Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Μετά τα μέσα Νοεμβρίου θα δούμε “φρένο” στην αύξηση των κρουσμάτων»

Must Read

Την εκτίμηση ότι μετά τα μέσα Νοεμβρίου θα δούμε ένα «φρένο» στην αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Ο ρυθμός αναπαραγωγής της πανδημίας έχει αυξηθεί σε σχεδόν 1,5. Αυτό σημαίνει ότι 2 ασθενείς με κορονοϊό, μπορούν να κολλήσουν τρεις ανθρώπους. Υπάρχουν 26 περιοχές που καταγράφουν ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας και υπάρχουν περιοχές, κυρίως στην Ήπειρο, όπου ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι πάνω από 2, άρα 2 ασθενείς μπορούν να μολύνουν άλλους 4 ανθρώπους», υποστήριξε.

Ο καθηγητής σημείωσε πως μετά από τα μέσα Νοεμβρίου θα δούμε ένα «φρένο» στην αύξηση των κρουσμάτων, λόγω των μέτρων που τέθηκαν τώρα σε ισχύ. «Όμως θα αργήσουμε να δούμε μια “αναστροφή”, αυτή μπορεί να την περιμένουμε από τις 10 Δεκεμβρίου και μετά» τόνισε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην άρνηση της κυβέρνηση για νέο lockdown ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως «καμία κοινωνία δεν μπορεί να αποκλείσει όπλα, όπως το lockdown, από την φαρέτρα της, όταν έχει να αντιμετωπίσει έναν τέτοιο κίνδυνο, με αυξητική δυναμική. Ακόμη και τεχνοκρατικά, αν γεμίσει το ΕΣΥ από τα κρούσματα, για να υπάρξει ένα απότομο “φρενάρισμα”, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι lockdown. Είναι μια στάση των κυβερνήσεων της Ευρώπης, να πουν στους πολίτες τους “ελάτε να το σώσουμε, χωρίς να πάμε σε lockdown”».

«Είναι επικίνδυνο ότι έχει επικρατήσει η άποψη πως οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς και ότι τα μέτρα απευθύνονται μόνο στους ανεμβολίαστους»

Παράλληλα, στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή που μίλησε ο κ. Σαρηγιάννης, εμφανίστηκε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τονίζοντας ότι «είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι έχει επικρατήσει η άποψη πως οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς και ότι τα μέτρα απευθύνονται μόνο στους ανεμβολίαστους, καθώς και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν την νόσο και θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα, διότι θα συνεχίσουμε να έχουμε αυξημένα κρούσματα».

Σε ό,τι αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η κ. Λινού εξήγησε ότι έχει ήδη προτείνει απλούς τρόπους για να βελτιωθεί η κατάσταση. «Με κόστος οικονομικό, πέρα από το ανθρώπινο – κοινωνικό – ψυχολογικό, μικρότερο από το κόστος που πληρώνουμε για νοσηλείες, χαμένες εργατοώρες και χαμένα παραγωγικά χρόνια από τους ανθρώπους που πεθαίνουν. Το πρώτο μέτρο είναι να αντικαταστήσουμε τα λεωφορεία, με λεωφορεία τα παράθυρα των οποίων ανοίγουν», επεσήμανε.

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός lockdown, η καθηγήτρια ανέφερε ότι αν θα πάμε ή όχι σε lockdown είναι καθαρά πολιτική απόφαση, που θα πρέπει να ζυγίσει και την κατάσταση την επιδημική και την κατάσταση στην κοινωνία. «Τα μηνύματα που στέλνονται πολιτικά είναι νομίζω σε λάθος κατεύθυνση, διότι και μέσω της καμπάνιας που γίνεται, οι εμβολιασμένοι θεωρούν ότι είναι πλήρως καλυμμένοι, ενώ δεν είναι» κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This