Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023

Ξέφραγο αμπέλι το Gov.gr: Απατεώνας έκλεψε χιλιάδες ευρώ απο τραπεζικούς λογαριασμούς!

Καταστρέφονται πολίτες από την ανικανότητα της κυβέρνησης να διασφαλίσει το ηλεκτρονικό σύστημα!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Διάτρητο αποδεικνύεται το Gov.gr! Επιτήδειος απατεώνας, μπορούσε και εξέδιδε εξουσιοδοτήσεις, προφανώς χακάροντας το, χωρίς μάλιστα να εχει τα πλήρη στοιχεία των θυμάτων του.

Ήδη υπάρχουν τέσσερις δικογραφίες, ενώ τα θύματα αναμένεται να είναι περισσότερα, με τον δράστη όμως να κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος!

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, ακόμα και στο τέλος Αυγούστου ο ίδιος δράστης κατάφερε να υπεξαιρέσει χρήματα και από άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς…

Όπως αποκάλυψε ο γνωστός δικηγόρος Γιώργος Μπουλούκος, ο πολίτης παραμένει έκθετος στην δράση των επιτήδειων, διότι το κράτος δεν έχει διασφαλίσει τα αυτονόητα.

Γιώργος Μπουλούκος: Εκτεθειμένος ο συναλλασσόμενος σε επιτήδειους και παραλείψεις αρμοδίων

Ο δικηγόρος Γιώργος Μπουλούκος

Η υπόθεση έχει ευρύτατο κοινωνικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Αφορά στην ασφάλεια των διαδικτυακών συναλλαγών και την ευθύνη των φορέων της πολιτείας και των τραπεζών και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Σε μια περίοδο που καλείται ή υποχρεώνεται ο πολίτης να διεξάγει τις συναλλαγές του διαδικτυακά οφείλεται προς αυτόν η εξασφάλιση ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος και στην περίπτωση κενών και παραλείψεων η ανάληψη της ευθύνης από τους υπεύθυνους.

Το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση gov.gr ενέχει, όπως αποδεικνύεται από την συγκεκριμένη υπόθεση, που σημειωτέον δεν είναι μοναδική, πολλούς κινδύνους. Εξάλλου, όπως συνεχώς αναδεικνύεται τα τραπεζικά συστήματα web banking είναι διάτρητα. Δυστυχώς, όμως, ο συναλλασσόμενος βρίσκεται εκτεθειμένος τόσο στις παράνομες δραστηριότητες επιτηδείων όσο και στις παραλείψεις και το «ανεύθυνο» των αρμοδίων.

Το χρονικό της εξοργιστικής υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν από ένα μήνυμα στο κινητό της τηλέφωνο που έλαβε το τελευταίο θύμα, με το οποίο ενημερωνόταν πως είχε ζητήσει αλλαγή κάρτας SIM από κάποιο κατάστημα της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και στη συνέχεια με άλλο μήνυμα ότι η αλλαγή προσωπικών στοιχείων ολοκληρώθηκε. Το κινητό τηλέφωνο ήταν δηλωμένο στην τράπεζα για το web banking.

Επιχειρώντας να ξεδιαλύνει τι είχε συμβεί, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της απάτης. Ο απατεώνας είχε εμφανιστεί σε κατάστημα με φωτοτυπία της ταυτότητας του θύματος ζητώντας να αγοράσει sim και αριθμό κινητού της εταιρείας, με την οποία ήδη συνεργαζόταν, δηλώνοντας πως ήταν σύζυγός της.

Κάνοντας η εταιρεία την αλλαγή στη sim χωρίς να υπάρξει ουσιαστική διασταύρωση, στη συνέχεια προχώρησε και στην αποδοχή ηλεκτρονικής αίτησης για αλλαγή των προσωπικών στοιχείων. «Δήθεν με δική μου ηλεκτρονική εξουσιοδότηση εξηγμένη από το δια του Internet εγκατασταθέντος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συστήματος GOV.GR, χωρίς να υπάρχει φυσική υπογραφή μου επ’ αυτής, της γνησιότητας της τεκμαιρόμενης – αναπληρούμενης εκ του επί του εγγράφου αποτυπούμενου ΄΄μόνου΄΄ κωδικού αριθμού και χωρίς καν ούτε στο ελάχιστο να απασχολήσει και να προβληματίσει την δεύτερη εναγόμενη η παρατιθέμενη σε αυτήν (την εξουσιοδότηση) εκτεταμένη διαφοροποίηση των δηλουμένων σε αυτή πλείστων ατομικών μου στοιχείων που βέβαια ουδεμία σχέση έχουν με τα αναγραφόμενα στο τηρούμενο από αυτήν Μητρώο Συνδρομητών προσωπικό μου δελτίο» όπως αναφέρει στην αγωγή της.

Ο απατεώνας απέκτησε πρόσβαση στους κωδικούς του Taxis, του ΑΦΜ, έλαβε γνώση των τραπεζικών της λογαριασμών και στη συνέχεια εξέδωσε με άνεση προπληρωμένες κάρτες, τις οποίες χρησιμοποίησε για ηλεκτρονικές αγορές.

Διαδικτυακές απάτες: Παραβίασα το σύστημα gsis, λέει ο δράστης

Μάλιστα, ο εγκέφαλος της απάτης που συνελήφθη μετά την μήνυση του θύματος παραδέχθηκε την πράξη του και περιγράφει όπως περιλαμβάνεται και στην αγωγή με γλαφυρό τρόπο το πώς έγινε το κόλπο: «Σχετικά με τις κατηγορίες που μου αποδίδετε ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΟΛΕΣ. Συγκεκριμένα την 25.02.2021 στα Ιωάννινα (…), στις 30.04.2021 στο Περιστέρι (…), στις 07.05.2021 στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης (…). Ακόμη στις 15.05.2021 παραβίασα το σύστημα gsis και αφού απέκτησα τους κωδικούς της … (σ.σ. του τελευταίου θύματος), έδωσα ηλεκτρονική εξουσιοδότηση και πήγα σε κατάστημα … (σ.σ. εταιρείας κινητής τηλεφωνίας) στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης, όπου με χρήση της πλαστής εξουσιοδοτήσεως έκδωσα κάρτα SIM με τον αριθμό τηλεφωνικής σύνδεσης που ανήκει στην … και ακολούθως απέκτησα πρόσβαση στην εφαρμογή e-banking τραπεζικών της λογαριασμών της … τράπεζας και αγόρασα πάλι ηλεκτρονικά προϊόντα από το … συνολικής αξίας 8.500 ευρώ περίπου, τα οποία παρέλαβα εγώ ο ίδιος πάλι από το υποκατάστημα της Ευκαρπίας. Τα προϊόντα στην συνέχεια τα πούλησα σε αγνώστους και τα χρήματα που κέρδισα τα μετέτρεψα και αυτά σε bitcoin …».

Μετά την αποκάλυψη πως υπήρξε παραβίαση του gsis, το θύμα αναφέρει πως «εν όψει του γεγονότος ότι το σύστημα gsis ανήκει στην αρμοδιότητα του Ελληνικού Δημοσίου και δή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απευθύνθηκα στο εν λόγω Υπουργείο και υπέβαλα σχετικά ερωτήματα την 26.06.2021 και 30.06.2021»

Όπως όμως προσθέτει στην αγωγή: «Από το περιεχόμενο της απάντησης αυτής αβίαστα το τέταρτο των εναγομένων ομολογεί την ύπαρξη κενών στο ψηφιακό σύστημα gov.gr και την ύπαρξη πυλών από τις οποίες μπορεί να εισέλθει και να προσβάλει ο ικανός hacker. Και την εκμετάλλευση αυτών από τον συγκεκριμένο hacker – κακοποιό και την εντεύθεν επέμβαση του κακοποιού – χάκερ … »

Γνωστός για διαδικτυακές απάτες από το 2018

Όπως αναφέρει το θύμα της απάτης στην αγωγή «την ύπαρξη, το ποιόν και την έντονη δραστηριότητα του κακοποιού – πλαστογράφου – απατεώνα …. και των μελών των διαφόρων συμμοριών του που έχει συστήσει για παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών, Διείσδυση σε συστήματα και επικοινωνίες, παράβαση Διατάξεων του Ν. 2472/1997 σε συνδυασμό με το άρθρο 38 του Ν. 4624/2019 ΄΄Περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα΄΄ γνώριζαν άριστα όλοι οι εναγόμενοι από τις αρχές του έτους 2019».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, παρά την ενημέρωση για την παράνομη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ατόμου, ποτέ μέχρι σήμερα να έλαβαν κάποιο συγκεκριμένο μέτρο πρόληψης και προστασίας των πολιτών που έχουν συνδεθεί στις τραπεζικές συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ως δράστης ηλεκτρονικού εγκλήματος καθίσταται γνωστός στους εναγόμενους από τον Ιούνιο του 2018, ενώ σε βάρος του έχουν κατατεθεί 4 δικογραφίες στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα και με την αγωγή από την υποβολή δικογραφιών διαφόρων αρμοδίων αστυνομικών αρχών «προκύπτουν 38 παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες του …. από το χρονικό διάστημα 17.06.2018 μέχρι την 04.03.2020 μέσω Διαδικτύου, e-banking – πιστωτικών καρτών τραπεζών με χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, με ανάληψη χιλιάδων ευρώ, άνω των (300.000) από τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων ανυποψίαστων πολιτών για την αγορά ηλεκτρονικών συσκευών (κυρίως μεγάλης αξίας κινητών τηλεφώνων τελευταίας τεχνολογίας) ως και για την πληρωμή οφειλών τρίτων προς το Δημόσιο π.χ. ΔΕΗ, καθώς και την έκδοση εικονικών χρεωστικών καρτών».

Πληροφορίες από το dikastiko.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτο! 72χρονος καλείται να πληρώσει πρόστιμο 249.300 ευρώ, επειδή εγκατέλειψε νεογέννητα κουτάβια

Αδιανόητο πρόστιμο επιβλήθηκε σε έναν 72χρονο άνδρα στην Αμαλιάδα, επειδή έκανε το λάθος να...

Για 15 χρόνια η κυρία Μαρία κάθε μέρα έχει για δεύτερο σπίτι της τον...

Είναι ο «φύλακας άγγελος» του τάφου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών....

Κως: Παλαιστίνιοι μετανάστες πανηγύρισαν την… πολύνεκρη επίθεση σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ!

Ο κακός χαμός επικράτησε χθες το βράδυ στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Κω, με...

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο «Μάξιμος Σαράφης» – Ελεύθεροι υπό όρους οι συγκατηγορούμενοί του

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά τη σημερινή απολογία του ο «Μάξιμος Σαράφης», φερόμενος ως προστατευόμενος μάρτυρας...

Βέροια: Γυναίκα βρέθηκε με μαχαίρι καρφωμένο στο λαιμό της!

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο Βέροιας μεταφέρθηκε το βράδυ της Παρασκευής μια γυναίκα, περίπου 60 ετών,...

Ελεύθερος με αναστολή και έτοιμος για… συναυλία ο τράπερ που συνελήφθη με όπλο

Έτοιμος να δώσει τη συναυλία που ήταν προγραμματισμένη για χθες είναι ο τράπερ που...

Άλκης Καμπανός: Συγκίνηση στο μνημόσυνο για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του

Παρουσία της οικογένειάς του Άλκη Καμπανού αλλά και φίλων και συγγενών, τελέστηκε σήμερα σε...

Άρειος Πάγος: Περίεργες καταστάσεις στην σκιά των Funds

Με διαδικασίες εξπρές καθορίστηκε η διάσκεψη για την πολυαναμενόμενη απόφαση της ολομέλειας του Αρείου...

Εθνικά επικίνδυνη η στάση της Σακελλαροπούλου

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να είναι ανύπαρκτη στις θεσμικές της ευθύνες, λαμβάνει όμως...

Φρίκη στον Κορυδαλλό: Ασυνείδητος κακοποιεί και βασανίζει αδέσποτα ζώα

Ασυνείδητος κακοποιεί και βασανίζει αδέσποτα ζώα στον Κορυδαλλό, όπως καταγγέλλουν φιλοζωικά σωματεία της περιοχής....

Κρήτη: 13χρονη κατήγγειλε τον πατριό της για ξυλοδαρμό

Ακόμη ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας συγκλονίζει την Κρήτη, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό ανήλικης από...

Απολογείται σήμερα ο «Μάξιμος Σαράφης» – Τι ισχυρίζεται ο ίδιος

Απολογείται σήμερα ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis, «Μάξιμος Σαράφης», που κατηγορείται για εξαπάτηση...

Ξεχείλισε από ράντσα και… οργή το «Αττικόν»

Εικόνες ντροπής είχαμε χθες για ακόμα ένα βράδυ στο Νοσοκομείο «Αττικόν», καθώς σε ακόμα...

Με… λάχανα πήγαν να περάσουν κινητά στις Φυλακές των Τρικάλων

Εναν ιδιαίτερα ευφάνταστο τρόπο σκέφτηκαν τρεις άνδρες στα Τρίκαλα, με απώτερο σκοπό να περάσουν...

Νικολούλη για Ρούλα Πισπιρίγκου: «Ό,τι και να λέμε εμείς, τον τελευταίο λόγο τον έχει...

Η Αγγελική Νικολούλη επιστρέφει για να ρίξει εκ νέου «Φως στο Τούνελ», αυτή τη...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ για τους συνταξιούχους!

Σχεδόν 1.000.000 δεν είδαν αυξήσεις λόγω ατολμίας της κυβέρνησης να καταργήσει την προσωπική διαφορά που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Αγνώριστος o Βασίλης Καρράς μετά την περιπέτεια της υγείας του

Αγνώριστος ο Βασίλης Καρράς στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση...

Η κατάρρευση μιας (Προέδρου της) Δημοκρατίας

Εδώ και χρόνια, οι δημοσκοπικές εταιρείες αποφεύγουν τεχνηέντως να...

«Τέρατα» βίασαν φοιτήτρια! Την άφησαν στον δρόμο και τη σκότωσε διερχόμενο Ι.Χ.

Χειροπέδες σε τέσσερις νεαρούς πέρασε η αστυνομία της Λουιζιάνα...

Mαρί Κωνσταντάτου: Δημόσια εμφάνιση με τον σύντροφό της και την κόρη του

Η Μαρί Κωνσταντάτου έκανε μια δημόσια εμφάνιση μαζί με...

Πένυ Παπουτσή: Δείτε την επίσης ηθοποιό σύζυγο του Τάσου Χαλκιά

Ο ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς έχει υποδυθεί μερικούς από τους...

Στα Τίρανα ο Κωνσταντίνος Αργυρός: «Οι άνθρωποι εδώ στην Αλβανία είναι υπέροχοι»

Συναυλία στην Αλβανία έδωσε ο γνωστός τραγουδιστής Κωνσταντίνος Αργυρός...
spot_img

NEWSROOM