Ραγδαία μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας – Αύξηση μόνο στα νησιά της πρώτης γραμμής στο μεταναστευτικό

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται συνεχώς μετά το 2010

Must Read

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) εστιάζει στο τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, συμπεραίνοντας ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται συνεχώς, οι μεταβολές του όμως σε περιφερικό επίπεδο διαφέρουν σημαντικά.

Τέσσερις μόνον νομοί είχαν μια σημαντική αύξηση του πληθυσμού τους (>+6%, Δωδεκάνησα, Χίος, Λέσβος, Σάμος) ενώ οκτώ μια πολύ ήπια (<+3%). Στον αντίποδα, ανάμεσα στους 39 νομούς που έχουν απώλειες, το 1/5 (8) είχαν σημαντικά αρνητικά ποσοστά μεταβολής (υψηλοτέρα του -7%).

Οι νομοί με σημαντικά κέρδη είναι όλοι νησιά που «φιλοξενούν» κέντρα υποδοχής προσφύγων/μεταναστών, ενώ αυτοί με σημαντικές απώλειες βρίσκονται όλοι στην ηπειρωτική ορεινή Ελλάδα.

Αναφέρουν στην εισαγωγή τους οι Β.Παππάς και Β.Κοτζαμάνη:

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται συνεχώς μετά το 2010 και η απογραφή που θα διεξαχθεί σε λίγους μήνες θα το επιβεβαιώσει καθώς πιθανότατα οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας στα τέλη του  2021  θα είναι κατά 450.-500.00 λιγότεροι από αυτούς που απεγράφησαν τον Μάιο του 2011 (υπό την προϋπόθεση ότι η κάλυψη του πληθυσμού στις δυο αυτές απογραφές δεν θα διαφοροποιείται σημαντικά).

Σε αναμονή των αποτελεσμάτων της απογραφής,  θα περιορισθούμε στην περίοδο 2011-2020,  στη διάρκεια της οποίας η μείωση ανέρχεται σε 400 περίπου χιλιάδες και θα απαντήσουμε στα εξής ερωτήματα:

ι) η μείωση αυτή αφορά όλες τις περιοχές;

ιι) η ένταση των μεταβολών είναι περίπου ή ίδια σε περιφερειακό επίπεδο  ή αντιθέτως διαφοροποιείται  σημαντικά; 

ιι) Πως  εξελίχθηκαν  τα  Φυσικά  Ισοζύγια  (γεννήσεις)-  θάνατοι)  και  πως  τα Μεταναστευτικά  (είσοδοι –  έξοδοι)  και  ειδικότερα  πως αυτά  συνέβαλαν  στις μεταβολές του  πληθυσμού  της περιόδου 1/1/2011-1/1/2020;

Στα προαναφερθέντα ερωτήματα θα απαντήσουμε αξιοποιώντας τα στοιχεία της Ελληνικής  Στατιστικής Αρχής  (ΕΛΣΤΑΤ)  για  την  εννεαετή  αυτή  περίοδο  (εκτιμήσεις  για  τον  πληθυσμό,  δεδομένα ληξιαρχείων για τις γεννήσεις και τους θανάτους).

Δείτε αναλυτικά:

FLASHNEWS 4

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This