Οι «παλιοί» συμβουλεύουν τους νέους

Τα «αγκάθια» που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι νεοεκλεγέντες Ιεράρχες.

Must Read

Ακούστε το άρθρο

«Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος» λέει ο Καβάφης. Προσπαθώ να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που προέκυψε Μητροπολίτης-έκπληξη από αρχιερατική κάλπη. Τελευταία φορά ίσως ήταν στην περίπτωση του Μητροπολίτη Φιλίππων Στεφάνου. Τότε άλλος «ράφτηκε» και «στη στροφή» προέκυψε ο κ. Στέφανος.

Οι Μητροπολίτες πάντως συνήθως είναι έτοιμοι. Πανέτοιμοι, θα έλεγα. Αρχιερείς με μεγάλη εμπειρία και λίγες πια φιλοδοξίες υπενθυμίζουν στους νέους τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφύγουν. «Όπως είχαν προβάρει και ταίριαζαν απόλυτα στα μέτρα τους τις στολές τους, ευχόμαστε να είναι προετοιμασμένοι και για τα προβλήματα που θα βρουν μπροστά τους. Μακάρι να τους αγαπήσει το ποίμνιό τους και να αφήσουν σφραγίδα στον τόπο που τους έστειλε η Ιεραρχία» μου εκμυστηρεύτηκε έμπειρος αρχιερέας με 30 χρόνια αρχιερατείας.

Σημείωση που μου τέθηκε και έχει τη σημασία της: Σπανιότερα πια στον χειροτονητήριο λόγο τους οι νέοι Μητροπολίτες αναφέρουν κάποιον πνευματικό τους. Αυτό το κομμάτι, τουλάχιστον στον χειροτονητήριο λόγο τους, το ακούσαμε από λίγους. Εκεί είναι που “πονάει” ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό. Και θέλει έναν καπετάνιο να του δείξει τον δρόμο.

Προκλήσεις

Τα έχουμε πει αρκετές φορές από αυτές εδώ τις γραμμές. Η πρόκληση για τους νέους Μητροπολίτες είναι να αφυπνίσουν τις τοπικές κοινωνίες. Να εμπνεύσουν ξανά τους νέους να επιστρέψουν στις Εκκλησίες. Να μπουν στους ναούς. Γιατί η εμπιστοσύνη χάνεται μέρα με τη μέρα σε ταλαιπωρημένες μητροπόλεις. Είναι προτεραιότητα να επιβιώσει οικονομικά η Μητρόπολη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Ας ελπίσουμε πως θα παραμείνουν στις επαρχίες τους. Να σηκώσουν τα μανίκια και να μην αρχίσουν τις βόλτες και τα συλλείτουργα πριν καν αναλάβουν το πηδάλιο της τοπικής Εκκλησίας.

Δεν τον ξέχασε

Λίγοι Μητροπολίτες θυμούνται έπειτα από καιρό τους προκατόχους τους και τους τιμούν όπως πρέπει. Ο νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτωνας είχε πάντοτε στο μυαλό του πριν κάνει οτιδήποτε ως Μητροπολίτης να τιμήσει τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη. Όχι μόνο ως τον προκάτοχό του στη Μητρόπολη που τον εξέλεξε η Ιεραρχία.

Ο Πλάτωνας ήταν ένας από τους λίγους που συνδεόταν πολύ στενά ο μακαριστός Ιωάννης. Πάντοτε έδινε μάχες για τον Πλάτωνα. Και να που ο Θεός τα έφερε έτσι να διαποιμάνει την επαρχία του. Αν ζούσε ο Ιωάννης, σίγουρα τον Πλάτωνα θα ήθελε για διάδοχό του. Γι’ αυτό και το πρώτο πράγμα που θα κάνει πληροφορούμαι ο κ. Πλάτωνας μόλις ενθρονιστεί είναι να τελέσει το ετήσιο μνημόσυνο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη. Κίνηση συμβολισμού και παράδειγμα προς μίμηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This