Τι κι αν φυλάνε τα σύνορα; Απειλούνται με έξωση!

Must Read

Με έξωση απειλούνται οι πολίτες-κάτοικοι της περιοχής του Εβρου, που φυλάνε ουσιαστικά τα σύνορά μας, από τις καλύβες στο Δέλτα του ποταμού, που έχουν τη δική τους ιστορία και σημασία για την περιοχή.

Οι «καλυβιέρηδες», που φιλοξενούνται για χρόνια στα νερά του ποταμού, ζουν και εργάζονται εκεί, βρίσκονται αντιμέτωποι για ακόμη μία φορά με τον κίνδυνο κατεδάφισης των πρόχειρων καταλυμάτων τους, καθώς η περιβαλλοντική μελέτη που θα έκρινε την ύπαρξη ή όχι των καλυβών στην περιοχή του ποταμού δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα στις 2 Νοεμβρίου να εκπνέει η διετής προθεσμία που δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι πως το Δέλτα του ποταμού Εβρου αποτελεί έναν πλούσιο υδροβιότοπο, μεγάλης σημασίας για το οικοσύστημα και καταφύγιο σπάνιων πτηνών και η παρουσία των αυθαίρετων κτισμάτων στην περιοχή γίνεται θέμα διχασμού και συζητήσεων επί χρόνια από τις οικολογικές οργανώσεις.

Η ιστορία όμως των «καλυβιέρηδων» κρατάει πάνω από μισό αιώνα και η δραστηριοποίηση των ακριτών ψαράδων, κυνηγών και κτηνοτρόφων μέσα στο πέρασμα του χρόνου έχει αναδειχθεί σε μείζονος σημασίας για την εδαφική ακεραιότητα της περιοχής. Οι 130 καλύβες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Δέλτα είναι κατασκευασμένες από ξύλα και λαμαρίνες και χρησιμοποιούνται κυρίως από ψαράδες ως αλιευτικά παραπήγματα και χώροι αποθήκευσης των εργαλείων τους, ενώ περίπου 20 καλύβες αποτελούν τη μόνιμη κατοικία για κάποιους στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα Εβρου» Πάρης Παπαδάκης τονίζει: «Οι περισσότεροι βρήκαμε αυτές τις καλύβες από τους μπαμπάδες και τους παππούδες μας. Αν εγκαταλείψουν τον τόπο οι εθνοφύλακες, είναι δεδομένο ότι θα πατήσει στην ελληνική πλευρά τουρκικό πόδι. Ηδη στην Τουρκία διαφημίζουν το Δέλτα ως τουριστική περιοχή και οργανώνουν κρουαζιέρες στον ποταμό».

Η παρουσία και η δραστηριοποίηση των ψαράδων στον ποταμό και η συνεργασία τους με τον Στρατό και την Αστυνομία λειτουργεί αποτρεπτικά για τους Τούρκους, που από την αντίπερα όχθη έχουν επεκτατικές βλέψεις και δεν θα διστάσουν να καταπατήσουν αυτήν την «γκρίζα» ζώνη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This