Τετάρτη 20/10/2021

Μάριος Θεμιστοκλέους: «Απώτερος στόχος να εξελιχθεί ο ιός ως μια “βαριά γρίπη”, είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε»

«Το σύστημα του εμβολιαστικού προγράμματος είναι θωρακισμένο, έχουμε ψηφιοποιήσει τη διαδικασία»

Αισιόδοξος για την αντιμετώπιση της πανδημίας δηλώνει ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Συντονιστής Εμβολιαστικού του Σχεδίου «Ελευθερία», κάνοντας λόγο για ένα «όραμα» που θα καταφέρει να μας απαλλάξει από τον κορωνοϊό, και παράλληλα θα είναι συνυφασμένο με την τεχνογνωσία και την οργάνωση του εμβολιασμού.

«Περισσότεροι από 6.440.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, το 61% δηλαδή του γενικού πληθυσμού και το 70% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 11η θέση στους ημερήσιους εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην 17η θέση στους εμβολιασμούς με μία δόση και στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς. Σε αυτά τα ποσοστά είναι σημαντικό να προσθέσουμε και τον αριθμό των ατόμων που έχουν νοσήσει, ώστε να προσδιορίσουμε πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρισκόμαστε στο τείχος ανοσίας» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους αναφορικά με τα ποσοστά εμβολιασμού, εξηγώντας πως ο στόχος αυτός δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι με επιστημονικά δεδομένα, εάν δηλαδή πρέπει να φτάσουμε το 70%, το 75% ή το 80% εμβολιασμών, και μάλιστα φάνηκε ότι μπορεί να αλλάζει στην πορεία. «Για παράδειγμα, λόγω της μετάλλαξης δέλτα οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά. Σύμφωνα με αυτά ο στόχος παραμένει να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι γίνεται και ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες που είναι πιο ευπαθείς και ευάλωτοι στον ιό. Ναι, είμαι αισιόδοξος θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία» υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε πως ο απώτερος στόχος είναι να εξελιχθεί ο ιός ως μια «βαριά γρίπη» που δε θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική μας ζωή.

«Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος»

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έκανε σαφές πως σε αυτή τη φάση γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μην επηρεαστεί σημαντικά, η καθημερινότητά μας, η κοινωνική και οικονομική μας ζωή. «Να το πούμε ξεκάθαρα, γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφύγουμε ένα γενικευμένο lockdown με τις πολύ σοβαρές συνέπειες του. Διανύοντας την τρίτη χρονιά της πανδημίας, δεν είμαστε πλέον απροστάτευτοι απέναντι στον ιό» είπε και συμπλήρωσε: Έχουμε στα χέρια μας το πιο δυνατό όπλο πρόληψης και προστασίας, το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. Εμείς σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και με κάθε μας δύναμη προσπαθούμε να πλησιάσουμε κάθε πολίτη ώστε να ενημερωθεί και να εμβολιαστεί, ακόμα και οι πιο διστακτικοί. Μεταξύ των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας υπάρχουν και οι αντιεμβολιαστές που είναι πιο δύσκολο να πειστούν, αλλά και όσοι ακόμα διστάζουν οι οποίοι έχουν αναβάλει τον εμβολιασμό τους για διάφορους λόγους και εδώ στοχεύουμε εμείς ώστε να ενημερωθούν και να αντιληφθούν τα οφέλη που θα αποφέρει ο εμβολιασμός και σε εκείνους και σε όλη την κοινωνία.Έχουμε επιχειρησιακή ικανότητα για τους εμβολιασμούς, έχουμε επάρκεια εμβολίων, άρα αυτό που μένει είναι να πειστούν ακόμα περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν».

Σε ερώτηση για τους αντιεμβολιαστές ο κ. Θεμιστοκλέους εξηγεί πως δεν υποτιμήθηκε ποτέ η δυναμική τους. «Αντιεμβολιαστές υπάρχουν σε κάθε χώρα. Σε άλλες χώρες είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των αντιεμβολιαστών από την δική μας. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σε κάποιες χώρες, που ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα τον εμβολιασμό, λόγω της επάρκειας των εμβολίων, όπως στο Ισραήλ, καταγράφονται περίπου τα ίδια ποσοστά πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί, ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει αναπτυγμένο δίκτυο αντιεμβολιαστών, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού εξαρτώνται από πολλούς λόγους. Οι προεκτάσεις του φαινομένου των αντιεμβολιαστών είναι σαφώς ένα ανησυχητικό γεγονός και είναι αρκετά δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε» σημείωσε, επισημαίνοντας πως η πλειοψηφία της κοινωνίας μας και το 60% των συμπολιτών μας που έχει ήδη εμβολιαστεί μας δίνει την απάντηση και στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι ο εμβολιασμός είναι δώρο ζωής.

«Βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας της τρίτης δόσης και ήδη 30.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί»

Σε ό,τι αφορά στην τρίση δόση του εμβολίου, ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι έχει ξεκινήσει από τις 14 Σεπτεμβρίου για τα άτομα που βρίσκονται σε ανασοκαταστολή και την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς, που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους. «Βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας της τρίτης δόσης και ήδη 30.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί. Όπως επισημαίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η τρίτη δόση είναι σημαντική κυρίως για τα πιο ευάλωτα άτομα στη νόσο που η ανοσιακή τους απάντηση είναι χαμηλότερη, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, ή τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» σημείωσε.

Στην συνέχεια έκανε λόγο και για τον εμβολιασμό των παιδιών, εξηγώντας ότι έχει ξεκινήσει και προχωράει κανονικά στα εμβολιαστικά κέντρα. «Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 165.000 παιδιά 12-17 ετών, το 25% των ηλικιών αυτών. Τώρα σε σχέση με το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών παιδιάτρων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα διαδικαστικά, έχουν πραγματοποιηθεί και οι απαραίτητες εκπαιδεύσεις και το μόνο που μένει είναι όσοι ιδιώτες παιδίατροι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα να το δηλώσουν και να προχωρήσουν τις διαδικασίες. Πιστεύω ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι εμβολιασμοί στα ιατρεία των παιδιάτρων» είπε.

«Το σύστημα του εμβολιαστικού προγράμματος είναι θωρακισμένο, έχουμε ψηφιοποιήσει τη διαδικασία»

Σε ερώτηση για τους εικονικούς εμβολιασμούς ο Συντονιστής Εμβολιαστικού του Σχεδίου «Ελευθερία» επεσήμανε πως το σύστημα του εμβολιαστικού προγράμματος είναι θωρακισμένο. «Έχουμε ψηφιοποιήσει τη διαδικασία από την μια άκρη έως την άλλη και έχουμε κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς, την Αρχή Διαφάνειας, τις αστυνομικές δυνάμεις, τις εισαγγελικές και κάθε άλλο μηχανισμό, οπού αυτό κρίθηκε και κρίνεται σκόπιμο, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό στο μικρότερο δυνατό βαθμό» ξεκαθάρισε.

Μάλιστα, υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή οι εικονικοί εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί είναι σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και είναι ελάχιστες μπροστά στο μέγεθος των εμβολιασμών. «Χαρακτηριστικά η μεγαλύτερη περίπτωση που έχουμε αντιμετωπίσει με απόλυτη διαφάνεια και τηρώντας κάθε πρωτόκολλο για αυτές τις περιπτώσεις, είναι στο Κ.Υ Παλαμά. Οι έλεγχοι συνεχίζονται κανονικά και δεν υπάρχει η παραμικρή ανοχή σε τέτοιου είδους περιστατικά» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Είναι πολύ σημαντικός και ο αντιγριπικός εμβολιασμός ιδίως στις ευπαθείς ομάδες που είναι πιο ευάλωτες»

Όπως έκανε γνωστό, από χθες, Παρασκευή 1 Οκτωβρίου ξεκίνησε η συνταγογράφηση για το εμβόλιο κατά της γρίπης, σημειώνοντας πως στην χώρα σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα διατεθούν 4,5 εκατομμύρια εμβόλια και ήδη έχουμε παραλάβει 1,7 εκατομμύρια. «Είναι πολύ σημαντικός και ο αντιγριπικός εμβολιασμός-ιδίως στις ευπαθείς ομάδες που είναι πιο ευάλωτες-να πάει καλά και φέτος όπως και πέρυσι. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι είχαμε ελάχιστα περιστατικά γρίπης. Θα ήθελα να επισημάνω ότι το αντιγριπικό εμβολιο μπορεί να χορηγηθεί οποιαδήποτε μέρα, πριν ή μετά το εμβόλιο Covid-19, ακόμη και την ίδια μέρα» επεσήμανε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε αναφορά στην Επιχείρηση «Ελευθερία», η οποία, όπως εξηγεί, μας δείχνει το δρόμο για την επόμενη ημέρα. «Τα κεκτημένα του εμβολιαστικού μας σχεδίου θα αποτελέσουν τη βάση για μία νέα εποχή. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του εμβολιαστικού σχεδίου είναι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών από την είσοδο των εμβολίων στη χώρα μέχρι το τελικό “τσίμπημα”, την καταχώρηση του εμβολιασμού στο tablet στο εμβολιαστικό κέντρο και την έκδοση των πιστοποιητικών. Το σύστημα Υγείας απέκτησε μια νέα σχέση με την τεχνολογία κυρίως όμως απέκτησε μία νέα σχέση με τον πολίτη και αυτά αποτελούν σπουδαία παρακαταθήκη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας του μέλλοντος» είπε.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις αλλαγές που έκανε, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε πως στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία», σχεδίασε την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πολίτες προσφέροντας ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε όλο τον πληθυσμό.

«Στα ίδια εμβολιαστικά μας κέντρα εμβολιάστηκαν εφοπλιστές, επιχειρηματίες, κυβερνητικοί, τ. βασιλιάδες, υπάλληλοι, εργάτες, άνεργοι, πρόσφυγες, άστεγοι, Ρομά, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας- δεύτερον, όπως προανέφερα ψηφιοποιήσαμε κάθε διαδικασία στο εμβολιαστικό μας σχέδιο στην εφοδιαστική αλυσίδα, στη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, στον εμβολιασμό και χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία που δεν είχαν ξαναχρησιμοποιηθεί ποτέ έως σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τρίτον οργανώσαμε τη δομή της επιχείρησης “Ελευθερία”, ώστε να λειτουργεί με επιτελικό τρόπο, να συντονίζει την άψογη συνεργασία μεταξύ υπουργείων, οργανισμών του δημοσίου και ιδιωτικών εταιρειών παρέχοντας κάθε στιγμή άμεση και πλήρη ενημέρωση στους πολίτες. Το σημαντικότερο που πετύχαμε όμως, και θα ήθελα να τονίσω, είναι ότι οργανώσαμε και εφαρμόσαμε επιχειρησιακά σχέδια εφάμιλλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη» τόνισε.

«Η ψηφιοποίηση αποτελεί βασικό βραχίονα των νέων αλλαγών»

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πως όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν τη βάση για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις τόσο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όσο και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Η ψηφιοποίηση αποτελεί βασικό βραχίονα των νέων αλλαγών και χωρίς αυτή δεν νοείται εξέλιξη σε κανένα τομέα. Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπως η άυλη συνταγογράφηση και η τηλεϊατρική θα μας δώσουν τον παλμό της νέας ψηφιακής εποχής. Ο ψηφιακός φάκελος του ασθενή, επίσης, είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Κάθε ψηφιακό εργαλείο αποτελεί κλειδί για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις» επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε σαφές πως στόχος είναι ένα νέο ψηφιοποιημένο σύστημα με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους συμπολίτες μας και θα περιλαμβάνει την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στη Δευτεροβάθμια, στην μετανοσοκομειακή φροντίδα, στην κατ οίκον φροντίδα, έτσι ώστε να έχουμε μια συνεχή και ολιστική αντιμετώπιση της ασθένειας.

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ