Την τεχνολογία στην υπηρεσία της Υγείας θέτει ο ΟΑΣΘ, καθώς σκοπεύει να ξεκινήσει την απολύμανση των λεωφορείων του με τη μέθοδο της εκπομπής… υπεριώδους ακτινοβολίας!
Ειδικότερα, την Πέμπτη δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η απόφαση της διοίκησης του ΟΑΣΘ για τη διάθεση 48.360 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη για την «απολύμανση λεωφορείων με τη μέθοδο της εκπομπής υπεριώδους ακτινοβολίας (UVC)». Όπως είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, καθ. Γιώργος Σκόδρας, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων των οδηγών και όταν τα λεωφορεία βρίσκονται στα σταθμαρχεία, άτομα από εξειδικευμένο συνεργείο, θα μπαίνουν μέσα στο άδειο λεωφορείο όπου θα τοποθετούν τρεις ειδικές λάμπες. Κατόπιν, θα εξέρχονται από το όχημα τα άτομα του συνεργείου και με τηλεχειρισμό θα τις ενεργοποιούν. Το λεωφορείο θα ακτινοβολείται για περίπου ένα 10λεπτο, οπότε και θα απολυμαίνεται πλήρως και σε πολύ σύντομο χρόνο.
Σημειώνεται ότι, την περασμένη άνοιξη ο ΟΑΣΘ είχε υλοποιήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα απολύμανσης των λεωφορείων του με ακτινοβολία UVC. Το τεχνητά παραγόμενο υπεριώδες φως μπορεί να σκοτώσει μικροοργανισμούς, οπότε και είναι χρήσιμο για την απολύμανση επιφανειών που έχουν μολυνθεί με Covid-19.
Η ταχύτητα απολύμανσης το μεγάλο όφελος
Στο εμπόριο διατίθενται συσκευές που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία, οι οποίες τοποθετούνται στο όχημα, όταν είναι άδειο, εκτός υπηρεσίας, χωρίς επιβάτες και απολυμαίνουν τις επιφάνειες. Το μεγάλο όφελος που καθιστά ελκυστικές τις συσκευές αυτές, είναι η ταχύτητα απολύμανσης. Η απολύμανση με ψεκασμό από προσωπικό συνεργείου απολύμανσης χρειάζεται έως και 40 λεπτά, ενώ με τη συσκευή ο χρόνος μειώνεται ακόμη και στα 5 λεπτά!
Σημειώνεται ότι η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ, που εκτελεί δρομολόγια σε 31 γραμμές του ΟΑΣΘ, έχει πιλοτικά, από τον προηγούμενο Μάϊο, δοκιμάσει ένα διαφορετικό σύστημα απολύμανσης του αέρα, το UV Purifier της Valeo.
*πηγή φωτό: grtimes.gr