Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόσο όσον αφορά την αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, όσο και για την επίμαχη φωτογραφία του Τούρκου Προέδρου Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε χάρτη με το μισό Αιγαίο.
Σε συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha, επισήμανε ότι το ίδιο το γεγονός ότι γυρίσαμε πάλι στην κατάσταση του 2012 αποτελεί παράβαση από την πλευρά της Τουρκίας της συμφωνίας της με την ΕΕ του 2016 για το μεταναστευτικό, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για την φωτογραφία του Ρ.Τ Ερτογάν, υπογραμμίζοντας ότι «τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου». Χαρακτήρισε μάλιστα τις πράξεις αυτές ως «απόπειρες δημιουργίας εντυπώσεων» επισημαίνοντας ότι οι παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας «απλώς εδραιώνουν την εικόνα της ως παραβάτη, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα». Κάλεσε δε την Άγκυρα να σοβαρευτεί και να επανέλθει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αποσαφηνίζοντας επίσης ότι «εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σε συναντήσεις υπό το κράτος πιέσεων».
Σχετικά με την εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού στις περιπολίες στα θαλάσσια σύνορά μας, ο κ. Δένδιας είπε ότι η παρουσία του «έχει την έννοια της συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της χώρας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου και στην προσπάθεια ανθρωπιστικά να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση».
Ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες επ΄ αυτού του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου», σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε «εξαιρετική κατάσταση» την οποία έφτασε «σε μία φοβερή αθλιότητα». «Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε μία κατάσταση την οποία παραλάβαμε, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε και χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις κατηγορίες προσθέτοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι καλύτερα να συμπαραταχθεί, να ομολογήσει τα όσα πολλά σφάλματα έκανε και έργω και λόγω να συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια».
Ερωτηθείς σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις παραβιάσεις της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα μέτρα που έλαβε επ΄αυτού η ΕΕ και εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί ώστε να μην υπάρχουν σκληρότερα μέτρα, τόνισε: «Oι εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν μπορούν να μεταβάλουν την διεθνή νομιμότητα, πόσο μάλλον φωτογραφίες».
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ότι προϋπόθεση για τη σταθερότητα είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας όπως ισχύει και όχι όπως θα μπορούσε να το ερμηνεύσει οποιοσδήποτε ζωγραφίζοντας ελεύθερα ως να επρόκειτο για πίνακα νεοσουρεαλισμού». Συμπλήρωσε πως «εμείς θα θέλαμε να μπορούμε να συνεννοηθούμε με τους Τούρκους», αποσαφηνίζοντας όμως ότι «εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε σε βαλκανοποίηση ξανά της ζωής της περιοχής, ούτε στη λογική του περιφερειακού επαρχιωτισμού που ακολουθούν». Και προσέθεσε: «Καλό είναι να σοβαρευτούν, να επανέλθουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά μεταξύ μας. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής. Δεν βοηθά αυτό ούτε την ίδια την Τουρκία».
Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας αποσαφήνισε επίσης ότι για να γίνει μία συνάντηση πρέπει να είναι και επωφελής βάσει ενός σοβαρού πλαισίου. «Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σε συναντήσεις υπό το κράτος πιέσεων», τόνισε και σημείωσε: «Σαφώς θα ήθελα να συναντήσω τον κ. Τσαβούσογλου, είναι άνθρωπος με τον οποίο συνδέομαι και φιλικά, αλλά πρέπει να υπάρχει και ένα πλαίσιο. Εάν η Τουρκία συνεχώς δημιουργεί προβλήματα, τι πλαίσιο συνάντησης να φτιάξουμε;».
Aπαντώτας σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και την αποδοχή της από την κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «το κράτος έχει συνέχεια, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης». Τόνισε και ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να υποχρεωθεί η Βόρεια Μακεδονία να εφαρμόσει τη συμφωνία διευκρινίζοντας ότι «εμείς δεν θα επιτρέψουμε παρεκκλίσεις», όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε στον κ. Ντιμιτρόφ, καθώς, όπως είπε, διακρίνει από την άλλη πλευρά μία προσπάθεια να την εφαρμόσει αλλά και κάποιες αντιστάσεις τού εκεί κρατικού μηχανισμού. «Δεν θα είμαστε επιεικείς ερμηνευτές, θα είμαστε ακριβείς παρατηρητές» προσέθεσε χαρακτηριστικά.