Ποιοί ποντιακής καταγωγής Έλληνες έχουν χαρακτηριστεί ανεπιθύμητοι μέχρι τώρα στην Τουρκία

Must Read

Κρατούμενος για αρκετές ώρες, μέχρι να μπει στο αεροπλάνο για την απέλασή του στην Ελλάδα, παρέμεινε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Βαρυθυμιάδης, το όνομα του οποίου –όπως αποδείχθηκε– είναι στη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων στην Τουρκία. Πρόκειται για έναν ακόμα ποντιακής καταγωγής Έλληνα που τον σταμάτησαν στα σύνορα, τον τέταρτο τους τελευταίους δυόμισι μήνες.

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης είχε ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη στο ταξίδι του προς την Παναγία Σουμελά όπου την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει Θεία Λειτουργία για τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Σύμφωνα με το pontosnews.gr οι τουρκικές Αρχές απαγόρευσαν σήμερα και την είσοδο ενός Πόντιου επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ταξίδευε οδικώς, και αυτός με προορισμό την Τραπεζούντα και την Παναγία Σουμελά. Σε αντίθεση με τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη, ο συγκεκριμένος δεν έχει καμία σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο.

Στις 14 Ιουλίου η καθηγήτρια Μουσικολογίας Ροζαλία Ελευθεριάδου θεωρήθηκε –επίσης για αδιευκρίνιστο λόγο– persona non grata, έμεινε για 24 ώρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει το ταξίδι της στον Πόντο. Κρατούμενη μέχρι την απέλασή της έμεινε στο ίδιο αεροδρόμιο και η επίσης ποντιακής καταγωγής δρ Μυροφόρα Ευσταθιάδου. Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Μαΐου μαζί με τον ανήλικο γιο της και λόγω του σαββατοκύριακου έμεινε για 48 ώρες σε περιορισμό, μέχρι την απέλασή της.

Τα ονόματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Κώστα Αλεξανδρίδη, πρόεδρο των «Μωμόγερων», του δρομέα Γιώργου Ζαχαριάδη και του συγγραφέα Μιχάλη Καϊκουνίδη, που επίσης δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Τουρκία. Ο πρώτος απελάθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και οι δύο τελευταίοι τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Άλλωστε, σύμφωνα με τη Ροζαλία Ελευθεριάδου και τα όσα δήλωσε για την περιπέτειά της στον δημοσιογράφο Ρωμανό Κοντογιαννίδη, οι αστυνομικοί της έδειξαν μία λίστα με δεκάδες Έλληνες που θεωρούνται personae non gratae στην Τουρκία!

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστοι ποιοι και πόσοι ακριβώς είναι αυτοί οι Έλληνες, και αν όλοι είναι ποντιακής καταγωγής.

Κοινή συνισταμένη πάντως σε όλα τα περιστατικά που ήδη έχουν αναφερθεί είναι ότι οι τουρκικές Αρχές ζήτησαν σε αυτούς που απέλασαν να υπογράψουν έγγραφα στην τουρκική γλώσσα και παράλληλα αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τον ακριβή λόγο της απαγόρευσης εισόδου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This