8/12/2021

Ξέφραγο αμπέλι το Gov.gr: Απατεώνας έκλεψε χιλιάδες ευρώ απο τραπεζικούς λογαριασμούς!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Καταστρέφονται πολίτες από την ανικανότητα της κυβέρνησης να διασφαλίσει το ηλεκτρονικό σύστημα!

Διάτρητο αποδεικνύεται το Gov.gr! Επιτήδειος απατεώνας, μπορούσε και εξέδιδε εξουσιοδοτήσεις, προφανώς χακάροντας το, χωρίς μάλιστα να εχει τα πλήρη στοιχεία των θυμάτων του.

Ήδη υπάρχουν τέσσερις δικογραφίες, ενώ τα θύματα αναμένεται να είναι περισσότερα, με τον δράστη όμως να κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος!

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, ακόμα και στο τέλος Αυγούστου ο ίδιος δράστης κατάφερε να υπεξαιρέσει χρήματα και από άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς…

Όπως αποκάλυψε ο γνωστός δικηγόρος Γιώργος Μπουλούκος, ο πολίτης παραμένει έκθετος στην δράση των επιτήδειων, διότι το κράτος δεν έχει διασφαλίσει τα αυτονόητα.

Γιώργος Μπουλούκος: Εκτεθειμένος ο συναλλασσόμενος σε επιτήδειους και παραλείψεις αρμοδίων

F84A9D25 9E8B 4945 AEFE 2FCB69738D5C
Ο δικηγόρος Γιώργος Μπουλούκος

Η υπόθεση έχει ευρύτατο κοινωνικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Αφορά στην ασφάλεια των διαδικτυακών συναλλαγών και την ευθύνη των φορέων της πολιτείας και των τραπεζών και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Σε μια περίοδο που καλείται ή υποχρεώνεται ο πολίτης να διεξάγει τις συναλλαγές του διαδικτυακά οφείλεται προς αυτόν η εξασφάλιση ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος και στην περίπτωση κενών και παραλείψεων η ανάληψη της ευθύνης από τους υπεύθυνους.

Το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση gov.gr ενέχει, όπως αποδεικνύεται από την συγκεκριμένη υπόθεση, που σημειωτέον δεν είναι μοναδική, πολλούς κινδύνους. Εξάλλου, όπως συνεχώς αναδεικνύεται τα τραπεζικά συστήματα web banking είναι διάτρητα. Δυστυχώς, όμως, ο συναλλασσόμενος βρίσκεται εκτεθειμένος τόσο στις παράνομες δραστηριότητες επιτηδείων όσο και στις παραλείψεις και το «ανεύθυνο» των αρμοδίων.

Το χρονικό της εξοργιστικής υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν από ένα μήνυμα στο κινητό της τηλέφωνο που έλαβε το τελευταίο θύμα, με το οποίο ενημερωνόταν πως είχε ζητήσει αλλαγή κάρτας SIM από κάποιο κατάστημα της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και στη συνέχεια με άλλο μήνυμα ότι η αλλαγή προσωπικών στοιχείων ολοκληρώθηκε. Το κινητό τηλέφωνο ήταν δηλωμένο στην τράπεζα για το web banking.

Επιχειρώντας να ξεδιαλύνει τι είχε συμβεί, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της απάτης. Ο απατεώνας είχε εμφανιστεί σε κατάστημα με φωτοτυπία της ταυτότητας του θύματος ζητώντας να αγοράσει sim και αριθμό κινητού της εταιρείας, με την οποία ήδη συνεργαζόταν, δηλώνοντας πως ήταν σύζυγός της.

Κάνοντας η εταιρεία την αλλαγή στη sim χωρίς να υπάρξει ουσιαστική διασταύρωση, στη συνέχεια προχώρησε και στην αποδοχή ηλεκτρονικής αίτησης για αλλαγή των προσωπικών στοιχείων. «Δήθεν με δική μου ηλεκτρονική εξουσιοδότηση εξηγμένη από το δια του Internet εγκατασταθέντος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συστήματος GOV.GR, χωρίς να υπάρχει φυσική υπογραφή μου επ’ αυτής, της γνησιότητας της τεκμαιρόμενης – αναπληρούμενης εκ του επί του εγγράφου αποτυπούμενου ΄΄μόνου΄΄ κωδικού αριθμού και χωρίς καν ούτε στο ελάχιστο να απασχολήσει και να προβληματίσει την δεύτερη εναγόμενη η παρατιθέμενη σε αυτήν (την εξουσιοδότηση) εκτεταμένη διαφοροποίηση των δηλουμένων σε αυτή πλείστων ατομικών μου στοιχείων που βέβαια ουδεμία σχέση έχουν με τα αναγραφόμενα στο τηρούμενο από αυτήν Μητρώο Συνδρομητών προσωπικό μου δελτίο» όπως αναφέρει στην αγωγή της.

Ο απατεώνας απέκτησε πρόσβαση στους κωδικούς του Taxis, του ΑΦΜ, έλαβε γνώση των τραπεζικών της λογαριασμών και στη συνέχεια εξέδωσε με άνεση προπληρωμένες κάρτες, τις οποίες χρησιμοποίησε για ηλεκτρονικές αγορές.

Διαδικτυακές απάτες: Παραβίασα το σύστημα gsis, λέει ο δράστης

Μάλιστα, ο εγκέφαλος της απάτης που συνελήφθη μετά την μήνυση του θύματος παραδέχθηκε την πράξη του και περιγράφει όπως περιλαμβάνεται και στην αγωγή με γλαφυρό τρόπο το πώς έγινε το κόλπο: «Σχετικά με τις κατηγορίες που μου αποδίδετε ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΟΛΕΣ. Συγκεκριμένα την 25.02.2021 στα Ιωάννινα (…), στις 30.04.2021 στο Περιστέρι (…), στις 07.05.2021 στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης (…). Ακόμη στις 15.05.2021 παραβίασα το σύστημα gsis και αφού απέκτησα τους κωδικούς της … (σ.σ. του τελευταίου θύματος), έδωσα ηλεκτρονική εξουσιοδότηση και πήγα σε κατάστημα … (σ.σ. εταιρείας κινητής τηλεφωνίας) στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης, όπου με χρήση της πλαστής εξουσιοδοτήσεως έκδωσα κάρτα SIM με τον αριθμό τηλεφωνικής σύνδεσης που ανήκει στην … και ακολούθως απέκτησα πρόσβαση στην εφαρμογή e-banking τραπεζικών της λογαριασμών της … τράπεζας και αγόρασα πάλι ηλεκτρονικά προϊόντα από το … συνολικής αξίας 8.500 ευρώ περίπου, τα οποία παρέλαβα εγώ ο ίδιος πάλι από το υποκατάστημα της Ευκαρπίας. Τα προϊόντα στην συνέχεια τα πούλησα σε αγνώστους και τα χρήματα που κέρδισα τα μετέτρεψα και αυτά σε bitcoin …».

Μετά την αποκάλυψη πως υπήρξε παραβίαση του gsis, το θύμα αναφέρει πως «εν όψει του γεγονότος ότι το σύστημα gsis ανήκει στην αρμοδιότητα του Ελληνικού Δημοσίου και δή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απευθύνθηκα στο εν λόγω Υπουργείο και υπέβαλα σχετικά ερωτήματα την 26.06.2021 και 30.06.2021»

Όπως όμως προσθέτει στην αγωγή: «Από το περιεχόμενο της απάντησης αυτής αβίαστα το τέταρτο των εναγομένων ομολογεί την ύπαρξη κενών στο ψηφιακό σύστημα gov.gr και την ύπαρξη πυλών από τις οποίες μπορεί να εισέλθει και να προσβάλει ο ικανός hacker. Και την εκμετάλλευση αυτών από τον συγκεκριμένο hacker – κακοποιό και την εντεύθεν επέμβαση του κακοποιού – χάκερ … »

Γνωστός για διαδικτυακές απάτες από το 2018

Όπως αναφέρει το θύμα της απάτης στην αγωγή «την ύπαρξη, το ποιόν και την έντονη δραστηριότητα του κακοποιού – πλαστογράφου – απατεώνα …. και των μελών των διαφόρων συμμοριών του που έχει συστήσει για παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών, Διείσδυση σε συστήματα και επικοινωνίες, παράβαση Διατάξεων του Ν. 2472/1997 σε συνδυασμό με το άρθρο 38 του Ν. 4624/2019 ΄΄Περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα΄΄ γνώριζαν άριστα όλοι οι εναγόμενοι από τις αρχές του έτους 2019».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, παρά την ενημέρωση για την παράνομη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ατόμου, ποτέ μέχρι σήμερα να έλαβαν κάποιο συγκεκριμένο μέτρο πρόληψης και προστασίας των πολιτών που έχουν συνδεθεί στις τραπεζικές συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ως δράστης ηλεκτρονικού εγκλήματος καθίσταται γνωστός στους εναγόμενους από τον Ιούνιο του 2018, ενώ σε βάρος του έχουν κατατεθεί 4 δικογραφίες στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα και με την αγωγή από την υποβολή δικογραφιών διαφόρων αρμοδίων αστυνομικών αρχών «προκύπτουν 38 παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες του …. από το χρονικό διάστημα 17.06.2018 μέχρι την 04.03.2020 μέσω Διαδικτύου, e-banking – πιστωτικών καρτών τραπεζών με χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, με ανάληψη χιλιάδων ευρώ, άνω των (300.000) από τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων ανυποψίαστων πολιτών για την αγορά ηλεκτρονικών συσκευών (κυρίως μεγάλης αξίας κινητών τηλεφώνων τελευταίας τεχνολογίας) ως και για την πληρωμή οφειλών τρίτων προς το Δημόσιο π.χ. ΔΕΗ, καθώς και την έκδοση εικονικών χρεωστικών καρτών».

Πληροφορίες από το dikastiko.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εργαζόμενοι – εθελοντές δίπλα στους άστεγους της Αθήνας!

Ένα ταξίδι προσφοράς και αλληλεγγύης ολοκληρώθηκε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, με συνεπιβάτες τις οικογένειες...

Βραδιάτικα ταρακουνήθηκε ξανά το Αρκαλοχώρι

Λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ της Τρίτης ο Εγκέλαδος επισκέφτηκε ακόμη μια φορά...

Για δυο χρόνια έκαναν άγριο bullying σε 8χρονο συμμαθητή τους!

Κόλαση είχαν κάνει τη ζωή ενός συμμαθητή τους εδώ και δυο χρόνια τρία παιδιά....

Στη Νάξο αλλάζουν τους… κανόνες του μπάσκετ!

Ένα γήπεδο μπάσκετ θέλησαν να φτιάξουν σε δημοτικό σχολείο της Νάξου για να αθλούνται...

Προσοχή! Ακούστε πώς εξαπατούν ηλικιωμένους παριστάνοντας τους γιατρούς

Την απάνθρωπη απόπειρα εξαπάτησης σε βάρος της, δημοσίευσε μια χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης,...

Την πλάκωσαν τα χώματα! Είδε τον Χάρο με τα μάτια της υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας

Κυριολεκτικά τον Χάρο με τα μάτια της είδε υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην Χίο!Λόγω...

Γερμανία: Ένα πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού η αιτία για το ξεκλήρισμα της πενταμελούς οικογένειας!

Φως στο μυστήριο που περιβάλλει το στυγερό έγκλημα που έλαβε χώρα στο Βραδεμβούργο της...

Οργή και αγανάκτηση: Η αστυνομία του Θεοδωρικάκου προπηλάκισε 90χρονο ιερέα!

Είναι πραγματικά απίστευτες εικόνες που διαδραματίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, με την αστυνομία του...

Έφοδος της ΕΛΑΣ και «λουκέτο» στο… «Υπουργείο Θεραπειών» στην Αράχωβα

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ για το «Υπουργείο Θεραπειών»...

Τι έγραψαν στα σημειώματα τα δύο αδέρφια πριν αυτοκτονήσουν στο Νέο Ηράκλειο

«Εγώ ο Β.Γ. δηλώνω ότι...» - Στο μικροσκόπιο των αρχών τα δύο σημειώματα

Μήνυση σε νηπιαγωγούς επειδή ανέφεραν τις επιστημονικές ονομασίες γεννητικών οργάνων σε μαθητές

Μήνυση σε βάρος νηπιαγωγών κατέθεσε ένας γονέας στα Χανιά, επειδή κατά την διάρκεια του...

Στα 7.009 τα νέα κρούσματα και 99 νεκροί σε ένα 24ωρο, στους 697 οι διασωληνωμένοι!

Στους 137 οι πλήρως εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ - 2.156 νέες μολύνσεις στην Αττική, 1.048 στη Θεσσαλονίκη

Οργή εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο: «Γεμίσαμε ράντζα και στην τραπεζαρία»

Ντροπιαστικές εικόνες από την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο στην Ψυχιατρική Κλινική του Θριάσιου...

Με πολυοργανική ανεπάρκεια και βαριά επιδείνωση του αναπνευστικού ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Από το κακό στο χειρότερο η εξέλιξη της υγείας του -πολυσυζητημένου- μητροπολίτη Αιτωλίας και...

Θεόδωρος Καρυώτης: Ο άνθρωπος που αποτίμησε τη μετοχή του Σώρρα στα 675 δισ. ευρώ, κάνει παρεμβάσεις για την ΑΟΖ!

Τον Θεόδωρο Καρυώτη, τον γνωρίσαμε ως αντιπρόεδρο της οργάνωσης που είχε ιδρύσει ο απατεώνας...

«Πάγωσε» η Πιερία – Νεκρός από κορωνοϊό 37χρονος εμβολιασμένος

Μια ασύλληπτη οικογενειακή τραγωδία συγκλόνισε την τοπική κοινωνία της Πιερίας.Ένας 37χρονος άνδρας, απόλυτα υγιής,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Πάγωσε» η Πιερία – Νεκρός από κορωνοϊό 37χρονος εμβολιασμένος

Μια ασύλληπτη οικογενειακή τραγωδία συγκλόνισε την τοπική κοινωνία της...

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στην κηδεία της 14χρονης Κέλλυς

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης πραγματοποιήθηκε η κηδεία της 14χρονης...

Δύο σημειώματα βρέθηκαν δίπλα στα αδέρφια που αυτοκτόνησαν στο Νέο Ηράκλειο

Δύο χειρόγραφα σημειώματα βρέθηκαν δίπλα στα νεκρά αδέρφια - Τι εξετάζουν οι αρχές

Ο τρίτος αδελφός βρήκε νεκρούς και μέσα στα αίματα τον 34χρονο και την 30χρονη στο Νέο Ηράκλειο…

Ο 34χρονος, ο οποίος ετοιμαζόταν να παντρευτεί, φέρεται να πυροβόλησε πρώτα την αδερφή του και στη συνέχεια να αυτοπυροβολήθηκε…

Φωτογραφία με την κούκλα κόρη της που γιορτάζει δημοσίευε η Ελένη Ράντου

Με αφορμή την ονομαστική εορτή της κόρης της Νικολέτας,...

Ο Λοβέρδος κατέστρεψε τον Ανδρουλάκη!

Την πάτησε, προφανώς λόγω της απειρίας του ο Νίκος...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ