Δεν έχει μαθήματα αύριο σε σχολή του ΑΠΘ – Απειλές καταγγέλλει η Κοσμητεία λόγω των υγειονομικών ελέγχων

Μετά την απόφαση καλούν σε διαμαρτυρία φοιτητικοί σύλλογοι

Must Read

Δεν θα κάνουν μαθήματα σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σύμφωνα με απόφαση της Κοσμητείας.

Σε ανακοίνωσή της η Κοσμητεία καταγγέλλει ότι τις τελευταίες μέρες παρεμπoδίζεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου της Σχολής, με απειλές στους υγειονομικούς ελεγκτές από «συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως σχήματα φοιτητών».

Με το που άνοιξαν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που σημειώθηκε στο ΑΠΘ ήταν στο Μαθηματικό, με την Κοσμητεία να εκδηλώνει την έντονη ανησυχία της. Στη δε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει αναλυτικά:

«Η Σχολή Θετικών Επιστημών με ιδιαίτερη χαρά ξεκίνησε τη δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου έχοντας προβεί σε μία σειρά ενεργειών για τη διασφάλιση της υγείας όλων των συμμετεχόντων με τη συνεργασία της Πρυτανείας.

Ωστόσο, τις τελευταίες τρεις ημέρες παρεμπoδίζεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων στην είσοδο του κεντρικού κτηρίου της ΣΘΕ με φραστική βία αλλά και με απειλές σωματικής βίας προς τους υγειονομικούς ελεγκτές από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως σχήματα φοιτητών.

Ως αποτέλεσμα, ο έλεγχος περιορίστηκε και φοιτητές-τριες εισήλθαν στο κεντρικό κτήριο της Σχολής χωρίς να επιδείξουν τα σχετικά πιστοποιητικά. Η ανεξέλεγκτη είσοδος ατόμων επιδεινώνει με βεβαιότητα την κατάσταση με απροσδιόριστες για την ώρα συνέπειες όταν στο κεντρικό κτήριο της ΣΘΕ έχουν ήδη εντοπιστεί δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η Κοσμητεία της Σχολής εκφράζει την προσήλωσή της στην ιδέα του ανοικτού και ζωντανού Πανεπιστημίου και στη δια ζώσης διδασκαλία. Ωστόσο, η διασφάλιση της υγείας των συμμετεχόντων είναι απαράβατος όρος για τη διενέργεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η Κοσμητεία προβαίνει σε αναστολή των εκπαιδευτικών διαδικασιών στο κεντρικό κτίριο της ΣΘΕ για αύριο Πέμπτη 14 Οκτωβρίου.

Η Κοσμητεία καλεί όλες και όλους που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία σε εγρήγορση και να στηρίξουν την προσπάθεια για δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων με διασφάλιση της υγείας όλων των μελών της ΣΘΕ.

Η Κοσμητεία καλεί όλους τους υπεύθυνους να υποστηρίξουν και να εφαρμόσουν τη διαδικασία του υγειονομικού ελέγχου και του υγειονομικού πρωτοκόλλου για την προστασία από τη λοίμωξη με SARS-CoV-2.

Η Κοσμητεία θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που διασφαλίζουν την ασφάλεια της δια ζώσης εκπαίδευσης».

Αντίδραση από τους φοιτητικούς συλλόγους

Με το που ανακοινώθηκε η απόφαση της Κοσμητείας, αντέδρασαν φοιτητικοί σύλλογοι, κατηγορώντας τις πρυτανικές αρχές ότι δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία της υγείας των φοιτητών, καλώντας σε διαμαρτυρία στην Κοσμητεία και την Πρυτανεία.

Στη δική τους ανακοίνωση αναφέρουν:

«Το ποτήρι ξεχείλισε! Τέρμα πια στην κοροϊδία. Η ανακοίνωση της κοσμητείας της ΣΘΕ πως αναστέλλονται οι δια ζώσης εκπαιδευτικές διαδικασίες την Πέμπτη 14/10 επιβεβαιώνει αυτό που εξ αρχής οι φοιτητικοί σύλλογοι είχαν επισημάνει: η κυβέρνηση, οι πρυτανικές αρχές και οι διοικήσεις των σχολών έχουν μεγάλη ευθύνη για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας της υγείας των φοιτητών.

Φτάνει πια η μόρφωση των φοιτητών, η διασφάλιση της δια ζώσης διαδικασίας να τίθεται αντιπαραθετικά με το δικαίωμα τους στην υγεία.

1,5 χρόνο μετά το πρώτο κλείσιμο των σχολών η κυβέρνηση δεν άκουσε ούτε ένα από τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων, ούτε ένα από τα αιτήματα των ειδικών. Οι σχολές άνοιξαν χωρίς ούτε ένα μέτρο προστασίας της υγείας μας, και τώρα η κυβέρνηση και οι πρυτανικές αρχές ψάχνουν να ρίξουν τις ευθύνες αλλού!

Δεν αύξησε ούτε 1€ την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, δεν προσέλαβε καθηγητές για να σπάσουν τα τμήματα, δεν διαμόρφωσε κατάλληλα τις υποδομές ώστε να φιλοξενηθούν οι φοιτητές.

Απέναντι σε όλα αυτά, η πραγματικότητα θέλει τους φοιτητές να στοιβάζονται σε μεγάλες ουρές για να μπούνε στα αμφιθέατρα, για να φάνε στην λέσχη. Οι εικόνες των φοιτητών να στέκονται στην βροχή και να περιμένουν ώρες για να μπουνε στη σχολή τους φανερώνουν την αποτυχία της κυβέρνησης, που ενώ δίνει δισεκατομμύρια στις μεγάλες επιχειρήσεις και στο ΝΑΤΟ για την παιδεία και την υγεία δεν δίνει φράγκο.

Και τώρα κουνάει επιδεικτικά το δάχτυλο !Λες και δεν ήμασταν εκεί !Λες και δεν είδαμε εικόνες στο φουαγιέ της ΣΘΕ που θύμιζαν τα πάρτη που γίνονταν πριν την πανδημία! Λες και δεν μπήκαμε σε αίθουσες με πάνω από 100 της εκατό πληρότητα!

Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των σχολών θετικών επιστημών να αντιδράσουν. Όλους όσους ήταν εκεί και είδαν ότι δεν υπήρχε ούτε μισό μέτρο προστασίας…Όλους αυτούς που καταλαβαίνουν ότι είτε κολλήσεις στην ουρά για να μπεις μέσα ,είτε στον διάδρομο το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο! Όλους τους αυριανούς, επιστήμονες συναδέλφους μας που δεν πιστεύουν τις αντί επιστημονικές θεωρίες ότι μόνο το εμβόλιο φτάνει! Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που θέλει να παλέψει για την παιδεία και την υγεία που του/της αξίζει σήμερα , αύριο Πέμπτη 14/10 και ώρα 12:00 στην κοσμητεία. Και αμέσως μετά στην πρυτανεία του ΑΠΘ!».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This