Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την κερδοσκοπία στη ΔΕΗ

Στο μικροσκόπιο και οι ξένες τράπεζες Citigroup και Goldman Sachs

Must Read

Τα αρχικά ευρήματα για τις συναλλαγές που μπορεί να έγιναν με το πλεονέκτημα της εσωτερικής πληροφόρησης και το κερδοσκοπικό παιχνίδι που στήθηκε γύρω από τη μετοχή της ΔΕΗ, σχετικά με την ανακοίνωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, θα τεθούν επί τάπητος κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η πρώτη φορά που μεσούσης της σχετικής έρευνας που ξεκίνησε η Επιτροπή και μετά την αυτεπάγγελτη παρέμβαση από την οικονομική εισαγγελία, θα υπάρξει μια πρώτη ενημέρωση για το μείζον χρηματιστηριακό ζήτημα που εγείρει μια σειρά ερωτημάτων, τα οποία ζητούν άμεσες και «καθαρές» απαντήσεις. «Αν υπάρξουν ευρήματα δεν θα σκεπαστούν» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  που καλείται να βρει την άκρη του νήματος, διερευνώντας όλες τις συναλλαγές που έγιναν το επίμαχο χρονικό διάστημα προκειμένου να  διαπιστωθεί  εάν έχουν βάση οι  υποψίες και οι καταγγελίες.

Πριν από την ανακοίνωση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ η μετοχή της εισηγμένης είχε επιδοθεί σε ένα πραγματικό ράλι ανόδου, που το πυροδοτούσαν οι φήμες για το μεγάλο ενδιαφέρον και το υψηλό τίμημα που θα πουληθεί  ο Διαχειριστής του Δικτύου.

Αμέσως μετά την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ έναντι  τιμήματος 2,1 δις ευρώ παραδόξως η μετοχή της ΔΕΗ  άρχισε να πέφτει την ώρα που οι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει πορεία ανόδου. Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, η μετοχή κατέγραψε πτώση  3,1% και η τιμή της διαμορφώθηκε στα 9,02 ευρώ. Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας η ΔΕΗ ανακοίνωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτή. Η μετοχή, απώλεσε περισσότερο από το 10% της αξίας της πριν από την ανακοίνωση της αύξησης.

Αυτό σημαίνει ότι όταν όλοι περίμεναν σημαντική άνοδο της τιμής, κάποιοι  πουλούσαν τις μετοχές τους.

Όπως εκτιμάται από παράγοντες της χρηματαγοράς είναι εύκολο να ονομαστικοποιηθούν οι περισσότεροι από τους κωδικούς που έχουν παρουσιάσει ενδιαφέρον λόγω του ασυνήθιστου μεγάλου όγκου συναλλαγών που εκτέλεσαν την περίοδο που διερευνά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το παράδοξο στην όλη υπόθεση, είναι ότι η διοίκηση της ΔΕΗ αμέσως μετά την ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου έχει παραδεχθεί  ότι γνωστοποίησε σε ξένους επενδυτές την πρόθεσή της να προχωρήσει σε διάθεση νέων μετοχών, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους.

Θα έχει ενδιαφέρον να απαντήσει η εποπτική αρχή εάν έχει ζητήσει από τη διοίκηση τις  εισηγμένες αλλά και τις τις αμερικανικές τράπεζες Citigroup και Goldman Sachs με τις οποίες συνεργάζεται η ΔΕΗ  αναλυτική ενημέρωση για  επαφές που έγιναν σε ΗΠΑ και Βρετανία πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις.

Σημειώνεται ότι  η νομοθεσία προβλέπει αυστηρές ποινικές κυρώσεις για το αδίκημα της κατάχρησης αγοράς. Ανάλογα με το οικονομικό όφελος που αποκομίζει κάποιος παράνομα αξιοποιώντας προνομιακές πληροφορίες, μπορεί να τιμωρηθεί ακόμη και με κάθειρξη έως 10 έτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This