Νέος ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη – Αναφορές για ζημιές και προειδοποίηση για τσουνάμι (video)

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλο το νησί και στα Δωδεκάνησα - Ακολούθησε σεισμός 4 Ρίχτερ

Must Read

Νέος τρόμος για τους κατοίκους της Κρήτης!

Μια νέα ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξεως των 6,3 Ρίχτερ ταρακούνησε το πολύπαθο νησί το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε επίκεντρο 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου και το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 8,2 χιλιόμετρα.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλο το νησί αλλά και στα νησιά της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και της Σαντορίνης. 

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 12:36 ακολούθησε νέος σεισμός μεγέθους  4 Ρίχτερ στα 6 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Ζάκρου, με εστιακό βάθος στα 5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον cretalive.gr, o δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης αναφέρει ότι έχουν προκληθεί ζημιές, ενώ νέες ρωγμές έχουν εμφανιστεί στο κτίριο του δημαρχείου.

Οι κάτοικοι έντρομοι βγήκαν στους δρόμους ξανά, με νωπές μνήμες από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου πριν από μερικές μέρες που σχεδόν ισοπέδωσε το Αρκαλοχώρι και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε άλλα χωριά.

Την ίδια στιγμή, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι ο νέος σεισμός δεν προκλήθηκε από το ίδιο ρήγμα, αλλά από διαφορετικό το οποίο εντοπίζεται στην Ιεράπετρα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός σημειώθηκε ανάμεσα στην Ιεράπετρα και τον Δράκο: «Έγινε σε θαλάσσιο χώρο και τώρα διερευνούμε αν έχει επηρεάσει τη στεριά. Είναι διαφορετικό το  πλαίσιο από τον σεισμό που έγινε στο Αρκαλοχώρι. Δεν πρέπει να συγχέουμε τους σεισμούς», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ  πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο». Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, στο Αρκαλοχώρι συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι κοντά στα 3 Ρίχτερ και είναι αισθητές στους κατοίκους.

Κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη Σητεία, σύμφωνα με το cretalive
Κόσμος έχει βγει στους δρόμους – Φωτo: ekriti.gr
Κόσμος έχει βγει στους δρόμους – Φωτo: ekriti.gr

Μάλιστα, τη στιγμή που σεισμολόγοι και ερευνητές μελετούν τα δεδομένα, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο εξέδωσε προειδοποίηση για ενδεχόμενο τσουνάμι μετά τον σεισμό μεγάλης έντασης με επίκεντρο τα 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου και με εστιακό βάθος 8 χιλιόμετρα.

Χρήστης του Twitter ανάρτησε βίντεο από κάμερα ασφαλείας της επιχείρησής του, την στιγμή που τα Ρίχτερ ταρακούνησαν το νησί.

Η ιστοσελίδα fonimaleviziou.gr, δημοσίευσε βίντεο από σχολείο στο Γάζι όπου οι γονείς έσπευσαν να παραλάβουν τα παιδιά τους. 

Στιγμές τρόμου μέσα από τα καταστήματα δημοσίευσε και το cretapost.gr:


Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This