Οι ΗΠΑ εκβιάζουν ανοιχτά την Ελλάδα με ανακοίνωση – πρόκληση

Σιωπή από την κυβέρνηση

Must Read

Δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ελληνικού κράτους, ο ισχυρισμός που διατυπώνεται στην επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ, αναφορικά με την σύναψη της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας. Για την ακρίβεια, η ανακοίνωση του εκπροσώπου του State Department  παραπέμπει σε έναν συγκεκαλυμμένο αλλά σαφέστατο εκβιασμό στο περιθώριο της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας.

Δείτε προσεκτικά την διατύπωση: «Ενώ δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνουμε ότι η μακροχρόνια συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) επικαιροποιήθηκε το 2019 προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας».

Δηλαδή, οι ΗΠΑ κάνουν ευθεία σύνδεση της συμφωνίας Ελλάδος – Γαλλίας την οποία δεν σχολιάζουν ενδελεχώς καθότι «δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες», με την Αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Νεώτερη εξέλιξη: Πλήρης άγνοια του ελληνικού ΥΠΕΞ για τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ!

Αυτό στην Ελλάδα το γνωρίζουμε. Όμως, οι επίσημες ανακοινώσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι υπάρχει μία διαπραγμάτευση για την επέκταση της συγκεκριμένης συμφωνίας από το ένα έτος που είθισται να ανανεώνεται, σε ανανέωση πενταετούς διάρκειας! Γεγονός το οποίο δεν έχει προηγούμενο και ήδη έχει δημιουργήσει αντιδράσεις.

Η ανακοίνωση όμως των ΗΠΑ δίνει μία τελείως διαφορετική διάσταση, η οποία συνιστά ευθεία πίεση κατά της Ελλάδας, που μόνο ένας αδαής δεν θα καταλάβαινε ότι συνδέεται άμεσα με την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. Την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν πολυετή, ενώ δέχονται ότι δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες. Παραθέτουμε αυτούσιο το επίμαχο απόσπασμα για να μην υπάρχει περιθώριο παρερμηνείας:

«Significant progress on reaching an agreement on potential updates to the MDCA has been made, including extending the agreement indefinitely from its current annual duration that will help advance peace in the region and shared defence and security goals between close NATO allies»

Διαβάστε τώρα προσεκτικά την μετάφραση: «Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για την ανανέωση της (συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας)  MDCA, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της συμφωνίας επ ‘αόριστον (!!!) από την τρέχουσα ετήσια διάρκεια της, η οποία θα βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και τους κοινούς στόχους άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των στενών συμμάχων του ΝΑΤΟ»!

Δηλαδή οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ για την ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας, προχωρούν στην κατεύθυνση παράτασης της «επ’ αόριστον»! Όχι μόνο δε συζητάμε για την πάγια και συνηθισμένη ετήσια ανανέωση, αλλά ούτε καν για την (σκανδαλώδη) πενταετή! Μιλάμε για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε τρίτο κράτος εις το διηνεκές!

Η Ελλάδα δεν έχει αντιδράσει ακόμα σε αυτή την ανακοίνωση. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό. Διότι εάν μία επίσημη ανακοίνωση – και όχι διαρροή – εμφανίζει αναληθή  γεγονότα, η διάψευση από το έτερο κράτος είναι πάντα άμεση. Ενώ η σιωπή συνιστά επιβεβαίωση.

Καθίσταται δε σαφές ότι μία τέτοια συμφωνία που συνιστά εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε τρίτο κράτος, ακόμα και συμμαχικό, δεν μπορεί να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αλλά απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία. Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, τότε δεν μπορεί και να την διαστρεβλώσει, δίνοντας μία διαφορετική ερμηνεία. Προκειμένου να αποφύγει τον σκόπελο της αυξημένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την έγκριση της.

Εάν μάλιστα η ανακοίνωση αυτή έγινε εκβιαστικά για να υποχρέωση την Ελλάδα να παραδώσει εθνική κυριαρχία ως αντίποινα στην ελληνογαλλική συμφωνία, τότε αυτό δεν παραπέμπει σε συμμαχική σχέση, αλλά σε ξένη κατοχή.

Αναμένουμε λοιπόν την ελληνική αντίδραση, έστω και εκπρόθεσμη, απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This