού, ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη παρενέβη και δήλωσε: «Πρέπει να διερευνηθεί ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις ιστοσελίδες που αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία».
Για να ακολουθήσει η ανακοίνωση του Υπουργείου: «Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, έδωσε εντολή σήμερα το πρωί στον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλη Παπακώστα, να διερευνήσει αμέσως την προέλευση και την ταυτότητα των διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στο κράτος. Τα σχετικά στοιχεία θα διαβιβαστούν στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν ποινικών αδικημάτων και άσκησης των προβλεπομένων κατά νόμο ενεργειών».
Ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης, από την πλευρά του, είπε ότι τίθενται σοβαρά ζητήματα για την προστασία της δημόσιας υγείας και όχι μόνο: «Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν δικαστικούς επιμελητές, έναν λειτουργό του Δημοσίου, για να πουν ότι δεν θέλουν την κάλυψη του Δημοσίου, ενώ τι θα κάνουν αν χρειαστεί το παιδί τους νοσοκομείο; Που θα απευθυνθούν; Στο Δημόσιο. Θα έπρεπε ήδη να υπάρχει παρέμβαση εισαγγελέα για φαινόμενα όπως αυτό».