Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Εθνικοπολιτική προπαγάνδα με «βιτρίνα» τα τζαμιά της Θράκης!

Σαν μανιτάρια «φυτρώνουν» στη Θράκη οι παράνομοι χώροι λατρείας του Ισλάμ, όπου γίνονται πολιτικά και εθνικά κηρύγματα

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ταρακουνήθηκε όλη η Θράκη και κυρίως ο Έβρος από τη φράση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου ότι σε λίγο καιρό τα τζαμιά θα είναι περισσότερα από τους… πολίτες! Ο σεβασμιότατος έθιξε σοβαρά ζητήματα στην 4η στρογγυλή τράπεζα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου με τίτλο «Το Ισλάμ στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Όπως και το θέμα των μειονοτικών σχολείων, στα οποία τα παιδιά των Ελλήνων μουσουλμάνων δεν διδάσκονται ελληνικά. Πάνω απ’ όλα, όμως, θορύβησε η αναφορά του στα τζαμιά, επειδή, όπως αποκάλυψε, όχι μόνο καταβάλλονται προσπάθειες αύξησής τους, αλλά παράλληλα εκεί γίνονται και πολιτικά και εθνικά κηρύγματα.

Τα λόγια του μητροπολίτη έγιναν θέμα συζήτησης σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Θράκης. Έστω και αν στη ροή του λόγου του είπε ο σεβασμιότατος ότι η αναφορά του στην αύξηση των τζαμιών έγινε «χαριτολογώντας». Πολλές φορές, όμως, οι μεγάλες αλήθειες λέγονται μεταξύ σοβαρού και αστείου.

Εμείς ψάξαμε να μάθουμε από πού ορμώμενος είπε ο Αλεξανδρουπόλεως για τα τζαμιά. Στην ιερά μητρόπολη θεωρούν ότι πίσω από κάποιες αιτήσεις για έργα συντήρησης και επισκευών στα υπάρχοντα και νόμιμα τζαμιά κρύβεται ένα πλάνο για να μεγαλώσουν οι χώροι θρησκευτικής λατρείας των Ελλήνων μουσουλμάνων. Γι’ αυτό, άλλωστε, είπε ο σεβασμιότατος ότι «επίδειξη ισχύος είναι να κτίζεις ένα τεράστιο τζαμί σε ένα μικρό χωριό».

Έγκριση από το Yπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Τα αιτήματα για εργασίες επιβεβαιώνονται και από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, αλλά με τη διευκρίνιση ότι για να γίνει οτιδήποτε στα τζαμιά απαιτείται και η έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του Yπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Έπειτα αναλαμβάνει δράση η Πολεοδομία. Άρα, τα όποια σχέδια επεκτάσεων και επίδειξης δύναμης πρέπει να ξεπεράσουν δύο εμπόδια.

Στην Αλεξανδρούπολη, πάντως, κατά τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη τα βασικά αιτήματα αφορούν τα κοιμητήρια και όχι τα τζαμιά. Υπήρξε, μάλιστα, και συζήτηση του αιρετού εκπροσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον σεβασμιότατο κατά τη διάρκεια της άσκησης «Παρμενίων», που παρακολούθησαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης.

Άγνοια για κατασκευή νέων τζαμιών δήλωσαν οι δημοτικές Αρχές και στην Ορεστιάδα, όπως και στην Κομοτηνή. Ξέρουν, όμως, ότι εδώ και χρόνια υποβάλλονται σχετικές αιτήσεις, που όμως μπλοκάρονται είτε επειδή δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις που θέτει το νομικό και πολεοδομικό πλαίσιο, είτε διότι η γραφειοκρατία παραμένει ένας βραχνάς στην Ελλάδα. Αν και στην περίπτωση τέτοιων αιτημάτων η σχολαστικότητα μάλλον βγαίνει προς όφελος της χώρας.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Βρέθηκε(;) η «φόρμουλα» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας

Πέρα από τις αιτήσεις που στοχεύουν στην επέκταση των τζαμιών στη Θράκη, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, υπάρχει το πρόβλημα με τους μυστικούς χώρους που χρησιμοποιούνται από τους μουσουλμάνους για θρησκευτικούς λόγους. Σε άλλες περιπτώσεις πρόκειται για σπίτια, σε κάποιες μιλάμε για επιχειρήσεις που ένα μέρος τους μετατρέπεται σε αυτοσχέδιο τζαμί. Τέτοιοι χώροι υπάρχουν και στη Θράκη, αν και είναι λίγοι σε σχέση με άλλες περιοχές.

Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην περιοχή λειτουργούν νόμιμα τζαμιά. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος για τη δημιουργία κρυφών εγκαταστάσεων. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Είναι, άλλωστε, κάτι που συζητούν κυρίως στην Ξάνθη και την Κομοτηνή για χωριά των περιφερειακών ενοτήτων. «Όσα εντοπίζονται τα κλείνουμε άμεσα», λένε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση των συγκεκριμένων περιοχών. Αν και, όπως διευκρινίζουν, ο εντοπισμός δεν είναι και η ευκολότερη υπόθεση.

Αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές

Μέσα από την έρευνα για τα τζαμιά, νόμιμα και παράνομα, ωστόσο, πληροφορηθήκαμε και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο. Όπως μας τόνισε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμήλος Χατζηγιαννόγλου, «τους βλέπουμε πλέον στους δρόμους». Φυσικά, έχουν γίνει έργα με την κατασκευή του φράχτη, αλλά, όπως μας εξήγησαν, η συνοριογραμμή έχει μήκος 180 χιλιόμετρα. Από αυτά έχουν καλυφθεί με διάφορα έργα περίπου 80 χιλιόμετρα.

«Μένουν άλλα 100. Τι γίνεται με αυτά; Φυσικά υπάρχουν δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας που ελέγχουν ολόκληρο το 24ωρο, αλλά υπάρχουν σημεία από τα οποία μπορεί να περάσει κόσμος. Είναι ξερό και το ποτάμι, ενώ υπάρχουν ροές και από τη Βουλγαρία. Εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολη η φύλαξη και μόνο αν ενεργήσουν οι Βούλγαροι στο δικό τους κομμάτι θα υπάρξουν αποτελέσματα», μας εξήγησε ο δήμαρχος.

Όσο για τα τζαμιά, μας ανέφερε ένα διαμέρισμα που εντοπίστηκε πίσω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο της πόλης. Έκλεισε αμέσως. «Ένα τέχνασμα αφορά τα πολιτιστικά κέντρα, που σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και για θρησκευτικούς λόγους, αλλά με διάφορα μηνύματα που δεν αφορούν την πίστη», πρόσθεσε.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Προ των πυλών το εορταστικό ωράριο - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Τελικά, έστω και χαριτολογώντας, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος υπέδειξε ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να μην έχει πάρει ήδη τις μέγιστες διαστάσεις, αλλά θα το βρούμε μπροστά μας. Ειδικά εάν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες ενέργειες από την ελληνική Πολιτεία. Τόσο σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας όσο και Τοπικής Αυτοδιοίκησης…

Αρχίζουν τα έργα στο ΚΥΤ Φυλακίου

Μέσα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Έβρου περιλαμβάνεται και η επικείμενη επέκταση της δομής στο Φυλάκιο. Παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, ο προγραμματισμός των έργων συνεχίζεται και μέσα στον Οκτώβριο θα αρχίσει η κατασκευή των έξτρα χώρων. Όπως είναι φυσιολογικό, όσοι έχουν απομείνει στο χωριό βρίσκονται στα κάγκελα.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Χρήστου Τυρμπάκη. «Πρόκειται για κατάντια. Έχει φύγει όλος ο κόσμος. Γύρω στα 20 χωριά της περιοχής έχουν ερημώσει και τα πράγματα πηγαίνουν διαρκώς από το κακό στο χειρότερο», μας είπε ο πρόεδρος της κοινότητας και μίλησε για «ντροπή». Το ερώτημα, βέβαια, είναι ότι τα περισσότερα αυτιά μοιάζουν κλειστά. Χωρίς διάθεση να ακούσουν τους προβληματισμούς του για την επέκταση της δομής που μπορεί να εξελιχθεί σε μόνιμο κέντρο φιλοξενίας λαθροεισβολέων. Ειδικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τις απελάσεις για όσους εισέρχονται στη χώρα μας και δέχονται να… εμβολιαστούν.

Ο Χρήστος Τυρμπάκης, άλλωστε, θεωρεί ότι και στην περίπτωση του ΚΥΤ στο Φυλάκιο θα ισχύσει η πάγια ελληνική τακτική για το προσωρινό που γίνεται μόνιμο. Θεωρεί, λοιπόν, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να είναι περισσότεροι οι ξένοι από τους Έλληνες σε μία ευαίσθητη περιοχή για την Ελλάδα. «Για ποιον λόγο μεγαλώνουν τη δομή, αν δεν έχουν στόχο να τη μονιμοποιήσουν; Μας κοροϊδεύουν κιόλας», πρόσθεσε στη διάρκεια της συζήτησής μας και επανέλαβε τη λέξη «ντροπή». Ποιος, όμως, αντιλαμβάνεται το νόημά της;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σεισμός» στην υπόθεση του Κολωνού: Επιβεβαιώνεται η καταγγελία για πασίγνωστο πολιτικό που βίαζε την...

Πριν από έναν περίπου μήνα, στο newsbreak.gr είχαμε αναφέρει πως ο ποινικολόγος Βασίλης Νουλέζας...

Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση εξοπλιστικών προγραμμάτων!

Στο «φως» έγγραφα δυσαρέσκειας του Α/ΓΕΕΘΑ προς το Στρατιωτικό Γραφείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για τους Ισραηλινούς πυραύλους SPIKE NLOS, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Οι τυχεροί αριθμοί στην αποψινή κλήρωση του Τζόκερ είναι οι εξής: 1, 5, 15,...

Εξοργίζει πάλι τους Έλληνες ο Βασιλακόπουλος: Φταίνε οι μάσκες και τα lockdowns που αρρωσταίνουμε!

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων δήλωσε σήμερα πως το γεγονός ότι «κάθε...

Ρέθυμνο: Άνδρας έπεσε από μπαλκόνι ενώ έβαφε το σπίτι του και πέθανε

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 68χρονος στο Ρέθυμνο όταν την ώρα που έκανε εργασίες στο...

Βρέθηκε(;) η «φόρμουλα» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας

Από τη μία το γεγονός ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί τον «δανεισμό»...

Καστοριά: Συνελήφθη δημοτική σύμβουλος και ο σύντροφός της για κατοχή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών

Μία εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος και ο σύντροφός της συνελήφθησαν στην Καστοριά, καθώς βρέθηκαν στην...

Το ξέσπασμα της μάνας της Ελένης Τοπαλούδη κατά υφυπουργού: «Μας δουλεύουν. Όλο “θα γίνει”...

Χαμός στον «αέρα» της εκπομπής «Καλύτερα δε γίνεται» με τη Ναταλία Γερμανού, με τη...

10χρονος έπεσε από τουριστικό τρενάκι στα Χανιά – Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο

Πανικός επικράτησε προς στιγμήν στα Χανιά και συγκεκριμένα στην περιοχή της Γεωργιούπολης όταν ένα...

«Μαϊμού» έρανος στα Τρίκαλα: Βασανιστήρια σε βάρος του καταγγέλλει ο 23χρονος – Ο ιερέας...

«Πίστευε ότι έχω δαιμόνιο, γιατί είχα κάνει τατουάζ, και έκαιγε το δέρμα μου» υποστηρίζει ο άτυχος νέος

Βερνίκος στη «Libération»: Οι εφοπλιστές θα γίνουν πλουσιότεροι χάρη στο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Αναποτελεσματικό για τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Ρωσία στην...

Συνελήφθη 24χρονος για την επίθεση σε αστυνομικούς στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών

Στη σύλληψη ενός 24χρονου αλβανικής καταγωγής προχώρησαν σήμερα τα ξημερώματα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής,...

Βιασμοί στον Κολωνό: Και φίλο του Ηλία Μίχου «έδειξε» η 12χρονη ως κακοποιητή της

Την αισιοδοξία τους πως πολύ σύντομα θα καταφέρουν να εντοπίσουν και να ταυτοποιήσουν τους...

Ιερέας έστησε «μαϊμού» εράνους στα Τρίκαλα – Χιλιάδες ευρώ τα κέρδη

Γερή... μπίζνα είχε στήσει ένας ιερέας στα Τρίκαλα με αποτέλεσμα να έχει αποκομίσει χιλιάδες...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη στην Θεσσαλονίκη για τις πορείες στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάθμευσης οχημάτων θα εφαρμοστεί κατά διαστήματα από το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

Η Άννα – Μισέλ «κάρφωσε» τον στρατηγό Φλώρο!

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου,...

Αντίλογος για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής περί «απαγόρευσης απόδοσης τιμών» στον Γεώργιο Γρίβα

Γράφει ο Μάνος Ν. ΧατζηδάκηςΙστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΠΟ.Κ.Με...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

Σταύρος Καλαφάτης: Ο «μακεδονομάχος» που έγινε «Τιραμόλα»…

Όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα την παρέμβαση του...

NEWSROOM