Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023

Εγκλημα: 500 ΜΕΘ χωρίς άδεια!

Οι μόνες που έχουν έγκριση είναι η δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (174) και της Βουλής στο Σωτηρία (50)

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

H πανδημική ομερτά έσπασε, τα στόματα άνοιξαν και πλέον κανείς δεν μπορεί να κρύψει πως πάνω στις αυτοσχέδιες ΜΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη συντελέστηκε ένα έγκλημα εις βάρος εκατοντάδων συνανθρώπων μας που χρειάστηκε να διασωληνωθούν.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει πως η συντριπτική πλειονότητα των 700 νέων ΜΕΘ, που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται πως πρόσθεσε στο σύστημα υγείας, έγιναν χωρίς την έγκριση των αρμόδιων Αρχών του Υπουργείου Υγείας, χωρίς να τηρούνται οι εθνικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές, και χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσουν.

Οι ΜΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι… αυτοσχέδιες

Η παράκαμψη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έγινε με την ψήφιση του νόμου 4812/2021, που στο άρθρο 82 προβλέπει πως οι αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων λόγω έκτακτων συνθηκών γίνεται έπειτα από εισήγηση του διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε.) και με απόφαση των αρμόδιων υπουργών. Μέσω του συγκεκριμένου νόμου, επί της ουσίας η κυβέρνηση παρέκαμψε όλους τους ελέγχους του υπουργείου και άναψε το πράσινο φως για τη δημιουργία των αυτοσχέδιων ΜΕΘ.

Σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες που έχουμε από το υπουργείο Υγείας, οι μόνες ΜΕΘ που έχουν πάρει την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών είναι αυτές που προέρχονται από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και ανέρχονται σε 174 και η δωρεά της Βουλής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», που αφορά 50 κλίνες ΜΕΘ.

Από τις 700 λοιπόν κλίνες ΜΕΘ που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως έφτιαξε για το ΕΣΥ, μονάχα οι περίπου 220 είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις εθνικές και ευρωπαϊκές οδηγίες. Οι υπόλοιπες 500 κλίνες έχουν δημιουργηθεί στο πόδι, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές που χρειάζεται ώστε αυτές οι ΜΕΘ να είναι λειτουργικές και ασφαλείς.

Και αν αυτό το θέμα φαντάζει γραφειοκρατική εμμονή μπροστά στην ανάγκη της επιτακτικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, τα δεδομένα και τα στοιχεία αποδεικνύουν πως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Και αυτό διότι από τις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων έχουν εξέλθει μόλις 3.500 ασθενείς, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.
Το δραματικό στοιχείο της τεράστιας θνητότητας σε συνδυασμό με την αποκάλυψη πως οι ΜΕΘ αυτές δεν έχουν περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους των αρμόδιων Αρχών έρχεται να επιβεβαιώσει πως η ανάγκη για επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας μπήκε μπροστά από την ανάγκη για πολιτική ειλικρίνεια και σωστή νοσηλεία των ασθενών.

Οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία των ΜΕΘ

Οπως πληροφορηθήκαμε από άνθρωπο που γνωρίζει όσο λίγοι το υπουργείο Υγείας, η διαδικασία έγκρισης και δημιουργίας μιας νέας κλίνης ΜΕΘ είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, χρήματα και προσωπικό. «Για να πεις πως έχω μια λειτουργική κλίνη ΜΕΘ χρειάζεται να κάνεις παρεμβάσεις στον χώρο, να τις εξοπλίσεις με τα σωστά μηχανήματα, αλλά κυρίως να έχεις το απαραίτητο προσωπικό» μας είπε, παραθέτοντας τις προδιαγραφές που χρειάζεται να πληρούν οι ΜΕΘ.

«Για να δημιουργήσεις μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δυναμικής 10 κλινών χρειάζεται να έχεις ειδική κλίνη ασθενούς, κονσόλα άνωθεν κλίνης ασθενούς με παροχές δικτύων, κεντρικό σταθμό παρακολούθησης, παρακλίνεια μόνιτορ, αναπνευστήρες όγκου/πίεσης, αντλίες έγχυσης υγρών/φαρμάκων, αναλυτή αερίων αίματος και ηλεκτρολυτών, απινιδωτές, ηλεκτροκαρδιογράφο, συσκευές υπο/υπερθερμίας, νεφελοποιητές, οσμώμετρα, οξύμετρα, αλλά και άλλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό».

Το σημαντικότερο όμως είναι -όπως μας είπε- το ιατρικό προσωπικό που χρειάζεται. «Για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι ΜΕΘ χρειάζονται ένας διευθυντής εντατικολόγος – πνευμονολόγος, 10 επιμελητές εντατικολόγοι – πνευμονολόγοι, ειδικευόμενοι γιατροί και περίπου 20 νοσηλευτές για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη».

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως στους χώρους της ΜΕΘ απαιτείται ασηψία, όπως στα χειρουργεία. Αυτό σημαίνει ότι ο θάλαμος νοσηλείας πρέπει να έχει ειδικά φίλτρα (ΧΕΠΑ) για την ανακύκλωση του αέρα, καθώς επίσης αντιολισθητικό /ηλεκτροστατικό δάπεδο. Ενας οποιοσδήποτε χώρος δηλαδή δεν είναι κατάλληλος για θάλαμο νοσηλείας ΜΕΘ.

Τα στόματα άνοιξαν…

Δυστυχώς, αυτό που έχει συντελεστεί με τις ΜΕΘ στην Ελλάδα μοιάζει με έγκλημα εκ προμελέτης. Η κυβέρνηση ήξερε πως το ΕΣΥ δεν ήταν έτοιμο για να διαχειριστεί τη πανδημία. Ομως, αρνούμενη να το ενισχύσει και για να αποφύγει το πολιτικό κόστος που θα είχε η εικόνα ασθενών που χρειάζονταν διασωλήνωση να πεθαίνουν σε απλούς θαλάμους νοσοκομείων, βιάστηκε να βαφτίσει απλές κλίνες ΜΕΘ, ώστε να δείξει στο ευρύ κοινό πως έχει κάνει τα απαιτούμενα και να ρίξει το μπαλάκι στους μαχητές του ΕΣΥ.

Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια και, όταν μιλάμε για ένα ψέμα που έχει στοιχίσει ανθρώπινες ζωές, τότε η αλήθεια σίγουρα κάποια ημέρα θα ερχόταν στο φως. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο μέχρι και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος να παραδέχεται πως οι ΜΕΘ που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται πως δημιούργησε δεν στελεχώθηκαν σωστά, με αποτέλεσμα την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος να θέτει θέμα υψηλής θνητότητας στη χώρα.

Οφείλουν εξηγήσεις

Εμείς από τη πλευρά μας καλούμε τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Υγείας να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία και να δώσουν στο φως της δημοσιότητας τις τεχνικές προδιαγραφές πάνω στις οποίες βασίστηκε η δημιουργία των ΜΕΘ αυτών. Παράλληλα, καλούμε το υπουργείο Υγείας να ανακοινώσει πόσοι υγειονομικοί προσελήφθησαν ώστε αυτές οι ΜΕΘ να είναι λειτουργικές.

Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω και με δεδομένο πως η χώρα θρηνεί σε καθημερινή βάση πάνω από 80 ανθρώπους, ζητούμενο δεν είναι πλέον να ανακοινωθούν οι θάνατοι ασθενών εκτός ΜΕΘ, αλλά και οι θάνατοι που προήλθαν εντός αυτών των επικίνδυνων και ακατάλληλων ΜΕΘ που διαμορφώθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Η πανδημική ομερτά που έχει επιβάλει η κυβέρνηση έφτασε η ώρα να σπάσει, το οφείλουμε στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους αυτά τα δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγριο ξύλο σε μαγαζί στη Γλυφάδα: DJ έδειρε την πρώην του μπροστά στα μάτια...

Ενώπιον του εισαγγελέα αναμένεται να βρεθεί γνωστός DJ, ο οποίος φέρεται να επιτέθηκε και...

Νοσοκομεία αποκλεισμένα στα χιόνια: Προβλήματα στο Παίδων Πεντέλης

Δεκάδες μεταφορές νεφροπαθών για αιμοκάθαρση

Επιστρέφει το τεφτέρι: Τα νοικοκυριά ψωνίζουν ξανά με βερεσέ…

Οι ηλικιωμένοι περιμένουν τη σύνταξη ώστε να εξοφλήσουν τις οφειλές τους

Σε ισχύ η απαγόρευση απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και...

«Τον άκουγα να φωνάζει “μη με χτυπάτε άλλο!”» – Τι κατέθεσε φίλος του Άλκη...

Μόλις λίγες ημέρες πέρασαν από την συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Άλκη...

Viral έξαλλος αστυνομικός με εταιρεία που καλεί εργαζομένους στην δουλειά εν μέσω χιονιά!

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει από το πρωί το βίντεο με την αγανακτισμένη αντίδραση...

Η ώρα των αποφάσεων: Τι θα γίνει αύριο με τα σχολεία

Τι είπε ο Γιώργος Πατούλης

Ποια λεωφορεία κινούνται μερικώς και ποια καθόλου λόγω της κακοκαιρίας

Σε τροποποιήσεις των δρομολογίων στα λεωφορεία προχώρησε ο ΟΑΣΑ λόγω της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα που...

Εγκλωβίστηκαν παιδιά με τις μητέρες τους σε ξενώνα στην Αιγιάλεια – Στο νοσοκομείο 31χρονη

Περίπου τριάντα άτομα, παιδιά με τις οικογένειες τους εγκλωβίστηκαν χθες σε ξενώνα πάνω από...

Επελαύνει η Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας – Πώς θα εξελιχθεί...

Ποιές περιοχές παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα - Καταγγελίες πολιτών

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και βενζινάδικα

Λόγω του χιονιά υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο

Οικογένεια εγκλωβίστηκε στα χιόνια στην Κρήτη!

Δεν είχαν αλυσίδες για το όχημά τους

Τραγικός απολογισμός στο ναυάγιο της Λέρου: Πέντε νεκρά παιδιά και μία 20χρονη

Η λέμβος είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Στα λευκά και η Εύβοια – Κλειστή η υψηλή γέφυρα Χαλκίδας

Τα δόντια της και στην Εύβοια δείχνει από χθες η κακοκαιρία Μπάρμπαρα, με τους...

Εφιάλτης το «ροζ» ραντεβού: 22χρονος κατήγγειλε βιασμό από τραβεστί

Ολέθριο λάθος αποδείχθηκε η απόφαση ενός 22χρονου να συνευρεθεί ερωτικά μέσω ροζ ιστοσελίδων, αφού,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H πανσέληνος «βρυχάται» – Οι προβλέψεις της κορυφαίας αστρολόγου Λίτσας Πατέρα

Στις 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται Πανσέληνος στον 16ο 40’ του...

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ συγκλόνισε την Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, αγνοούμενοι και παγιδευμένοι

Έπεσαν κτίρια και πολυκατοικίες - Ο τραγικός Ερντογάν έστειλε στους πολίτες τις... «καλύτερες ευχές» του!

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Σοκ! «Δεν προήλθε από ασφυξία ο θάνατος της Ίριδας!» – Τι κατέθεσε η Αγγελική Τσιόλα

Αλλάζει το τοπίο η νέα συμπληρωματική κατάθεση που κλήθηκε...

Γιώργος Φουρεράι: Δείτε για πρώτη φορά τον αδερφό της Ελένης Φουρέιρα

Η εγκυμονούσα αυτή την περίοδο Ελένη Φουρέιρα, γεννήθηκε στις...

Τηλεργασία τη Δευτέρα στο δημόσιο – Ισχυρή σύσταση για τον ιδιωτικό τομέα

Τηλεργασία θα ισχύσει αύριο, Δευτέρα στον δημόσιο τομέα, όπως...

Βγήκε στο Κολωνάκι με ρόμπα και γούνινες παντόφλες

Έχει τον τρόπο να κάνει «φασαρία» και να γίνεται...
spot_img

NEWSROOM