28/1/2022

Εγκλημα: 500 ΜΕΘ χωρίς άδεια!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Οι μόνες που έχουν έγκριση είναι η δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (174) και της Βουλής στο Σωτηρία (50)

H πανδημική ομερτά έσπασε, τα στόματα άνοιξαν και πλέον κανείς δεν μπορεί να κρύψει πως πάνω στις αυτοσχέδιες ΜΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη συντελέστηκε ένα έγκλημα εις βάρος εκατοντάδων συνανθρώπων μας που χρειάστηκε να διασωληνωθούν.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει πως η συντριπτική πλειονότητα των 700 νέων ΜΕΘ, που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται πως πρόσθεσε στο σύστημα υγείας, έγιναν χωρίς την έγκριση των αρμόδιων Αρχών του Υπουργείου Υγείας, χωρίς να τηρούνται οι εθνικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές, και χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσουν.

Οι ΜΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι… αυτοσχέδιες

Η παράκαμψη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έγινε με την ψήφιση του νόμου 4812/2021, που στο άρθρο 82 προβλέπει πως οι αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων λόγω έκτακτων συνθηκών γίνεται έπειτα από εισήγηση του διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε.) και με απόφαση των αρμόδιων υπουργών. Μέσω του συγκεκριμένου νόμου, επί της ουσίας η κυβέρνηση παρέκαμψε όλους τους ελέγχους του υπουργείου και άναψε το πράσινο φως για τη δημιουργία των αυτοσχέδιων ΜΕΘ.

Σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες που έχουμε από το υπουργείο Υγείας, οι μόνες ΜΕΘ που έχουν πάρει την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών είναι αυτές που προέρχονται από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και ανέρχονται σε 174 και η δωρεά της Βουλής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», που αφορά 50 κλίνες ΜΕΘ.

Από τις 700 λοιπόν κλίνες ΜΕΘ που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως έφτιαξε για το ΕΣΥ, μονάχα οι περίπου 220 είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις εθνικές και ευρωπαϊκές οδηγίες. Οι υπόλοιπες 500 κλίνες έχουν δημιουργηθεί στο πόδι, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές που χρειάζεται ώστε αυτές οι ΜΕΘ να είναι λειτουργικές και ασφαλείς.

Και αν αυτό το θέμα φαντάζει γραφειοκρατική εμμονή μπροστά στην ανάγκη της επιτακτικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, τα δεδομένα και τα στοιχεία αποδεικνύουν πως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Και αυτό διότι από τις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων έχουν εξέλθει μόλις 3.500 ασθενείς, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.
Το δραματικό στοιχείο της τεράστιας θνητότητας σε συνδυασμό με την αποκάλυψη πως οι ΜΕΘ αυτές δεν έχουν περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους των αρμόδιων Αρχών έρχεται να επιβεβαιώσει πως η ανάγκη για επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας μπήκε μπροστά από την ανάγκη για πολιτική ειλικρίνεια και σωστή νοσηλεία των ασθενών.

Οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία των ΜΕΘ

Οπως πληροφορηθήκαμε από άνθρωπο που γνωρίζει όσο λίγοι το υπουργείο Υγείας, η διαδικασία έγκρισης και δημιουργίας μιας νέας κλίνης ΜΕΘ είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, χρήματα και προσωπικό. «Για να πεις πως έχω μια λειτουργική κλίνη ΜΕΘ χρειάζεται να κάνεις παρεμβάσεις στον χώρο, να τις εξοπλίσεις με τα σωστά μηχανήματα, αλλά κυρίως να έχεις το απαραίτητο προσωπικό» μας είπε, παραθέτοντας τις προδιαγραφές που χρειάζεται να πληρούν οι ΜΕΘ.

«Για να δημιουργήσεις μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δυναμικής 10 κλινών χρειάζεται να έχεις ειδική κλίνη ασθενούς, κονσόλα άνωθεν κλίνης ασθενούς με παροχές δικτύων, κεντρικό σταθμό παρακολούθησης, παρακλίνεια μόνιτορ, αναπνευστήρες όγκου/πίεσης, αντλίες έγχυσης υγρών/φαρμάκων, αναλυτή αερίων αίματος και ηλεκτρολυτών, απινιδωτές, ηλεκτροκαρδιογράφο, συσκευές υπο/υπερθερμίας, νεφελοποιητές, οσμώμετρα, οξύμετρα, αλλά και άλλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό».

Το σημαντικότερο όμως είναι -όπως μας είπε- το ιατρικό προσωπικό που χρειάζεται. «Για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι ΜΕΘ χρειάζονται ένας διευθυντής εντατικολόγος – πνευμονολόγος, 10 επιμελητές εντατικολόγοι – πνευμονολόγοι, ειδικευόμενοι γιατροί και περίπου 20 νοσηλευτές για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη».

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως στους χώρους της ΜΕΘ απαιτείται ασηψία, όπως στα χειρουργεία. Αυτό σημαίνει ότι ο θάλαμος νοσηλείας πρέπει να έχει ειδικά φίλτρα (ΧΕΠΑ) για την ανακύκλωση του αέρα, καθώς επίσης αντιολισθητικό /ηλεκτροστατικό δάπεδο. Ενας οποιοσδήποτε χώρος δηλαδή δεν είναι κατάλληλος για θάλαμο νοσηλείας ΜΕΘ.

Τα στόματα άνοιξαν…

Δυστυχώς, αυτό που έχει συντελεστεί με τις ΜΕΘ στην Ελλάδα μοιάζει με έγκλημα εκ προμελέτης. Η κυβέρνηση ήξερε πως το ΕΣΥ δεν ήταν έτοιμο για να διαχειριστεί τη πανδημία. Ομως, αρνούμενη να το ενισχύσει και για να αποφύγει το πολιτικό κόστος που θα είχε η εικόνα ασθενών που χρειάζονταν διασωλήνωση να πεθαίνουν σε απλούς θαλάμους νοσοκομείων, βιάστηκε να βαφτίσει απλές κλίνες ΜΕΘ, ώστε να δείξει στο ευρύ κοινό πως έχει κάνει τα απαιτούμενα και να ρίξει το μπαλάκι στους μαχητές του ΕΣΥ.

Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια και, όταν μιλάμε για ένα ψέμα που έχει στοιχίσει ανθρώπινες ζωές, τότε η αλήθεια σίγουρα κάποια ημέρα θα ερχόταν στο φως. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο μέχρι και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος να παραδέχεται πως οι ΜΕΘ που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται πως δημιούργησε δεν στελεχώθηκαν σωστά, με αποτέλεσμα την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος να θέτει θέμα υψηλής θνητότητας στη χώρα.

Οφείλουν εξηγήσεις

Εμείς από τη πλευρά μας καλούμε τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Υγείας να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία και να δώσουν στο φως της δημοσιότητας τις τεχνικές προδιαγραφές πάνω στις οποίες βασίστηκε η δημιουργία των ΜΕΘ αυτών. Παράλληλα, καλούμε το υπουργείο Υγείας να ανακοινώσει πόσοι υγειονομικοί προσελήφθησαν ώστε αυτές οι ΜΕΘ να είναι λειτουργικές.

Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω και με δεδομένο πως η χώρα θρηνεί σε καθημερινή βάση πάνω από 80 ανθρώπους, ζητούμενο δεν είναι πλέον να ανακοινωθούν οι θάνατοι ασθενών εκτός ΜΕΘ, αλλά και οι θάνατοι που προήλθαν εντός αυτών των επικίνδυνων και ακατάλληλων ΜΕΘ που διαμορφώθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Η πανδημική ομερτά που έχει επιβάλει η κυβέρνηση έφτασε η ώρα να σπάσει, το οφείλουμε στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους αυτά τα δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόβλεψη βόμβα: Έρχεται νέα πιο σκληρή μετάλλαξη!

Αργεί ακόμα να γίνει ο ιός ενδημικός

Κεραυνοί από Καπραβέλο για τις αποφάσεις της κυβέρνησης – Ούτε μια κενή ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό

Κάθετα αντίθετος με την χαλάρωση των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση, την ώρα που...

Προσοχή: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Που «χτυπά» και πότε το νέο κύμα

Με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, τις κατά...

Τριτοκοσμικές εικόνες στην Καβάλα! Μαθητές κάνουν μάθημα τυλιγμένοι με κουβέρτες 

Εικόνες που δεν τις χωράει ο νους σε σχολεία της Καβάλας, όπου οι μαθητές...

Ντοκουμέντο: «Έσερναν» τις ειδικές δυνάμεις μέσα στη νύχτα, γιατί η περιφέρεια είχε αφήσει τα οχήματα εγκλωβισμένα!

Δεν είναι πλέον «ανέκδοτο», είναι τραγωδία!Οι φωτογραφίες που φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα το newsbreak.gr...

Παρέμβαση Εισαγγελέα για την ντροπιαστική υπόθεση με το νεκρό έμβρυο!

41χρονη προσπαθούσε να αφαιρέσει το έμβρυο αλλά κανένα νοσοκομείο δεν τη δεχόταν

Έτσι θα στέλνονται στο σπίτι τα αντιικά φάρμακα για τον κορωνοϊό – Ποια η διαδικασία

Δεν θα δίνονται σε άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς και σε γυναίκες σε εγκυμοσύνη

Ανατροπή στο πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι γίνεται με όσους δεν έκαναν τρίτη δόση

Ποια προνόμια χάνουν όσοι εμβολιάστηκαν με 2 δόσεις

Συμμορία κλεφτών που ρήμαζε την Καλλιθέα εξάρθρωσε η Ασφάλεια Καλλιθέας – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Πλήθος πολύ ακριβών εργαλείων και μηχανημάτων, ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι και ηχοσυσυστήματα αυτοκινήτων βρέθηκαν στις...

Κατάρριψη κι άλλου κυβερνητικού αφηγήματος από τον Πρόεδρο των τεχνικών ΔΕΔΔΗΕ

Με κόσμο να παραμένει για 5η ημέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χιλιάδες νοικοκυριά να...

Επιχείρηση διάσωσης: Αγωνία για το τραυματισμένο κήτος στην παραλία Αλίμου

Μεγάλη κινητοποίηση για το θαλάσσιο ζώο

Αντιστρέφουν το αρνητικό κλίμα με χαλάρωση… μέτρων!

Με 100 νεκρούς την ημέρα, ο Μητσοτάκης ξεχνά ξαφνικά τους περιορισμούς

«Ζούμε από θαύμα», λέει η Έλενα Τζούλη για την τρομακτική έκρηξη στη Συγγρού

Η έκρηξη που σημειώθηκε χθες το πρωί στον ημιώροφο του κτηρίου στη Λεωφόρο Συγγρού...

Σοκ! Ηλικιωμένος αιμόφυρτος και παρατημένος στον Ευαγγελισμό, λίγο πριν φύγει από τη ζωή

Η φωτογραφία αυτή δεν έρχεται από πολεμικό μέτωπο, αλλά από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός… το...

Διακοπές ρεύματος: Ατέλειωτη ταλαιπωρία για 5η ημέρα!

Πού υπάρχουν ακόμα βλάβες

Από τον Ιούνιο (και βλέπουμε) η e-κάρτα εργασίας!

Παρότι ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κύκλωμα μαστροπών πίσω από τον βιασμό

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες τόσο για την...

Άλλη εκδοχή παρουσιάζει μάρτυρας που παρευρέθηκε στο πάρτι της «σουίτας βιασμού»

Μια διαφορετική εκδοχή παρουσίασε στην τακτική ανακρίτρια σήμερα ένας...

Αδιανόητη επίθεση του Άδωνι Γεωργιάδη στους εγκλωβισμένους πολίτες 

Μετά τις ντροπιαστικές δηλώσεις της βουλευτού Τρικάλων της Νέας...

Ο Καθηγητής Ιωαννίδης «γκρεμίζει» τους μύθους: Η πραγματική θνητότητα, το τέλος της πανδημίας και η Ελλάδα

Τι δείχνει η νέα έρευνά του στο MedRxiv - Πώς διαμορφώνεται πλέον η θνησιμότητα από κορωνοϊό ανά ηλικιακή ομάδα

Συνάντηση-μυστήριο Γεραπετρίτη αμέσως μετά την πρόταση μομφής

Μία «κρυφή» συνάντηση που αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις,...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ