«Καμπανάκι» για Β. Ελλάδα από Παγώνη και Καπραβέλο: Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και «αδιαφορία» για τα μέτρα την έστειλαν στο «κόκκινο» (video)

«Είναι πολύ μεγαλύτερη η διασπορά του ιού σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ένα στα τρία κρούσματα σε ορισμένες περιοχές της βορείου Ελλάδας είναι παιδιά»

Must Read

«Σκούρα» θα είναι τα πράγματα, ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα, εν όψει του χειμώνα που αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολος, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκο Καπραβέλο.

Όπως αναφέρει ο κ. Καπραβέλος, η μη συμμόρφωση μεγάλης μερίδας πολιτών της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών της Βόρειας Ελλάδας σε αυτά που τους λένε οι γιατροί, στα μέτρα ατομικής προστασίας και στα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, σε σύγκριση με τη Νότια Ελλάδα, αποτελούν τις βασικότερες αιτίες που για δεύτερη συνεχή χρονιά το φθινόπωρο καταγράφονται πολλά κρούσματα κορωνοϊού σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Όπως επισήμανε δε, η χθεσινή εφημερία στο «Παπανικολάου» έκλεισε με εισαγωγές ασθενών από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από νοσοκομεία των γύρω περιφερειών, «τα οποία γεμίζουν σιγά – σιγά». «Είμαστε σχεδόν στο 100% της διαθεσιμότητας», είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα δημιουργούν την ανησυχία για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα στα νοσοκομεία.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ethnos.gr, ο διευθυντής των ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», υπογράμμισε ότι στα νοσοκομεία θα αναγκαστούν από πολύ νωρίς, από τις αρχές του φθινοπώρου ακόμα, να ανοίξουν επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό, σε βάρος των ασθενών με υπόλοιπα νοσήματα. «Ναι στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ναι στην αύξηση των εμβολιασμών κάτι που, δυστυχώς, δεν το βλέπω. Υπάρχει τεράστια υπερμετάδοση του ιού, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά το κυριότερο είναι ότι δε συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των γιατρών. Η συμμόρφωση σε αυτές είναι πολύ χαμηλή σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Παίρνουμε την πανδημία αψήφιστα. Λόγω της χαμηλής συμμόρφωσης, φοβάμαι ότι θα έχουμε έναν τραγικό χειμώνα. Αν μας λένε οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο, τι πρέπει να κάνουμε και εμείς δεν τους ακούμε, τότε κακό του κεφαλιού μας. Όλοι οι ασθενείς στις ΜΕΘ του νοσοκομείου μας είναι ανεμβολίαστοι», επισημαίνει.

«Η πίεση είναι πολύ μεγάλη στα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Στις εφημερίες μας, αντί να δεχόμαστε ασθενείς μόνο από τα σπίτια τους, όπως συμβαίνει στις εφημερίες όλων των νοσοκομείων, μάς έρχονται ασθενείς με κορωνοϊό από άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπως από την Αλεξανδρούπολη και τη Δράμα. Η αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό είναι πολύ μεγάλη και η κατάσταση φαντάζει ως ιδιαίτερα ανησυχητική. Για το μέλλον η κατάσταση προμηνύεται πάρα πολύ δύσκολη. Είναι πολύ μεγαλύτερη η διασπορά του ιού σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά και σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Αρκεί να αναφέρω ότι στις αρχές Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη είχαμε περίπου 300 ασθενείς με κορωνοϊό την εβδομάδα και σήμερα ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 2.000 σε εβδομαδιαίο επίπεδο», σημειώνει ο κ. Καπραβέλος.

Κατά τον ίδιο, ήδη σε πολλά νοσοκομεία η χωρητικότητα των ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό βρίσκεται σε πολύ οριακά επίπεδα και θα πρέπει να ανοίξουν κι άλλα κρεβάτια σε βάρος, ωστόσο, ασθενών με άλλες παθήσεις. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο μας, στο οποίο αυτήν τη στιγμή η κάλυψη των ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό βρίσκεται στο 98%. Πώς θα αντιμετωπίσουμε καινούργια περιστατικά; Θα αναγκαστούμε να πάμε πολύ νωρίτερα, απ’ ό,τι περιμέναμε, στο “plan B”. Αυτό είναι να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό, όμως, σε βάρος ασθενών με άλλα νοσήματα. Αυτό είναι κάτι που δε θέλαμε να συμβεί τόσο νωρίς», καταλήγει.

Κάτω από 40% η εμβολιαστική κάλυψη στη βόρεια Ελλάδα

Τη βαθιά ανησυχία της για την κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα εξέφρασε και η Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας, μέσω της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA», πως τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή συμβάλλουν στην πίεση στο σύστημα. «Όλη η Βόρεια Ελλάδα “κοκκίνισε”. Υπάρχουν πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 40%, γιατί δεν έχουν πειστεί. Ένα στα τρία κρούσματα σε ορισμένες περιοχές της βορείου Ελλάδας είναι παιδιά. Πιέζεται το σύστημα. Πάνω από 90% καλυμμένες είναι οι ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα. Αν καλυφθεί το 10% πού θα πάει ο κόσμος να νοσηλευτεί», αναρωτήθηκε η γιατρός.

Σχετικά με τη συνάντηση που είχε χθες η ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι ζήτησαν από τον υπουργό την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων, καθώς υπάρχουν μεγάλες αναμονές. «Να εξυπηρετηθούν τα τακτικά χειρουργεία κανονικά, υπήρξε μείωση χειρουργείων έως 80%. Δεν μπορούμε να είμαστε νοσοκομεία μιας νόσου», τόνισε.

Τέλος, η γιατρός αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, η οποία ξεκίνησε για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60. «Η τρίτη δόση βοηθά πάρα πολύ, ειδικά στους ανοσοκατεσταλμένους. Αυξάνει πολύ τα αντισώματα», είπε. «Να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και να πάνε να εμβολιαστούν. Εάν αυτό δεν το συνειδητοποιήσουν θα τρέχουμε να φτάσουμε το τείχος ανοσίας. Μπροστά ο κορωνοϊός και πίσω εμείς», πρόσθεσε.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

https://youtu.be/YFcftnct2WI

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This