Ύποπτες «τριγωνικές» σχέσεις και χρήματα από offshore στον εκδότη των «Παραπολιτικών»

Εμπλεκόμενοι στην πολύκροτη υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» οι «σπόνσορες» των μηντιακών δραστηριοτήτων του Γιάννη Κουρτάκη

Must Read

Δύο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», χρηματοδότησαν ή εγγυήθηκαν μπίζνες του εκδότη των «Παραπολιτικών», Γιάννη Κουρτάκη, ο οποίος, με περίσσιο θράσος, προαναγγέλλει και η ΑΑΔΕ… εκτελεί «συμβόλαια» σε βάρος media που ενοχλούν με τα ρεπορτάζ τους.

Τέσσερις μήνες πριν ακινητοποιηθεί το ναρκόπλοιο στην Ελευσίνα με το φορτίο του «λευκού θανάτου» τον Ιούνιο του 2014, ο εκδότης είχε πάρει δάνειο από την Εθνική Τράπεζα για τη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού «Παραπολιτικά», με… εγγυητή εταιρεία κατηγορούμενου στην υπόθεση του «Noor 1». Πρόκειται για την εταιρεία C Treasure Ltd του Νικόλαου Συντυχάκη, εναντίον του οποίου έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, με την ιδιότητα του πρώην νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας Capital, ως εμπλεκόμενος στην χρηματοδότηση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» τον Ιούνιο του 2014.

Κατά διαβολική σύμπτωση, τέσσερις μήνες νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2014, η εταιρεία του Συντυχάκη ήταν εγγυήτρια στην χορήγηση δανείου, με τη μέθοδο της πίστωσης ποσού μέχρι 960.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα στην εταιρεία του Κουρτάκη. Η εγγυήτρια εταιρεία έβαλε ως ενέχυρο λογαριασμό της που διατηρεί στην Εθνική Τράπεζα, ύψους 1.266.000 δολαρίων, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία απολύτως μετοχική ή άλλη σχέση με την εταιρεία του Κουρτάκη.

Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που είχε ασχοληθεί για τις χρηματοδοτήσεις στα media, ανέφερε σχετικά με την χρηματοδότηση των «Παραπολιτικών»: «Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς η Εθνική Τράπεζα δέχθηκε ως εγγύηση μια προθεσμιακή κατάθεση εταιρείας offshore, χωρίς να υπάρχει μετοχική ή άλλη σχέση αυτής με τον δανειοδοτούμενο, καθώς και γιατί η Εθνική Τράπεζα αποδέχθηκε μέρος της αποπληρωμής του δανείου να προέρχεται από την οποιαδήποτε μελλοντική διαφημιστική δαπάνη της Τράπεζας προς τα “Παραπολιτικά”».

Το ερώτημα που τίθεται είναι εύλογο: Μπορεί ο οποιοσδήποτε να φέρνει χρήματα από το εξωτερικό στην Ελλάδα, χωρίς να δικαιολογεί την πηγή προέλευσης των χρημάτων αλλά και το λόγο εισαγωγής; Πόσο μάλλον όταν ο Ν. Συντυχάκης είχε προϊστορία, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2014 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε σχετικό έλεγχο είχε βρεθεί με την «γίδα στην πλάτη» ή αλλιώς με αδήλωτα 622.000 ευρώ σε μια βαλίτσα.

Υπενθυμίζεται πως ο Ν. Συντυχάκης, μαζί με τον δικηγόρο Ευάγγελο Μπαϊρακτάρη, διώκονται για χρηματοδότηση και αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, εγκληματική οργάνωση για τη μεταφορά, διακίνηση και πώληση ναρκωτικών ουσιών.

Η υπόθεση εκκρεμεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, το οποίο θα αποφανθεί για τη διαφωνία του Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλο με τον Εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου, ο οποίος έχει ζητήσει να γίνει περαιτέρω έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία και την αμερικανική υπηρεσία δίωξης εγκλημάτων Homeland για τα περίεργα εμβάσματα που φέρεται να δόθηκαν για την χρηματοδότηση της μεταφοράς των ναρκωτικών με το «Noor 1».

Η «ψευδορκία» Κουρτάκη στη Βουλή για τον «σπόνσορα» Μαρινάκη

Ερωτήματα ανακύπτουν όμως και ως προς την χρηματοδότηση του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη από τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Σύμφωνα με έγγραφο που έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας από το site zougla.gr και δεν έχει ποτέ διαψευστεί, στις 3 Φεβρουαρίου του 2016 ο Κουρτάκης και ο Μαρινάκης συμφώνησαν για την δανειοδότηση του εκδότη από τον εφοπλιστή, με 800.000 ευρώ.

Όμως, επτά μήνες μετά, ο Γ. Κουρτάκης δήλωνε το Σεπτέμβριο του 2016 στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: «Ο κ. Μαρινάκης είναι προσωπικός μου φίλος, είναι στενός προσωπικός μου φίλος, δεν έχει καμία απολύτως συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, στη μετοχική σύνθεση και οποιαδήποτε σχέση με τις επιχειρήσεις τις οποίες έχω εγώ».

Γιατί δεν είπε όλη την αλήθεια στη Βουλή; Γιατί απέκρυψε το δάνειο από τον Β. Μαρινάκη;

Ο τρίτος «σπόνσορας» του Κουρτάκη

Οι κ.κ. Β. Μαρινάκης και Ν. Συντυχάκης δεν είναι οι μοναδικοί σπόνσορες των μηντιακών δραστηριοτήτων του Γιάννη Κουρτάκη. Το 2010 ο Κουρτάκης ήταν σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας «Metro», την οποία εξέδιδε εταιρεία συμφερόντων του Αιμίλιου Κοτσώνη, ο οποίος ήταν, επίσης, κατηγορούμενος στην υπόθεση του «Noor 1».

Είχε καταδικαστεί σε 10 έτη κάθειρξη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, απαλλάχθηκε με «ελαχιστότατες αμφιβολίες» σε δεύτερο βαθμό, ενώ τώρα έχει ασκηθεί αναίρεση στον Άρειο Πάγο προκειμένου να δικαστεί εκ νέου από άλλους δικαστές. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της εφημερίδας «Metro», Μetrorama Εκδοτική ΕΠΕ, ανήκε κατά 1% στον Αιμίλιο Κοτσώνη και κατά 99% στην κυπριακή offshore Voisins Limited, με μοναδικό εταίρο τον Κοτσώνη.

Ο Αιμίλιος Κοτσώνης είχε διατελέσει στέλεχος στον Ολυμπιακό και συνεργάτης της εταιρείας Capital στο Ντουμπάι, την περίοδο πριν από το ταξίδι του «Noor 1» με το φορτίο του «λευκού θανάτου». Η εφημερίδα «Μετρό» του Κοτσώνη σταμάτησε να εκδίδεται το Πάσχα του 2015, δέκα μήνες μετά τον εντοπισμό του ναρκόπλοιου.

Το «φαγοπότι» από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Στο μεσοδιάστημα, ο Αιμίλιος Κοτσώνης είχε λάβει 86.000 ευρώ μέσα στο 2014 από το «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου «πρωταθλητής» είχε αναδειχθεί κατά διαβολική σύμπτωση ο άλλοτε συνεργάτης του, Γιάννης Κουρτάκης, έχοντας λάβει μέσα σε ένα χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, μέσω των Παραπολιτικών και ανύπαρκτων σήμερα sites.

Μεταξύ άλλων είχε λάβει για τα ανύπαρκτα, σήμερα, sites velonakaiklwsti.gr και alatikaipiperi.gr ιδιοκτησίας του 48.000 ευρώ και 177.000 ευρώ αντίστοιχα, μόνο για το 2014. Μάλιστα, η ιστοσελίδα velonakaiklwsti.gr φαίνεται πως ήταν ανενεργή και την περίοδο που έπαιρνε τα κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ!

Σχέσεις του Κουρτάκη και με τρίτο εμπλεκόμενο στο «Noor 1»

Ο εκδότης των «Παραπολιτικών» είχε σχέσεις όμως και με τον τρίτο κατηγορούμενο στην χρηματοδότηση του «φορτίου θανάτου» με το «Noor 1», το δικηγόρο Ευάγγελο Μπαϊρακτάρη, ο οποίος, έδωσε 200.000 δολάρια μέσω εταιρειών συμφερόντων του στον καταδικασθέντα σε 18 έτη κάθειρξη για την υπόθεση του «Noor 1» Ευθύμιο Γιαννουσάκη, από το σπίτι της πρώην συζύγου του οποίου στη Φιλοθέη διακινήθηκε πάνω από ένας τόνος ηρωίνης από το ναρκόπλοιο.

Η δικογραφία σε βάρος των Συντυχάκη και Μπαϊρακτάρη για την χρηματοδότηση της μεταφοράς των 2,1 τόνων ηρωίνης σχηματίστηκε τον Μάρτιο του 2018, από την τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, απαγγέλλοντας τους κακουργηματικές διώξεις για τα εμβάσματα που έδωσαν στον καταδικασθέντα Ευθ. Γιαννουσάκη. Ενάμιση χρόνο νωρίτερα, οι Κουρτάκης, Κοτσώνης και Μπαϊρακτάρης εντοπίστηκαν να συζητούν σε απόμερο τραπέζι στο στέκι των βορείων προαστίων «Tier et tout», όπως έγραψε στις 15-10-2016 η εφημερίδα «Espresso», δίχως να διαψευστεί από κανέναν από τους εμπλεκόμενους.

Προφανώς, κάπως έτσι εξηγείται γιατί η εφημερίδα «Παραπολιτικά» του Κουρτάκη πρωτοστάτησε στην επίθεση σε βάρος του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη, που διενήργησε την έρευνα για το «Noor 1» και της εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα που άσκησε τις διώξεις σε βάρος του εγγυητή των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων Ν. Συντυχάκη, ενώ στην ίδια υπόθεση του ναρκόπλοιου εμπλέκονταν και ο παλιός εργοδότης του στην εφημερίδα «Μετρό» Αιμίλιος Κοτσώνης.

Τι προκύπτει από αυτά τα εμβάσματα για τα οποία ασκήθηκαν ποινικές διώξεις; Ο Συντυχάκης (εγγυητής στο δάνειο της Εθνικής Τράπεζας προς την εταιρεία του Κουρτάκη) και ο Μπαϊρακτάρης (ομοτράπεζος του Κουρτάκη και Κοτσώνη) έδωσαν χρήματα στο ναρκοδιακινητή Γιαννουσάκη…

Το κερασάκι στην τούρτα; Ο εκδότης Γ. Κουρτάκης προσέφυγε μαζί με τον καταδικασθέντα Ευθ. Γιαννουσάκη στο Ναυτοδικείο Πειραιά εναντίον του λιμενικού που συμμετείχε στις έρευνες για το ναρκόπλοιο. Τι να κάνει ο άνθρωπος; Να μην στηρίξει τους κατηγορούμενους φίλους του που εμπλέκονταν στην υπόθεση του «Noor 1»;

Άλλο ένα θέμα όμως που χρήζει διερεύνησης, είναι η προνομιακή πρόσβαση του εκδότη σε υλικό απόρρητων ερευνών της ΕΥΠ. Όπως η δημοσιοποίηση διαλόγων από παρακολουθήσεις που πραγματοποιεί η υπηρεσία. Θα επανέλθουμε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This