Ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Τι περιλαμβάνει η συνεργασία σε τρία επίπεδα

Σήμερα στο Παρίσι οι ανακοινώσεις - Αγοράζουμε τρεις φρεγάτες Belharra και τρεις κορβέτες Godwin για τις ανάγκες του ΠΝ

Must Read

Μία από τις σημαντικότερες αμυντικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα (10:00) στο Παρίσι από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου που ρωτήθηκε σχετικά χθες δεν απάντησε ευθέως, εντούτοις με τη φράση «ας κάνουμε λίγη υπομονή» δεν διέψευσε, επί της ουσίας, ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα από τους ηγέτες των δύο χωρών, ενώ στο Παρίσι βρίσκονται από το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι ως συναρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες και να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας», η συμφωνία περιλαμβάνει τρία κύρια κεφάλαια: 

  1. Συνεργασία στο στρατηγικό επίπεδο,
  2. Συνεργασία στο στρατιωτικό επίπεδο.
  3. Συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της βιομηχανίας άμυνας και ασφάλειας, ενώ υπάρχει συγκεκριμένη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με όλα τα μέσα που θα έχει κάθε πλευρά στη διάθεσή της.

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα προβλέπει την απόκτηση τριών νέων φρεγατών Belharra και κορβετών Gowind για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ, όπως είναι γνωστό, η Πολεμική Αεροπορία ενισχύεται συνολικά με 24 γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale, εκ των οποίων12 θα είναι μεταχειρισμένα και 12 καινούργια.

Σε κάθε περίπτωση, η απόκτηση των φρεγατών αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, ενώ η αναμενόμενη συμφωνία έρχεται σε μία περίοδο που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει την ίδια τακτική, ιδίως μετά την αρνητική στάση της Ουάσιγκτον απέναντί της, λόγω της απόφασής της να αποκτήσει τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία.

Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και ούτε στερείται σημασίας το γεγονός ότι η ταχύτατη εξέλιξη στο θέμα της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας έρχεται μετά την συμφωνία AUKUS (Αυστραλίας -Μεγάλης Βρετανίας -ΗΠΑ) για τα πυρηνικά υποβρύχια, που προκάλεσε βδεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γαλλία, καθώς ακυρώθηκε η συμφωνία αγοράς υποβρυχίων που είχε συνάψει με την Αυστραλία. Εκτιμάται ότι η εξέλιξη με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας είναι κι ένα αντιστάθμισμα προς τη Γαλλία, καθώς η αμερικανική πλευρά φαίνεται ότι δεν έχει προβάλει αντίρρηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα επιλέγει τις γαλλικές φρεγάτες.

μακρόν μητσοτάκης

Οι πέντε κύριες προβλέψεις της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας», οι συζητήσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο και των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας με τους ομολόγους τους Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Φλοράνς Παρλί, αντίστοιχα, καταλήγουν σε αμυντική συμφωνία με τις εξής κύριες προβλέψεις (πέρα από τα τρία κεφάλαια που προαναφέρθηκαν):

  • Το κείμενο, σύμφωνα με την ελληνική εκδοχή (μέχρι χθες το βράδυ), θα λάβει τη μορφή «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» και όχι απλής διακρατικής συμφωνίας. Η γαλλική πλευρά είναι σύμφωνη γιʼ αυτόν τον αναβαθμισμένο χαρακτηρισμό, αλλά υπό τις προϋποθέσεις, α) της σύνδεσης της νέας συμφωνίας με την ταχεία υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων (φρεγάτες κ.α.) και β) της σαφούς διμερούς συνεργασίας για τη σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με τις γαλλικές επιθυμίες, το νέο κείμενο θα ενσωματώνει, επί της ουσίας, όλες τις ρυθμίσεις της σχετικής κοινής διακήρυξης Καραμανλή – Σαρκοζί του Ιουνίου 2008, που αποτελεί θεμέλιο της συμφωνίας του 2021.
  • Υπάρχει συγκεκριμένη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με όλα τα μέσα που θα έχει κάθε πλευρά στη διάθεσή της. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η διατύπωση θα υπερβαίνει τις γενικές διατυπώσεις του σχετικού άρθρου 42(7) της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα αντιστρατεύεται, πάντως, το ανάλογο άρθρο πέντε του ΝΑΤΟ (συνδρομή σε μέλος που δέχεται επίθεση) ούτε το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ (συλλογική άμυνα σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης και μέχρι το χρόνο λήψης μέτρων από το Συμβούλιο Ασφαλείας).
  • Οι δύο πλευρές θα διεξάγουν τακτικές διαβουλεύσεις επί ζητημάτων πολιτικών, στρατιωτικών και αμυντικής βιομηχανίας. Ανάλογα με την τελική μορφή της συμφωνίας, θα διευκρινιστεί αν τα προαναφερθέντα ζητήματα θα είναι μόνον τα διμερή ή θα περιλαμβάνουν και τις περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Μεσόγειο.
  • Στο μέτρο του δυνατού και στο πλαίσιο συζητήσεων αρμόδιων επιτροπών, θα επιδιωχθούν συνέργειες στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα, με δυνατότητα κατασκευής ή συναρμολόγησης συστημάτων στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η «δημοκρατία» είχε προαναγγείλει την επανάληψη των ελληνογαλλικών συζητήσεων που είχαν διακοπεί ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι, με άρθρο του συνεργάτη της Αλέξανδρου Τάρκα, πριν από ακριβώς δύο μήνες, στις 28 Ιουλίου 2021.

Στο άρθρο υπογραμμιζόταν, μεταξύ άλλων, ότι «σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό στοιχείο των τρεχουσών επαφών με το Παρίσι είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής θα επαναληφθούν σύντομα με επισπεύδουσα, αυτή τη φορά, την ελληνική πλευρά. Η, δε, γαλλική φαίνεται αποφασισμένη, σε αντίθεση με τις περσινές έμμεσες αναφορές, να συνδέσει άμεσα τη ρήτρα συνδρομής με το πρόγραμμα φρεγατών».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This