Οργή της ΕΙΝΑΠ για τις δηλώσεις του Οικονόμου: «Δεν ευθύνονται οι γιατροί για τις πρόχειρες ΜΕΘ»

Με επιστολή στον πρωθυπουργό κάνουν λόγο για «άθλια προσπάθεια μεταφόρτωσης ευθυνών»

Must Read

Η ΕΙΝΑΠ με επιστολή «καταπέλτη» στρέφεται κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου μετά τις δηλώσεις του στην ενημέρωση συντακτών της Δευτέρας, με τις οποίες «έδειξε» ως υπεύθυνους τους γιατρούς για την επιλογή των ασθενών που θα νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Η απόφαση για το ποιος και πότε διασωληνώνεται είναι μία απόφαση, που παίρνεται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια από τους ανθρώπους που έχουν τη γνώση και την ευθύνη να την πάρουν» δήλωσε ο Οικονόμου και προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των νοσοκομειακών.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας με επιστολή της στον πρωθυπουργό καταγγέλλει ότι για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ την ευθύνη έχει μόνο η κυβέρνηση και όχι οι ίδιοι οι γιατροί. Στην επιστολή τους οι γιατροί κάνουν λόγο για «άθλια προσπάθεια μεταφόρτωσης στους νοσοκομειακούς γιατρούς των σοβαρότατων κυβερνητικών ευθυνών για τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ».

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΙΝΑΠ στον Κυριάκο Μητσοτάκη: 

«Στις 15 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιωάννης Οικονόμου διέπραξε μέγιστο ατόπημα. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το σοβαρότατο θέμα των πολλών ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ αλλά και για το θέμα των κυβερνητικών αρμοδίων που ονόμαζαν ως δήθεν ΜΕΘ πρόχειρες πτέρυγες, δήλωσε επί λέξη:

‘Κάθε κλίνη που προστίθεται στο ΕΣΥ λειτουργεί με βάση τα πρωτόκολλα, τις τεχνικές προδιαγραφές που αποφασίζουν και εγκρίνουν κάθε φορά οι αρμόδιοι’, ‘η απόφαση για το ποιος και πότε διασωληνώνεται είναι μία απόφαση, που παίρνεται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια από τους ανθρώπους που έχουν τη γνώση και την ευθύνη να την πάρουν’, ‘όταν κάποιος διασωληνώνεται γίνεται αμέσως προσπάθεια εύρεσης ΜΕΘ, είτε στο νοσοκομείο που πηγαίνει είτε σε άλλη διαθέσιμη κλίνη. Για να μεταφερθεί θα πρέπει να είναι εφικτή και η δυνατότητα. Και αυτό αποφασίζεται από τους αρμόδιους επιστήμονες’.

Με άλλα λόγια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:

Υπονόησε πως δήθεν είναι νοσοκομειακοί γιατροί και όχι υπουργοί και διορισμένοι από την κυβέρνηση διοικητές νοσοκομείων – ΥΠΕ αυτοί που διατάζουν να ονομάζονται δήθεν ‘ΜΕΘ’ πρόχειρες πτέρυγες χωρίς προδιαγραφές, ενώ ξέρει πολύ καλά πως οι νοσοκομειακοί γιατροί τόσο σε επίπεδο κάθε νοσοκομείου αλλά και μέσω της ΕΙΝΑΠ, των άλλων Ενώσεων και της ΟΕΝΓΕ έχουν κάθετα αντιδράσει σε κάθε τέτοια ανευθυνότητα των κυβερνητικών αρμοδίων.
Υπονόησε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν επιλογή για το ποιός ασθενής διασωληνώνεται, ενώ ξέρει πολύ καλά 1. πως οι γιατροί διασωληνώνουν αποκλειστικά με ιατρικά κριτήρια κάθε ασθενή (πλην εξαιρετικών περιπτώσεων) που χρειάζεται να αεριστεί μηχανικά (π.χ. στις περιπτώσεις βαριάς COVID πνευμονίας κάθε ασθενή που ΔΕΝ μπορεί να οξυγονωθεί επαρκώς ούτε με συσκευή high flow ούτε με μάσκα θετικής πίεσης) και 2. πως μόλις κάποιος ασθενής διασωληνωθεί αρχίζει να αερίζεται μηχανικά με πρόχειρο αναπνευστήρα και αμέσως καταχωρείται και καταγράφεται το αίτημα για εισαγωγή του σε ΜΕΘ στην επίσημη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ – υπουργείου Υγείας.

Υπονόησε πως και για την καθυστέρηση εισαγωγής σε ΜΕΘ των ασθενών αυτών πάλι ευθύνονται οι νοσοκομειακοί γιατροί γιατί δήθεν κρίνουν πως μεγάλο μέρος των ασθενών ‘δεν μπορούν να μεταφερθούν’. Εκτός από την προφανή άθλια προσπάθεια μεταφόρτωσης στους νοσοκομειακούς γιατρούς των σοβαρότατων κυβερνητικών ευθυνών για τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ, μια αθλιότητα που είχε επαναληφθεί και το εξάμηνο Νοέμβριος 2020 – Απρίλιος 2021, ο κ. Οικονόμου σήμερα προχώρησε ακόμα ένα βήμα πιο πέρα: εμμέσως πλην σαφώς ‘δίνει αέρα’ σε διάφορες οργανωμένες ομάδες ανορθολογιστών – αντιεμβολιαστών – ‘αντιδιασωληνωτών’ ακροδεξιάς προέλευσης που συχνά εισβάλλουν σε νοσοκομεία προπηλακίζοντας γιατρούς με την αντίληψη πως δήθεν ‘η διασωλήνωση είναι που σκοτώνει και όχι ο ιός’.

Καλούμε τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη να πάρει αμέσως θέση και να καταδικάσει αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη απέναντι στους ασθενείς και απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς”.

Η απάντηση του Οικονόμου

Σε μια προσπάθειά του να μαζέψει τα ασυμμάζευτα ο  Οικονόμου υποστήριξε: «Το τελευταίο πράγμα που θα έκανα κι εγώ και η κυβέρνηση θα ήταν να αντιδικήσουμε με εκείνους που δίνουν καθημερινά τη μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να τους εξοπλίσουμε όσο μπορούμε καλύτερα για να κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο» ωστόσο δεν έχει καταφέρει να πείσει ούτε τον ελληνικό λαό ούτε τους ίδιους τους νοσοκομειακούς που δίνουν τιτάνια μάχη καθημερινά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This