Στη δίνη του «Μπάλλου» η Δυτική Ελλάδα – Πλημμύρες, κατολισθήσεις και απεγκλωβισμοί (video)

Must Read

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας, που τις τελευταίες ημέρες πλήττονται από την κακοκαιρία «Μπάλλος».  Δρόμοι που έχουν δώσει την θέση τους σε χειμάρρους, πλημμυρισμένα σπίτια, κατολισθήσεις και εγκλωβισμοί, συνθέτουν το σκηνικό στα νησιά του Ιονίου και την Αιτωλοακαρνανία.

Οι εικόνες από την περιοχή του Μεσολογγίου είναι τραγικές. Κάτοικοι ξύπνησαν το πρωί και αντίκρισαν ποτάμια αντί για δρόμους, που είχαν παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι γάιτες από τις ακτές της λιμνοθάλασσας και το ψάρεμα έχουν μπει στους πλημμυρισμένους δρόμους και αξιοποιούνται ως μέσο μεταφοράς.

Πενταμελής οικογένεια εγκλωβίστηκε

«Μάχη» με τη λάσπη δίνουν και οι κάτοικοι του Καινουργίου και ειδικά του οικισμού της Κάτω Τραγάνας Παραβόλας, που όλο το βράδυ δοκιμάστηκε σκληρά από την έντονη βροχόπτωση. Ως εκ τούτου, υπερχείλισε το Λιγόρεμα και προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα. Με λάστιχα και εργαλεία στα χέρια, οι κάτοικοι επιχειρούν να καθαρίσουν και να σώσουν ότι μπορούν. Την ίδια ώρα οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων σε Αγρίνιο, Καινούργιο και Κάτω Τραγάνα δεν έχουν τέλος. Μάλιστα, πενταμελής οικογένεια εγκλωβίστηκε και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, όπως και σε μία ακόμη περίπτωση ενός ατόμου στο Καινούργιο.

«Στην περιοχή του Καινούργιου στο Αγρίνιο υπερχείλισαν δύο ρέματα, ενώ αντίστοιχα προβλήματα με πλημμύρες και κατολισθήσεις καταγράφονται στις περιοχές Κάτω Τραγάνα, Παραβόλα, Μυρτιά, Χρυσοβίτσα, Κάτω Κεράσοβο, Αγγελόκαστρο, Σχίνος και Ζευγράκι» είπε η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά.

Όσον αφορά στο Μεσολόγγι, η αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι υπερχείλισε το ρέμα Αγριλιά, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες. «Ήταν μεγάλος ο όγκος του νερού που έπεσε στις περιοχές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, ενώ όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούν συνεχώς για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα» σημείωσε.

Υπερχείλισε η λιμνοθάλασσα στο Αιτωλικό

Το Αιτωλικό δεν αποτελεί εξαίρεση. Η «μικρή Βενετία» της Ελλάδας πλημμύρισε ακόμη μια φορά θυμίζοντας με τον τρόπο αυτό… πραγματική Βενετία, αφού υπερχείλισε η λιμνοθάλασσα.

Κάτοικοι κάλεσαν την πυροσβεστική και ενημερώθηκαν ότι μόνο σακιά με άμμο θα βοηθήσουν την κατάσταση. Μάλιστα, χθες το βράδυ κόπηκε και το ρεύμα αρκετές φορές και σήμερα το πρωί καταστήματα του κεντρικού δρόμου δεν έχουν ακόμη ρεύμα.

Τεράστιες καταστροφές στην Κέρκυρα

Η επέλαση του Μπάλλου από την Κέρκυρα αποδείχθηκε -το λιγότερο- καταστροφική! Οι εικόνες που έρχονται από το νησί μοιάζουν τριτοκοσμικές. Το νησί έχει κοπεί κυριολεκτικά στα δύο. Οι δρόμοι έχουν δώσει την θέση τους σε ατελείωτους χειμάρρους, ενώ εκατοντάδες πολίτες τηλεφώνησαν κατά την διάρκεια της νύχτας στην Πυροσβεστική για βοήθεια.

Στην μάχη επιστρατεύτηκε ακόμα και Super Puma που περισυνέλεξε πολίτες που είχαν ανέβει στις ταράτσες για να σωθούν. Πυροσβέστες και άντρες της ΕΜΑΚ μπαίνουν μέσα στα κτήρια, με το νερό να ξεπερνάει το ένα μέτρο. Επιστρατεύονται αγροτικά και χωματουργικά μηχανήματα για να μεταφέρουν ανθρώπους.

Η Κέρκυρα χτυπήθηκε σκληρά από την κακοκαιρία το τελευταίο 24ωρο. Μεσογγή, Άγιοι Δέκα, και Μπενίτσες είναι οι κοινότητες που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές. Δεκάδες κατεστραμμένα αυτοκίνητα, σπίτια και καταστήματα πλημμυρισμένα. Από το μένου του Μπάλλου δεν γλύτωσαν ούτε τα τουριστικά μαγαζιά στα Μωραΐτικα. Τεράστιες είναι οι καταστροφές και σε υποδομές στα Μωραΐτικα. Το λιμάνι έχει καταστραφεί, ενώ οι βάρκες βγήκαν στην στεριά.


Στην Κεφαλονιά πλημμύρισε τμήμα της παραλιακής οδού του Ληξουρίου, ενώ ανάλογα προβλήματα καταγράφηκαν και σε άλλα σημεία της Παλικής. Επίσης, λόγω της έντονης βροχόπτωσης και της καθίζησης που ακολούθησε, έκλεισε τμήμα της εθνικής οδού Αργοστολίου – Πόρου, στο ύψος του οικισμού Μαρκοπούλου, ενώ προβλήματα υπήρξαν και στον Πόρο. Η Πυροσβεστική δέχθηκε 40 κλήσεις από την περιοχή του Ληξουρίου, εκ των οποίων 38 για αντλήσεις υδάτων και δύο για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Ο «Μπάλλος» έπληξε και την Ηλεία

Στην Ηλεία καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια, επιχειρήσεις, αποθήκες και γεωργικές εκτάσεις, σε περιοχές του Δήμου Ηλιδας και συγκεκριμένα στην Αμαλιάδα, την Κουρούτα, τη Ροβιάτα, τη Ράχη και στα Σαβάλια.

Ανάλογα προβλήματα παρουσιάστηκαν στους Δήμους Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης, κυρίως στις περιοχές Βάρδα, Μανωλάδα, Βαρθολομιό, Λεχαινά, Νεοχώρι και Μυρσίνη, ενώ στον Δήμο Πύργου καταγράφηκαν προβλήματα στην περιοχή της Σκαφιδιάς.

Σε Ιθάκη, Αγρίνιο και Μεσολόγγι ο Στυλιανίδης

Την ίδια ώρα, στην Ιθάκη και σε περιοχές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία μεταβαίνουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This