Νίκος Τζανάκης: Τείχος ανοσίας την άνοιξη – Μέχρι τα Χριστούγεννα οι θάνατοι δεν θα υπερβαίνουν τους 100 την ημέρα

Must Read

Σε σωστή κατεύθυνση θεωρεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ότι οδηγούνται τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη και μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα» για την κατάσταση της πανδημίας στην χώρα μας, έδωσε μία νότα αισιοδοξίας, καθώς εκτιμά ότι την άνοιξη του 2022 θα έχουμε τείχος ανοσίες.

«Τα νέα μέτρα έχουν δύο διαφορετικές συνιστώσες. Η μια είναι ότι εξωθεί τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί και να γλιτώσει από τα μέτρα απομόνωσης. Τη δεύτερη πρέπει να την εκλάβουν ως μέτρο προστασίας, διότι οι ανεμβολίαστοι δεν είναι μόνο ότι επιτείνουν τη διασπορά της πανδημίας, αλλά κυρίως οι ίδιοι κινδυνεύουν να αρρωστήσουν και να καταλήξουν σε κάποιο νοσοκομείο διασωληνωμένοι ή και να πεθάνουν, όταν έχουν αυξημένη κινητικότητα»,

Ωστόσο, επισήμανε ότι για τους πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να ληφθούν πιο στοχευμένα μέτρα.  «Η κεντρική ιδέα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού ήταν πολύ σωστή, διότι εντόπισε το πρόβλημα στους άνω των 60 ετών πολλάκις», τόνισε, ενώ επεσήμανε πως είναι απαραίτητο να γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου προκειμένου να μειωθεί η διασπορά και το κλάσμα των διασωληνωμένων και αυτών που χάνουν τη ζωή τους, ποσοστότο οποίο φτάνει στο 5%-10% και αφορά εκείνους που έχουν κάνει τις δύο δόσεις, καθώς θεωρεί πως είναι ευάλωτοι δεδομένου ότι έχουν απομακρυνθεί χρονικά από το τέλος του εμβολιασμού τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πίεση στο υγειονομικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζανάκης επισήμανε την ανάγκη να ανοίξει νωρίτερα η πλατφόρμα, στους 5 μήνες για τους 80άρηδες, στους 5,5 μήνες για τους 70αρηδες κ.ο.κ. 

«Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία υπάρχει ένα αδύνατο σημείο και πρέπει να ληφθούν πιο στοχευμένα μέτρα που θα πρέπει να είναι η προσωπική επαφή. Τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν περιθώριο και δυναμική μεγαλύτερη, καθώς τώρα δουλεύουν στο 40% της δυναμικής τους. Μέσω του ΙΔΗΚΑ, γνωρίζουμε το ΑΜΚΑ τους και πρέπει να απευθυνθούμε προσωπικά, ώστε οι προσωπικοί γιατροί να τους παρακινήσουν να εμβολιαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, τα κρούσματα θα συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, γύρω στα 7.000 κρούσματα, αν και κάποιες μέρες θα διαμορφωθούν και 8.000 ή λίγο παραπάνω. Οι δείκτες των διασωληνωμένων και των νεκρών ωστόσο φαίνεται πως θα σταθεροποιηθούν τις ημέρες των Χριστουγέννων.

«Υπάρχει και μιας μειωμένης πιθανότητας εξέλιξη να πάμε λίγο καλύτερα, να δούμε δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα την κορύφωση στα κρούσματα και να είμαστε κάτω από 7.000 κρούσματα, γύρω στα 6.600-6.700»,σημείωσε.

Τόνισε, μάλιστα, πως δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και 650 διασωληνωμένους, ενώ εκτίμησε ότι οι θάνατοι δε θα υπερβούν τους 100.

https://vimeo.com/647663215

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This