Τι κρύβει η κόντρα για το κτήμα Προμπονά!

Οι φήμες ότι ο Αδριανουπόλεως πιέζει τον Βαρθολομαίο να διεκδικήσει μέχρι τέλους και με κάθε νομικό μέσο τον ναό του άλσους

Must Read

Όσοι παρακολουθούν τη στήλη τακτικά θα γνωρίζουν πως αναφέρομαι συχνά στην υπόθεση Προμπονά ως ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» που χωρίζει την Αθήνα από το Φανάρι. Η άλλη μεγάλη «πληγή» είναι τα σταυροπήγια μοναστήρια. Και αυτή στον ίδιο παρονομαστή που λέγεται «Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος», καταλήγει.

Η υπόθεση Προμπονά, προφανώς, δεν είναι ό,τι φαίνεται. Δηλαδή μία αστική διαφορά ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών για έναν ναό. Ούτε ο Δήμος Αθηναίων κόπτεται για το ποιος θα λειτουργεί το εκκλησάκι. 

Αυτά είναι τα επίσημα. Η ουσία είναι αλλού: Πάντοτε τη «σούπα» τη φτιάχνουν ή τη χαλάνε τα πρόσωπα, όχι οι θεσμοί και όσοι βρίσκονται γύρω από τα πρόσωπα. Ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος έχει, λένε οι πηγές μου, «φουντώσει» τον Οικουμενικό Πατριάρχη να διεκδικήσει μέχρι τέλους τον ναό στο Κτήμα Προμπονά. Με κάθε νομικό μέσο. Ταφόπλακα σε αυτά τα νομικά σχέδια έβαλε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου των Αθηνών που παραχώρησε τον Ναό στην Αρχιεπισκοπή.

Άλλωστε, ο μακαριστός Προμπονάς επιθυμούσε να φτιάξει ένα όμορφο άλσος και έναν ναό που θα τον «λειτουργεί» ο επιχώριος μητροπολίτης. Δηλαδή η Αρχιεπισκοπή. Τα πρόσωπα (μέλη Δ.Σ. του κληροδοτήματος) και ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως άρχισαν την κόντρα, μου λένε, για να γίνει το όραμα του κ. Αμφιλοχίου πραγματικότητα: Να στήσει ένα ορθόδοξο κέντρο του Οικουμενικού Θρόνου εντός των Αθηνών. Γιατί ένα γραφείο εκπροσωπήσεων δεν χωράει ούτε τις φιλοδοξίες του ούτε το…. μένος που έχει κατά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Αν ήταν άλλα τα πρόσωπα, δεν υπήρχε αμφιβολία πως και κέντρο του Οικουμενικού Θρόνου θα μπορούσε να γίνει στην Αθήνα και οι σχέσεις θα ήταν άριστες. Αλλά πάντοτε δίπλα στους ηγέτες παρεισφρέουν εκείνοι που επιβιώνουν με τις εντάσεις.

Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μαθαίνω πως ο Πατριάρχης πιθανότατα να ακυρώσει την επίσκεψή του στον Δήμο Αθηναίων και να αφήσει σε κάποια ομιλία του υπονοούμενα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Μητρός Εκκλησίας (Νέες Χώρες, σταυροπήγια, Προμπονάς κ.ά.). Σε δουλειά να βρισκόμαστε!

«Ροτέισον» πρωτοσυγκέλων με… κόουτς σταθερό!

Στην καλαθοσφαίριση -οι αγγλοτραφείς το λέμε και μπάσκετ- υπάρχει ως τακτική του προπονητή το ροτέισον. Ο κόουτς αλλάζει θέσεις τους παίκτες και περνούν όλοι από μία θέση (άμυνα – επίθεση) για να έχει η ομάδα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην Εκκλησία πρόσφατα είδαμε και ροτέισον… πρωτοσυγκέλων. Εφυγε ο πρωτοσύγκελος από τη Μητρόπολη Φθιώτιδας και πήρε μετεγγραφή στη Μητρόπολη Περιστερίου. Στην ίδια θέση. Συνήθως οι πρωτοσύγκελοι καταλήγουν είτε μητροπολίτες είτε σπίτι τους. Να φύγεις από επαρχιακή μητρόπολη και να πας σε αστική δεν είναι σύνηθες.

Πάντως, ο άρτι μετεγγραφείς -πληροφορούμαι- εξαίρετος κληρικός και με ικανότητες έχει ενθουσιαστεί με την καινούργια του θέση – αν και μετρούσε μόλις μήνες στη Λαμία. Ο νέος Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος είναι από τη φύση του άνθρωπος που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα θηρία. Κι όταν λέμε θηρία εννοούμε κάποιους κληρικούς που έως σήμερα ταλαιπωρούσαν όποιον έπιανε την «ηλεκτρική καρέκλα» του μητροπολίτη Περιστερίου, γι’ αυτό τον ρόλο του «θηριοδαμαστή» θα αναλάβει ο νέος πρωτοσύγκελος.

Όσοι και να αλλάζουν, είτε μητροπολίτες είτε πρωτοσύγκελοι, στη Μητρόπολη Περιστερίου ο… κόουτς Αλέξανδρος, υπέρ πάντων και γενικώς κουμανταδόρος, παραμένει ο ίδιος. Τον είδαμε και στην ενθρόνιση του Περιστερίου πρώτο πρώτο να φωνάζει «άξιος»! Και τι κόουτς! Ευέλικτος και με μισθό σαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This