29/10/2021

Πένθος για τον Γιάνη Βαρουφάκη! Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Δύσκολες ώρες περνά η οικογένεια του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς τα ξημερώματα έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του πρώην υπουργού, Γιώργος Βαρουφάκης.

Ο ιδρυτής και Γραμματέας του κόμματος ΜεΡΑ25, αποχαιρέτησε τον πατέρα του, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, με ένα κείμενό του στο οποίο μιλά για τα όσα έκανε στη ζωή του ο Γιώργος Βαρουφάκης.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή, η Οκτωβρίου.

Dad and Xen

Το κείμενο του Γιάνη Βαρουφάκη για τον πατέρα του
Γιώργος Βαρουφάκης 1925-2021

Χτες το βράδυ, λίγο μετά τα μεσάνυκτα, πέθανε ο Γιώργος Βαρουφάκης. Ο Γιώργος Βαρουφάκης γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου τον Ιούνιο του 1925 όπου τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αμπέτειο Σχολή. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε σε παράρτημα ελληνικής τράπεζας στο Κάιρο προτού έλθει στην Αθήνα το 1946 για να γραφτεί στο Χημικό Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λίγο πριν ξεσπάσει ο δεύτερος εμφύλιος, μετά από διάβημά του στην Κοσμητεία διαμαρτυρόμενος εκ μέρους του φοιτητικού του συλλόγου για την αύξηση των διδάκτρων, συνελήφθη από την Ασφάλεια. Αρνούμενος να υπογράψει τη γνωστή τότε «δήλωση», φυλακίστηκε στην Αθήνα και αργότερα εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Εκεί είχε την τύχη να συμπάσχει με συντρόφους όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μανώλης Κατράκης και ο Σπύρος Λιναρδάτος. Μετά την Μακρόνησο εξορίστηκε στην Ικαρία, πριν τελικά επιστρέψει στην Αθήνα και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου γνώρισε τη σύντροφο της ζωής του Ελένη Τσαγγαράκη. Η Ελένη ήταν η πρώτη φοιτήτρια στην ιστορία του Τμήματος Χημείας που αργότερα θα εργαζόταν ως βιοχημικός, θα δραστηριοποιείτο στο φεμινιστικό κίνημα και θα εκλεγόταν για πολλά χρόνια δημοτική σύμβουλος (συμπεριλαμβανομένης μιας θητείας ως Αντιδήμαρχος) Παλαιού Φαλήρου. Με την Ελένη, απέκτησαν δύο παιδιά – τον Γιάνη και την Τρισεύγενη.

Μετά από πολλές δυσκολίες, λόγω «κοινωνικών φρονημάτων», ο Γιώργος Βαρουφάκης ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1954 στη «Χαλυβουργική» όπου, το 1961, ανέλαβε την θέση του Διευθυντή του Τμήματος Ελέγχου Ποιότητας. Μετά την συνταξιοδότησή του, το 2003, διορίστηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Χαλυβουργική», θέση που διατήρησε ως τον Γενάρη του 2020.

Από το 1959, παράλληλα με την απαιτητική θέση του στην «Χαλυβουργική», άρχισε να μελετά συστηματικά τη διάβρωση των αρχαίων μπρούντζινων αγαλμάτων του Κούρου και της Άρτεμης που τώρα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πειραιά. Οι μεταλλουργικές και πειραματικές εκείνες μελέτες του εξελίχθηκαν σε διδακτορική διατριβή την οποία υποστήριξε επιτυχώς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο του απένειμε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1965.

giorgosvaroufakis gianisvaroufakis

Από το 1965, και με τη συνεργασία κορυφαίων αρχαιολόγων, συνέχισε να μελετά αρχαία μεταλλικά ευρήματα και να δημοσιεύει πρωτότυπες εργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα τους ήταν:

Τα μυκηναϊκά μεταλλικά ευρήματα της Περατής – σε συνεργασία  με τον καθηγητή και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Σπύρο Ιακωβίδη
Οι χαλύβδινες λόγχες της γεωμετρικής εποχής – σε συνεργασία με τον ακαδημαϊκό Γ. Μυλωνά
Η μελέτη επιγραφών γύρω από τον έλεγχο ποιότητας μετάλλων και της γνησιότητας των αργυρών αττικών νομισμάτων του 4ου αιώνα π.Χ. – με συνεργάτη τον Ronald Stroud
Η μελέτη του περίφημου κρατήρα του Δερβενιού – στην μελέτη του οποίου συνεργάστηκε με τον Μανώλη Ανδρόνικο – και την οποία παρουσίασε στο Βρετανικό Μουσείο
45 ειδώλια της Μινωικής εποχής της Κρήτης
Πρώτες ύλες για τη χύτευση ειδωλίων στα Κύθηρα
Το 1979 ο Γιώργος Βαρουφάκης κατέθεσε διατριβή επί υφηγεσία με τίτλο «Χημική και μεταλλουργική έρευνα γύρω από 19 σιδερένια πόδια τριπόδων της γεωμετρικής εποχής», η οποία είχε ως αποτέλεσμα στην απονομή του τίτλου του Υφηγητή και αργότερα του Επίτιμου Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σημαντική είναι η μελέτη του επί των σιδερένιων συνδέσμων του Παρθενώνα και του Ερεχθείου, που συνδέουν τους μεγάλους μαρμάρινους όγκους του γείσου και της βάσης των ναών. Ημελέτη εκείνη δημοσιεύθηκε στο Journal of Historical Metallurgy Society. Η εν λόγω έρευνα συνεχίσθηκε με τους σιδερένιους συνδέσμους του ναού της Τράπεζας Αιγίου και του Επικούρειου Απόλλωνα σε μια προσπάθεια να εκτιμηθεί η εξέλιξη της τεχνολογίας από την αρχαϊκή στην κλασική εποχή. Επί πλέον, ύστερα από πρόσκληση των εκεί επιστημονικών εταιρειών, παρουσίασε πολλές ερευνητικές εργασίες, μεταξύ άλλων, στην Κύπρο, στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, στην Πράγα, στη Ζυρίχη, στην Σικελία, στις ΗΠΑ, κλπ.

Για μια δεκαετία ο Γιώργος Βαρουφάκης διετέλεσε και Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Κατά την διάρκεια της θητείας του ο ΕΛΟΤ αναβαθμίστηκε διευρύνοντας τις δραστηριότητές του στη βιομηχανική και οικονομική ζωή της χώρας. Όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου του ΕΛΟΤ.

Παράλληλα με την θητεία του στον ΕΛΟΤ, από το 1988 εκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας (ΕΑΕ) η οποία εστιάζει στην μελέτη της αρχαίας τεχνολογίας. Συνδυάζοντας την θητεία του στον ΕΛΟΤ και την ΕΑΕ, μελέτησε την ιστορία του ελέγχου ποιότητας στην αρχαιότητα. Το 1996 εξέδωσε σχετικό βιβλίο με τίτλο «Αρχαία Ελλάδα και Ποιότητα: Η ιστορία και ο έλεγχος των υλικών που σημάδεψαν τον ελληνικό πολιτισμό» (Εκδόσεις Αίολος). Το βιβλίο εκδόθηκε το 1999 και στα αγγλικά. Το 2005 εξέδωσε την συνέχεια εκείνου το βιβλίου υπό τη μορφή νέου βιβλίου με τίτλο «Η Ιστορία του Σιδήρου από τον Όμηρο στον Ξενοφώντα: Τα σιδερένια ευρήματα και η αρχαία ελληνική γραμματεία με το μάτι ενός μεταλλουργού», (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).

Όταν πριν μερικά χρόνια του ζητήθηκε από ξένο επισκέπτη να συνοψίσει τη ζωή του, απάντησε: «Είμαι ένα παιδί από το Κάιρο που έμελλε να μάθει να αγαπά τη ζωή, τον άνθρωπο και την επιστήμη στην Μακρόνησο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο έλεος της ακρίβειας οι λογαριασμοί

Σοκ προκαλούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος, οι οποίοι τινάζουν στον...

Νεκρή εντοπίστηκε 50χρονη αλλοδαπή στη θαλάσσια περιοχή Νησί Ντούνη Αττικής

Μέχρι αργά το βράδυ συνεχίστηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό 50χρονης αλλοδαπής που αγνοείτο...

Τραγωδία στην Κόρινθο: Νεκρός 53χρονος υπάλληλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έχασε τις αισθήσεις του πάνω στις ράγες

Νεκρός ανασύρθηκε πριν από λίγη ώρα από τις σιδηροδρομικές ράγες του Προαστιακού, στην Κόρινθο...

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με κορωνοϊό μητέρα και το 6 μηνών μωρό της

Πολύ επιβαρυμένη εμφανίζεται η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης, που σήμερα κατέγραψε 589 νέα κρούσματα,...

Νίκος Καπραβέλος: «Πραγματικά αρχίζουμε και βιώνουμε τον εφιάλτη του περσινού Νοεμβρίου» (video)

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά ο διευθυντής της β' ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, αναφορικά...

Σημαιοφόρος ετών…59 στην Κρήτη – Μητέρα δύο παιδιών πήρε σύνταξη και επέστρεψε στα θρανία

Ποτέ δεν είναι αργά για τίποτα και η Μαρία Ζερβάκη το απέδειξε με τον...

Η Ελλάδα ανάμεσα στους 10 κορυφαίους προορισμούς για τους ευρωπαίους

Στο «Top 10» των προορισμών για τις διακοπές των Ευρωπαίων βρέθηκαν περιοχές της Ελλάδας,...

Έπεσε και τρίτο μπαλκόνι στο Ρέθυμνο! Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί (video)

Τρίτη περίπτωση πτώσης μπαλκονιού σημειώθηκε στην Παραλιακή του Ρεθύμνου και από καθαρή τύχη δεν...

Το νομικό καθεστώς της Ελληνικής Θράκης και οι ωμότητες της Τουρκίας κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αποδομεί με ατράνταχτα νομικά επιχειρήματα τους τουρκικούς...

Απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή στην Κορινθία οι Ρομά

Πριν λίγη ώρα ομάδες Ρομά επιχείρησαν να κλείσουν και πάλι την Κορίνθου-Πατρών, στο ύψος...

Πρωτοφανής κακοποίηση αλόγων στον Ασπρόπυργο – Εικόνες φρίκης στη δικογραφία

Στο εδώλιο του Δ΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών αναμένεται να καθίσουν αύριο οι ιδιοκτήτες μονάδας...

Έτσι έχασε την ζωή του ο 35χρονος Χρήστος στην Κρήτη – Πώς κατάφεραν να σωθούν οι φίλοι του (video)

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Κρήτης, από την τραγωδία που γράφτηκε σήμερα το...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σχιστό: Άγριος ξυλοδαρμός πυροσβεστών από Ρομά με λοστούς

Ρομά ξυλοκόπησαν άγρια πυροσβέστες οι οποίοι βρίσκονταν σε περιπολία...

Συγκλονίζει η Σοφία Μουτίδου: «Σήμερα η Φώφη, αύριο εγώ»

Με ένα καταιγιστικό κείμενο, η Σοφία Μουτίδου εκφράζει την...

Ανδρέας Τσούνης: Σπάραξε πάνω από το φέρετρο ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά (video)

Σύσσωμη η χώρα θρηνεί τον αναπάντεχο χαμό της Φώφης...

Η δραματική προφητεία του Γιώργου Γεννηματά για την κόρη του Φώφη

Τι είχε δηλώσει για την κληρονομικότητα της ασθένειας, μερικά χρόνια πριν πεθάνει νικημένος από καρκίνο του πνεύμονα

Η 16χρονη Ευαγγελία μπήκε στο νοσοκομείο με πυρετό και πέθανε μετά από λίγες μέρες

Για ολιγωρία, αμέλεια και παραλείψεις κατηγορούν τους γιατρούς του...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

RAW HTML

TRENDING

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ