Ισχυρός μετασεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη! Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου

Must Read

Με τον φόβο των Ρίχτερ ζουν πλέον οι κάτοικοι της Κρήτης, καθώς νωρίς σήμερα το πρωί σημειώθηκε νέος ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 5,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος στα 13,3 χιλιόμετρα, και το επίκεντρο βρίσκεται στην ίδια περιοχή με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ και τους δεκάδες μετασεισμούς.

Οι μετασεισμοί που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Κρήτη μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ είναι περισσότεροι από 100, όπως είπε σήμερα το πρωί στο Πρώτο Πρόγραμμα η πρόεδρος της κοινότητας Αρκαλοχωρίου, Χρυσούλα Κεγκέρογλου.

 

Νύχτα φόβου και αγωνίας

 

Δεκάδες πολίτες του Αρκαλοχωρίου, κάθε ηλικίας, πέρασαν την νύχτα σε σκηνές και αυτοκίνητα, αφού η γη δεν έπαψε να τρέμει… Οι σεισμογράφοι καθ’όλη την διάρκεια της νύχτας κατέγραφαν δονήσεις, μεγέθους πάνω από 3 Ρίχτερ, ενώ νωρίς το πρωί σημειώθηκε και ο μετασεισμός των 5,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Συνολικά 80 σκηνές, χωρητικότητας 20 ατόμων η κάθε μία, μεταφέρθηκαν χθες στην περιοχή, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταφερθούν κι άλλες.

Τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στο νομό Ηρακλείου παραμένουν κλειστά σήμερα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, «ζητήσαμε από τους πολίτες να μην μείνουν στα σπίτια τους ακόμα κι αν είχαν λίγες ρωγμές γιατί τη νύχτα είχαμε πολλούς μετασεισμούς. Είδαμε χθες, ότι με τους δύο μεγάλους μετασεισμούς που ακολούθησαν μετά τον σεισμό 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπεσαν κάποια παλιά κτίσματα».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «από τον Ιούνιο είχαμε έρθει σε επαφή και με τη Νομαρχία και με άλλους αρμόδιους και είχαμε ενημερώσει ότι κάτι περιμένουμε. Δεν περιμέναμε όμως τόσο μεγάλο σεισμό», είπε ο κ. Λέκκας.

ΛΕΚΚΑΣ

Ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές και μέλη του Ερυθρού Σταυρού βρέθηκαν στην περιοχή από την πρώτη στιγμή για να συνδράμουν στους τοπικούς παράγοντες που επιχείρησαν να εγκαταστήσουν τις σκηνές από νωρίς για να φιλοξενηθούν οι κάτοικοι της περιοχής. Τις εργασίες επιθεωρεί κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και σε οικισμούς του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, όπου σε ανοιχτούς χώρους στήθηκαν σκηνές για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους χωρίς αυτοί να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, σήμερα αναμένονται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.

 

Κέντρο Υγείας σε σκηνή του στρατού στο Αρκαλοχώρι

 

Ένα ολόκληρο Κέντρο Υγείας στήθηκε μέσα σε σκηνή του στρατού και έχει τοποθετηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, προκειμένου να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν, εάν το κτίριο του Κέντρου Υγείας κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο προς χρήση.

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

«Θα νοσηλευτούν περιστατικά που χρήζουν οξυγονοθεραπείας ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που λόγω υγείας δεν δύναται να παραμείνει στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ή στους οικισμούς. Μέσα στη νύχτα ολοκληρώθηκε το στήσιμό της και είμαστε έτοιμοι εφόσον χρειαστεί να νοσηλευτούν πολίτες» ανέφερε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Πάντως σύμφωνα με την κυρία Μπορμπουδάκη τη χθεσινή νύχτα σε νοσοκομεία του Ηρακλείου φιλοξενήθηκαν δύο πολίτες του Αρκαλοχωρίου που λόγω σοβαρού χρόνιου νοσήματος ήταν ασφαλέστερο να φιλοξενηθούν σε νοσοκομειακή δομή και όχι στις σκηνές που έχουν στηθεί.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This