Χωρίς τέλος μοιάζει να είναι η λίστα που έχουν συντάξει οι τουρκικές Αρχές με Έλληνες ποντιακής καταγωγής που θεωρούνται ανεπιθύμητοι, και οι οποίοι –στην πλειοψηφία τους– ανακαλύπτουν ότι τους απαγορεύεται η είσοδος μόλις προσγειώνονται στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι οδηγούνται στα κρατητήρια του αεροδρομίου μέχρι την ώρα της απέλασης.
Διαβάστε ακόμη: Ποιοί ποντιακής καταγωγής Έλληνες έχουν χαρακτηριστεί ανεπιθύμητοι μέχρι τώρα στην Τουρκία
Τελευταίο όνομα σε αυτή τη λίστα αυτό του Αχιλλέα Βασιλειάδη. Ο πολυσχιδής Πόντιος καλλιτέχνης, ο οποίος ταξιδεύει εδώ και δεκαετίες στον Πόντο –και μάλιστα όπως είπε πρόσφατα στο pontosnews.gr έχει πάει σχεδόν παντού– σήμερα ενημερώθηκε ότι πλέον είναι persona non grata στην Τουρκία.
Σε επικοινωνία με την κόρη του, Χριστίνα, επιβεβαιώθηκε ότι στις 11 το πρωί της Τετάρτης τού απαγορεύθηκε να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Τραπεζούντα. Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης ταξίδευε με τον αδελφικό του φίλο Κώστα Σιαμίδη και άλλα άτομα με προορισμό την πόλη της Τουρκίας και ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη.
Ενώ οι υπόλοιποι μπόρεσαν να μπουν κανονικά στη χώρα, εκείνος οδηγήθηκε στα κρατητήρια. Η οικογένεια ενημερώθηκε από τις ελληνικές προξενικές Αρχές ότι είναι καλά στην υγεία του, αλλά προς το παρόν δεν έχει εικόνα για τους λόγους απέλασης.
Το θετικό στοιχείο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι ο Αχιλλέας Βασιλειάδης είχε μία… fast track έξοδο από την Τουρκία, καθώς η αναχώρησή του με προορισμό την Αθήνα προγραμματίστηκε στις 19:30, και έτσι δεν χρειάστηκε να περάσει πολλές ώρες υπό περιορισμό.
Ποιοι έχουν χαρακτηριστεί ανεπιθύμητοι μέχρι τώρα
Στις 13 Αυγούστου κρατούμενος για αρκετές ώρες, μέχρι να μπει στο αεροπλάνο για την απέλασή του στην Ελλάδα, παρέμεινε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Βαρυθυμιάδης. Προορισμός του ήταν η Παναγία Σουμελά όπου ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε Θεία Λειτουργία για τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Για την υπόθεση αυτή υπήρξε διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Την ίδια ημέρα απαγορεύθηκε και η είσοδος ενός Πόντιου επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ταξίδευε οδικώς, και αυτός με προορισμό την Τραπεζούντα και την Παναγία Σουμελά. Σε αντίθεση με τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη, ο συγκεκριμένος δεν έχει καμία σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο.
Στις 14 Ιουλίου η καθηγήτρια Μουσικολογίας Ροζαλία Ελευθεριάδου θεωρήθηκε –επίσης για αδιευκρίνιστο λόγο– persona non grata, έμεινε για 24 ώρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει το ταξίδι της στον Πόντο.
Κρατούμενη μέχρι την απέλασή της ήταν στο ίδιο αεροδρόμιο και η επίσης ποντιακής καταγωγής δρ Μυροφόρα Ευσταθιάδου. Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Μαΐου μαζί με τον ανήλικο γιο της και λόγω του σαββατοκύριακου έμεινε για 48 ώρες σε περιορισμό, μέχρι την απέλασή της.
Τα ονόματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Κώστα Αλεξανδρίδη, πρόεδρο των «Μωμόγερων», του δρομέα Γιώργου Ζαχαριάδη και του συγγραφέα Μιχάλη Καϊκουνίδη, που επίσης δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Τουρκία. Ο πρώτος απελάθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και οι δύο τελευταίοι τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
Άλλωστε, σύμφωνα με τη Ροζαλία Ελευθεριάδου και τα όσα δήλωσε για την περιπέτειά της στον δημοσιογράφο Ρωμανό Κοντογιαννίδη, οι αστυνομικοί της έδειξαν μία λίστα με δεκάδες Έλληνες που θεωρούνται personae non gratae στην Τουρκία!