«Αναπνευστικό τεστ» ανιχνεύει τον κορωνοϊό – Η διάγνωση σε 15 δευτερόλεπτα και το ποσοστό αξιοπιστίας της μεθόδου

Must Read

Μελέτη του Πανεπιστήμιου του Ohio των ΗΠΑ με τίτλο: «Η ανίχνευση του εκπνεόμενου μονοξειδίου του αζώτου μπορεί να διαγνώσει τους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή COVID-19» δίνει μία νέα διάσταση στα τεστ για τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για ένα τεστ αντίστοιχο του αλκοτέστ, παρόλο που προς το παρόν δεν φαίνεται να είναι απόλυτα συγκρίσιμο, με τις κλασικές μοριακές μεθόδους ανίχνευσης του κορωνοϊού. Οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος, Ιωάννης Τρουγκάκος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Η διάγνωση έγινε μόλις σε 15 δευτερόλεπτα και η ακρίβεια της μεθόδου ήταν 88%

Για την εκπόνιση της μελέτης αναλύθηκαν δείγματα από περίπου 50 ασθενείς που εισήχθησαν με σοβαρή πνευμονία στη ΜΕΘ και χρειάστηκε να διασωληνωθούν, χωρίς να γνωρίζουν ποιοι από αυτούς έπασχαν από κορωνοϊό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με πνευμονία από COVID-19, είχαν ένα διαφορετικό πρότυπο εκπνεόμενων αερίων. Η διάγνωση έγινε μόλις σε 15 δευτερόλεπτα και η ακρίβεια της μεθόδου ήταν 88%.

Παρόλο που η ακρίβεια αυτή υπολείπεται των ήδη εγκεκριμένων τεστ από τον FDA, το νέο αυτό «αναπνευστικό τεστ» είναι γρήγορο, φτηνό και λιγότερο επεμβατικό. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα άλλα τεστ που μπορεί να παραμείνουν θετικά κατά την ανάρρωση, αυτό είναι θετικό μόνο κατά τη διάρκεια της λοίμωξης.

Προς το παρόν έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, γιατί το αναπνευστικό πρότυπο στους ασθενείς αυτούς μπορούσε να παρακολουθηθεί πιο εντατικά και πιο συστηματικά. Σύντομα, αναμένεται να δοκιμαστεί και σε ασθενείς με πιο ήπια νόσηση. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αυτές οι νέες τεχνολογίες δίνουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά κλινικά αποτελέσματα, και μελλοντικά θα μπορούν να ανιχνεύουν και άλλα νοσήματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This