Έχασε και τη δεύτερη δικαστική μάχη ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας, η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου. Το ΣτΕ (Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου του τρίτου θερινού τμήματος διακοπών, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Εμμανουηλίδη) απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχαν υποβάλλει τα 4 τέως στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού , προεξάρχοντος της πρώην προέδρου Βασιλικής Θάνου, κατά της απόφασης με την οποία κηρύχθηκαν έκπτωτοι από τα αξιώματά τους.
Οι αποφάσεις του δικαστηρίου( 230-231-232/2019) εκδόθηκαν εξαιρετικά γρήγορα καθώς η συζήτηση της αίτησης έγινε την περασμένη Παρασκευή και τα υπομνήματα των δυο πλευρών (δεκάδων σελίδων) υποβλήθηκαν χθές το βράδυ. Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να «παγώσει» η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το νόμο 4623/2019, παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και ελληνικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.
Αιτήσεις αναστολών είχαν υποβάλλει η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, η τέως αντιπρόεδρος Άννα Νάκου, αλλά και δυο μέλη , οι Νικ. Ζευγώλης και Ι. Παύλοβιτς .
Τι ζητούσαν
Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να «παγώσει» η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το νόμο 4623/2019, παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και ελληνικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.
Αυτό υποστήριξαν και οι δικηγόροι τους, προεξάρχοντος τον καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνου Λαζαράτου, ενώ τις θέσεις τους αντέκρουσαν οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους).
Το σκεπτικό
Σύμφωνα με το dikastiko.gr , το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό των προσφευγόντων ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την χορήγηση της Αναστολής. Δεν αποδέχτηκε επίσης ότι υπάρχουν διοικητικές εκκρεμότητες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που επιζητούν άμεσα λύση, καθώς δεν προσδιορίστηκε ποίες είναι αυτές οι εκκρεμότητες αλλά και αυτές που επικαλούνται είναι στο πλαίσιο των συνήθων καταστάσεων που δεν συνιστούν εξαιρετικό λόγο χορήγησης της αναστολής των προσβαλλόμενων πράξεων. Εξάλλου, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας έχουν ήδη διοριστεί νέα μέλη στην εν λόγω Επιτροπή τα οποία οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις εκκρεμότητες.
Παράλληλα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι οι λόγοι ακυρώσεως που προβάλλουν οι προσφεύγοντες δεν παρίστανται ως προδήλως βάσιμοι, διότι αφορούν διατάξεις του εθνικού δικαίου και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν έχουν τύχει επεξεργασίας από τη νομολογία, ενώ η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 8ης Απριλίου 2014 την οποία επικαλούνται οι προσφεύγοντες, έχει εκδοθεί επί ερμηνείας και εφαρμογής διαφορετικής οδηγίας, η οποία αφορά σε διαφορετικό ζήτημα (προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα).
Δεύτερο «όχι»
Αυτή είναι η δεύτερη δικαστική μάχη που χάνει η κα Θάνου. Ηδη οι προσφεύγοντες είχαν χάσει την πρώτη μάχη στις 22 Αυγούστου 2019 , όταν ο προεδρεύων του θερινού τμήματος του ΣτΕ, αντιπρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος, είχε απορρίψει την αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» η απομάκρυνση τους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Στις 6 Δεκεμβρίου 2019, εχει προσδιοριστεί η συζήτηση των κυρίων αιτήσεων ακυρώσεως των τεσσάρων, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.