27/11/2021

Σπιτάκια σε ηλεκτρικό, τραμ και μετρό από την Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ, με τις «ευλογίες» του Μαξίμου!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Το βραβείο και το... παραμύθι (με πολλούς δράκους) του κοινωνικού έργου

Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και η «αδελφική» της εταιρία TEXAN Hellas, η οποία κατασκευάζει τα γνωστά «σπιτάκια ανακύκλωσης» που χρησιμοποιεί η Ανταποδοτική, αποτελούν τους «αγαπημένους» όχι μόνο του Μαξίμου, όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» σε παλαιότερη εκτενή έρευνά της, αλλά και του ομίλου Παραπολιτικά και του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη (φίλου του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη).

Γι’ αυτό και -όπως φαίνεται- τη βοηθούν με οποιοδήποτε τρόπο να αναλαμβάνει έργα, παρά το γεγονός πως προσφέρει ανάξια λόγου ποσοστά στην υπόθεση ανακύκλωση. Το τελευταίο «σπρώξιμο» της εταιρίας έγινε στην 85η ΔΕΘ, όπου η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. βραβεύτηκε από την ιστοσελίδα Powergame, του Γιάννη Κουρτάκη, στo πλαίσιo των -θεωρητικά- Green Awards, που ξεκίνησαν στην πραγματικότητα, ώστε το σάιτ να πριμοδοτεί όσους επιθυμεί να αναλάβουν κι άλλα έργα.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να θυμηθούμε κάποια από τα παλαιότερα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει η «δημοκρατία», σύμφωνα με τα οποία το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), Ανταποδοτική Ανακύκλωση, η οποία εποπτεύεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), που ελέγχει το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, δημιουργήθηκε έναν χρόνο μετά την ΤΕΧΑΝ, δηλαδή το 2008, προκειμένου να «πιάσουν τόπο», μεταξύ άλλων, τα σπιτάκια ανακύκλωσης που κατασκευάζει η ΤΕΧΑΝ.

Μάλιστα, η ΤΕΧΑΝ έχει πλέον μπει δυναμικά στους διαγωνισμούς του Δημοσίου, αφού έχει αναλάβει έργο αξίας 66.960.000 ευρώ μέσω του ΕΔΣΝΑ (Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής).

Σε αντίθεση, όμως, με την ΤΕΧΑΝ, η Ανταποδοτική λειτουργεί κάτι λιγότερο από έναν χρόνο με εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, δηλαδή επίσημη άδεια, την οποία απέκτησε με «νύχια και με δόντια» λίγες ημέρες μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό του Ιανουαρίου που μας πέρασε. Προτού εγκριθεί τελικώς η άδειά της, η αρμόδια διεύθυνση εντός του ΕΟΑΝ είχε διατυπώσει πολλές φορές τους προβληματισμούς της σχετικά με το πού κατευθύνονται τα χρήματα από τα ταμεία της, αλλά και την αποτελεσματικότητά της ως προς την επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης. Κι όλα αυτά ενώ τα έσοδα της Ανταποδοτικής, όπως και όλων των ΣΕΔ, προέρχονται από τους φόρους που πληρώνει ο καταναλωτής κατά την αγορά ενός ανακυκλώσιμου υλικού, όπως ένα αναψυκτικό. Οι φόροι αυτοί δεσμεύονται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης κι ύστερα διαμοιράζονται στα ΣΕΔ. Άρα, τα χρήματα για τα οποία η αρμόδια διεύθυνση του ΕΟΑΝ διατύπωνε ερωτήματα προέρχονται από τα κρατικά ταμεία (!).

Ωστόσο, έναν ανασχηματισμό και μερικά εξώδικα αργότερα από τον δικηγόρο της Ανταποδοτικής Αλέξη Κούγια, πασπαλισμένα με αρκετές απειλές, το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας εγκρίθηκε κι έτσι η Ανταποδοτική μπόρεσε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό του υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η έγκριση του επιχειρησιακού της σχεδίου σήμαινε στην πραγματικότητα τη συνέχιση της λειτουργίας της, άρα και των μεγάλων έργων που είχε αναλάβει, όπως αυτό που είχε υπογράψει με την εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. και αφορούσε την τοποθέτηση σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε σταθμούς του ηλεκτρικού, του μετρό και του τραμ.

Η έλευση των Green Awards

kourtakis petsas skrekas adonis
(Από αριστερά): Γιάννης Κουρτάκης, Στέλιος Πέτσας, Κώστας Σκρέκας και Άδωνις Γεωργιάδης – τέσσερις από τους πρωταγωνιστές στο… γαϊτανάκι της διαπλοκής της Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.

Και κάπου εδώ έρχονται τα Green Awards στην 85η ΔΕΘ. Τα συγκεκριμένα βραβεία απονεμήθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα (της αμαρτωλής λίστα Πέτσα), τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Φυσικά, οι παραπάνω υπουργοί γνωρίζουν καλά την Ανταποδοτική πολύ πριν από τη βράβευσή της, καθώς η έγκριση του πολυπόθητου μεν προβληματικού, δε επιχειρησιακού της σχεδίου πέρασε από τα χέρια τους.

Ο κ. Πέτσας, για παράδειγμα, που διορίστηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου, φρόντισε η Ανταποδοτική Ανακύκλωση να πληροί τα κριτήρια για τον διαγωνισμό του υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 220.000.000 ευρώ, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», καταθέτοντας τέσσερις φωτογραφικές τροποποιήσεις… για τα μάτια της μόνο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, αντίστοιχα, που διαδέχθηκε τον Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο κατά τον ίδιο ανασχηματισμό, κατέθεσε με τη σειρά του νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, με το οποίο αποδυνάμωνε τον ελεγκτικό ρόλο του ΕΟΑΝ, αλλά και «χαλάρωνε» τις διαδικασίες έγκρισης των ΣΕΔ και άρα και της Ανταποδοτικής.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, από την άλλη, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον όμιλο Παραπολιτικά, τις οποίες και δεν έχει κρύψει, επομένως είναι έτοιμος να βραβεύσει όποια επιχείρηση του υποδείξουν. Είναι αλησμόνητη, εξάλλου, η φωτογραφία του υπουργού Ανάπτυξης με τον Γιάννη Κουρτάκη και τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στην εν λόγω ΔΕΘ.

nb keimeno adonis kourtakis marinakis
Γιάννης Κουρτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Βαγγέλης Μαρινάκης

Ο καθοριστικός ρόλος της κριτικής επιτροπής

Πέρα, όμως, από τους υπουργούς που απένειμαν τα βραβεία, καθοριστικό ρόλο στη βράβευση της Ανταποδοτικής έπαιξε η κριτική επιτροπή. Πρόεδρός της ήταν ο Γιώργος Βρεττάκος, πολυδιαφημισμένος από τα Παραπολιτικά κατά την τοποθέτησή του στη θέση του προέδρου του ΕΟΑΝ, αλλά και θαμώνας στις σουΐτες του Ολυμπιακού, ενώ μέλος ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του ΕΟΑΝ Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος, παρά τις διαφωνίες πολλών μελών εντός του ΕΟΑΝ, ήταν αυτός που ψήφισε καθοριστικά υπέρ της άδειας της Ανταποδοτικής, τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο κ. Χιωτάκης, βέβαια, δεν είναι μόνο στον ΕΟΑΝ, αλλά κατέχει και τη θέση του αντιπρόεδρου στο όργανο της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των αποβλήτων (ΕΔΣΝΑ). Ο ΕΔΣΝΑ, με τη σειρά του, έχει κάνει απευθείας αναθέσεις πολλών χιλιάδων ευρώ στην εταιρία «Σ.Μ.Ρ. Συμβουλευτική ΕΠΕ», που διαχειρίζεται στενή συνεργάτιδα του Παναγιώτη Σιγούρου, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος και συνεργάτης του Γιάννη Κουρτάκη και του Βαγγέλη Μαρινάκη στο Πρακτορείο Διανομής Τύπου Άργος Α.Ε.

Όλο το παραπάνω στήσιμο του συγκεκριμένου βραβείου, πάντως, οδήγησε τελικά σε ένα νέο έργο, αφού η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. υπέγραψε πριν από λίγο καιρό συμφωνία, ώστε να τοποθετήσει ακόμη περισσότερα σπιτάκια σε σταθμούς του ηλεκτρικού, του μετρό και του τραμ. Και κάπως έτσι, χωρίς επαρκές επιχειρησιακό, σχέδιο αλλά με τα ταμεία της γεμάτα από κρατικά χρήματα, η Ανταποδοτική Ανακύκλωση, παρέα με τα Παραπολιτικά, μπορεί να… πουλάει και το παραμύθι (με πολλούς δράκους) πως επιτελεί κοινωνικό έργο μέσα από το πρόγραμμα που ανακοίνωσε, με βάση το οποίο για κάθε ανακυκλώσιμη συσκευασία θα δίνονται τρία λεπτά στην αναδάσωση των καμένων εκτάσεων της Αττικής.

Για την καμένη -οικονομικά- γη που αφήνουν πίσω τους, πάντως, τρία λεπτά ανά συσκευασία δεν φτάνουν…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοβαρά προβλήματα στη Λέσβο από τις βροχοπτώσεις

Προβλήματα στη Λέσβο προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση, που συνοδευόταν από θυελλώδεις ανέμους, το βράδυ...

Ο κόσμος παγώνει αλλά ΔΕΗ και ΔΕΠΑ δίνουν διαφήμιση στο «πασίγνωστο» site, Tomanifesto!

Υπάρχει λοιπόν μία ιστοσελίδα που λέγεται tomanifesto. Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων χρηστών...

Κρήτη: Τεράστια αστυνομική επιχείρηση στα Ζωνιανά για τον εντοπισμό 124 κλεμμένων… προβάτων!

Τεράστια επιχείρηση με τη συμμετοχή δεκάδων αστυνομικών από το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, και τα...

Διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Αλεποχώρι-Σχοίνος λόγω της πλημμύρας

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση και στα Μέγαρα, με ορμητικούς χειμάρρους που σχηματίστηκαν,...

Υπό συζήτηση η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού

Η απειλή της νέας αφρικανικής μετάλλαξης ΝΟΥ έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, τα οποία επεξεργάζονται...

Χαμόγελο του Παιδιού: Εξαφανίστηκε 4χρονη από την Καλλιθέα

Amber alert για την εξαφάνιση της 4χρονης Αθηνάς Χιτζάζι, από την περιοχή της Καλλιθέας...

Αυτός είναι ο άτυχος άνδρας που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στην Ηλεία

Νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του βρέθηκε ο άτυχος άντρας, που παρασύρθηκε από τα ορμητικά...

Θεσσαλονίκη: Εξώδικο από 36 γιατρούς για το «έγκλημα» στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Απίστευτα πράγματα, με οφθαλμιάτρους και χειρουργούς να μπαίνουν υπεύθυνοι παρακολούθησης ασθενών με Covid!

Προσπάθησε να αυτοκτονήσει στο κελί του ο ιερέας με το βιτριόλι

Να δώσει τέλος στη ζωή του επιχείρησε ο ιερέας που έλουσε με βιτριόλι τους...

«Βόμβα» Ζαφειρόπουλου: «Η νέα μετάλλαξη μπορεί να αχρηστέψει τα εμβόλια»

Πανικό προκάλεσαν οι δηλώσεις του επίκουρου καθηγητή Κλινικής Ιολογίας, Αλέξανδρου Ζαφειρόπουλου, ο οποίος μίλησε...

Συγκλονίζει το τελευταίο μήνυμα της 43χρονης μητέρας που πέθανε από κορωνοϊό

Θρήνο έχει προκαλέσει στην Καβάλα η είδηση του θανάτου μιας 43χρονης γυναίκας η οποία...

Θρίλερ με πτώμα που εντοπίστηκε σε ξενοδοχείο στη Λάρισα

Συναγερμός σήμανε στη Λάρισα το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν εντοπίστηκε ένα πτώμα σε ξενοδοχείο,...

Στα 6.602 τα ημερήσια κρούσματα – Ακόμη 86 νεκροί στους 630 οι διασωληνωμένοι!

Έφτασαν τους 124(!) οι πλήρως εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ - 1.754 νέες μολύνσεις στην Αττική, 1.204 στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός ο 33χρονος που παρασύρθηκε από τρένο στο Μεταξουργείο

Δεν το χωράει ο νους ότι μέσα σε λίγα 24ωρα, ένας ακόμα άνθρωπος έχασε...

Μετάλλαξη «Νου»: Συναγερμός στην Ελλάδα – Ελέγχουν όλα τα μοριακά τεστ των τελευταίων 15 ημερών

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τη νέα μετάλλαξη «Νου» που προκαλεί τρόμο στους ειδικούς...

Επέλαση της κακοκαιρίας με έντονη χαλαζόπτωση και κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αττική – Ένας νεκρός στην Ηλεία

Από τα βόρεια προάστεια ξεκίνησε η επέλαση της «μίνι» κακοκαιρίας στην Αθήνα, με έντονες...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ιατροδικαστική εξέταση «έδειξε» την αιτία θανάτου του 13χρονου Φώτη στις Σέρρες

Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει την τοπική κοινωνία της Αμφίπολης...

Ο καρκίνος λύγισε την γυναίκα του δολοφονημένου Μανώλη Καντάρη! Τον είχαν σφάξει Αφγανοί για μια κάμερα στο κέντρο της Αθήνας!

Όλα είχαν γίνει τον Μάϊο του 2011 και ενώ πήγαινε στο μαιευτήριο την γυναίκα του για να γεννήσει!

Ξεσπά η θεία του 13χρονου Φώτη που πέθανε στον ύπνο του: «Δεν είχε κορωνοϊό το παιδί»

Βαρύ πένθος ένα μαύρο σύννεφο με αναπάντητα γιατί έχει...

Η φωτογραφία με την Άννα Μαρία Βέλλη κακοποιημένη από σύντροφό της!

«Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των...

Παυλόπουλος – Ρέβη: Ώρα για… διαζύγιο στο πρωινό του Open

Τι συμβαίνει τελικά με το πρωινό δίδυμο Ακης Παυλόπουλος-...

Οργή κατά Μητσοτάκη στην Κοζάνη! Ανελέητο ξύλο στους διαδηλωτές

Με ξύλο και χημικά επιχείρησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ