Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Ελπίζω να ανταποκριθούμε στην τρίτη δόση, τα πρώτα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά» (video)

Must Read

Αναφορά στα φάρμακα και στην τρίτη δόση έκανε νωρίτερα, σήμερα το πρωί,σε τηλεοπτική εκπομπή ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι καθημερινά οι νεκροί που αφήνουμε πίσω μας από την πανδημία είναι γύρω στους 40.

«Υπάρχει ένα καλό νέο από το μέτωπο του φαρμάκου. Στα πρώτα αποτελέσματα μειώνει τους θανάτους και κατά 50% τις νοσηλείες. Χορηγείται άμεσα μετά τη λοίμωξη. Και το φάρμακο προστίθεται στα όπλα που έχουμε, συμπληρωματικά στον εμβολιασμό» είπε αρχικά.

Ωστόσο, δεν φάνηκε το ίδιο αισιόδοξος σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση του εμβολίου. «Για την τρίτη δόση έχουμε ξεκινήσει, ελπίζω να ανταποκριθούμε. Τα πρώτα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά. Από τους 280.000 που έχουν το δικαίωμα, νομίζω ότι ούτε 20.000 δεν έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση εδώ και δύο εβδομάδες που έχουν τη δυνατότητα. Αφήνουμε πίσω μας κάθε μέρα 30-40 νεκρούς», σημείωσε ο ίδιος.

«Ο εμβολιασμός έχει σταματήσει γύρω στο 60% και είναι ακόμα πιο χαμηλά σε πολλές περιοχές»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας έκανε αναφορά στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ δεν δίστασε να συγκρίνει την διαχείριση του εμβολιασμού στην χώρα, με την αντίστοιχη της Γαλλίας.

«Δεν έχει συμβεί κάτι ιδιαίτερο στη Βόρεια Ελλάδα. Συνέβη ό,τι και πέρυσι. Ο εμβολιασμός έχει σταματήσει γύρω στο 60% και είναι ακόμα πιο χαμηλά σε πολλές περιοχές» σημείωσε και συνέχισε: Στη Γαλλία έχουμε φτάσει στο 85% του πληθυσμού πάνω από 12 ετών που έχει εμβολιαστεί πλήρως. Στη Γαλλία είχαμε αντιεμβολιαστές στην αρχή, τώρα όχι. Δεν έχει γίνει ζήτημα πολιτικής αντιδικίας ο εμβολιασμός. Οι γενικοί γιατροί έχουνε επιμορφωθεί, και υπάρχει συστηματική ιχνηλάτηση. Σήμερα, στις ΜΕΘ στο Παρίσι ελάχιστοι νοσούν από κορωνοϊό και οι θάνατοι έχουν πτωτική τάση».

Ο κ. Γεροτζιάφας έκανε λόγο και για το ζήτημα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, αλλά και στο τι πρέπει να γίνει όταν το φάρμακο θα είναι έτοιμο για διάθεση στο κοινό. «Αντιπαράθεση δε γίνεται με τους αντιεμβολιαστές, είναι σκοταδιστές και κακώς βγαίνουν στις τηλεοράσεις. Στην υπόθεση του κορωνοϊού έχει γίνει τεράστια τεχνολογική επανάσταση. Το φάρμακο αφορά τους γιατρούς. Δε θα παίρνει ο κόσμος το φάρμακο μόνος του. Θα έχει παρενέργειες, επιπλοκές. Για να δώσεις φάρμακο χρειάζεται δίκτυο υγείας και αυτό πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση. Η πανδημία θα τραβήξει και χρειάζεται να επενδύσουμε», εξήγησε.

Όπως είπε, υπάρχουν διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. «Δε θα μπω σε διαλόγους επιστημονικής φύσης με ανθρώπους εκτός αντικειμένου. Τα δεδομένα σήμερα μας λένε ότι εμβολιασμένοι πολίτες έχουν 11 φορές μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά. Ο εμβολιασμένος αν πάρει τον ιό θα εκπέμψει λιγότερα σωματίδια από το ιικό φορτίο, ώστε να κολλήσει κάποιον άλλο. Όταν μιλάμε για εμβολιασμό, μιλάμε για ένα κοινωνικό δικαίωμα. Οι άνθρωποι που νοσούν βαριά κατά κύριο λόγο έρχονται από λαϊκές συνοικίες, δεν έχουν καλή περίθαλψη, ζουν σε στρες. Είναι καθημερινοί πολίτες. Και πρέπει να τους προστατεύσουμε. Το να συζητάμε επιστημονικά θέματα δημόσια στην τηλεόραση είναι ολέθριο λάθος», τόνισε.

«Το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι πολιτικό»

Την δική του απάντηση στις δηλώσεις του κ. Γεροτζιάφα αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έκανε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κορόξενος, ο οποίος βρίσκεται σε αναστολή, καθώς δε δέχεται να εμβολιαστεί.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Εμμένουμε στη θέση μας εμείς οι σε παρένθεση αντιεμβολιαστές. Ο τίτλος αυτός δεν είναι τίτλος για άνθρωπο. Ο καθηγητής μας έβαλε μια ετικέτα και αρνείται να συζητάει με ανθρώπους που δε θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Επέβαλαν οριζόντιο εμβολιασμό χωρίς να μιλήσουν με τον ασθενή. Το θέμα είναι πια πολιτικό και πρέπει να το πιστέψουμε όλοι πια. Σε ένα νοσοκομείο που βρίσκεται κάποιος που έχει νοσήσει, γιατί είναι επικίνδυνος αν νόσησε 7 μήνες πριν και όχι επικίνδυνος αν νόσησε πριν έξι μήνες; Ο άνθρωπος είναι μονάδα, δεν είναι σύνολο. Δεν είναι πανάκεια το να κάνουν όλοι εμβόλιο μέσα στο νοσοκομείο», είπε ο κ. Κορόξενος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This