Αποκλείει η κυβέρνηση το lockdown, αλλά φέρνει σε λίγες ημέρες νέα μέτρα!

Αυτές είναι οι προτάσεις των ειδικών - Τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση

Must Read

Τραγική παραμένει η κατάσταση, καθώς ο Νοέμβριος αποδεικνύεται ένας δύσκολος μήνας με τα κρούσματα να «πυροδοτούν» ένα μέλλον δυσοίωνο αναφορικά με τις ανθρώπινες ζωές και με τα μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αμετακίνητος σε ένα ενδεχόμενο lockdown, όμως τα δεδομένα οδηγούν αναφανδόν σε νέους περιορισμούς. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, αφού το ΕΣΥ είναι σε τεντωμένο σχοινί και το «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους παραμένει στην εφαρμογή του αναποτελεσματικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο έχει έτοιμα τα νέα μέτρα που θα εφαρμόσει, καθώς η κατάσταση έχει περιορίσει τους τρόπους διαχείρισης. Ο πρωθυπουργός συζητά ήδη τα φετινά Χριστούγεννα να μην επιτραπούν εκδηλώσεις και πάρτι, καθώς ευνοείται η διασπορά του ιού, ενώ προτείνεται να εφαρμοστούν περιορισμοί στον αριθμό των παρευρισκομένων σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και γενικότερα στην εστίαση.

Καπραβέλος: «Στις 50 εισαγωγές, οι 10-11 είναι πλήρως εμβολιασμένοι»

Οι ειδικοί κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, κ. Σπαντιδέας και ο πνευμονολόγος Νικόλαος Καπραβέλος, μετά το χθεσινό σοκ των 105 και πλέον θανάτων και τον 608 διασωληνωμένων, επισημαίνουν ότι οι αριθμοί κάθε μέρα που περνά θα είναι ακόμα πιο «σκληροί», με το ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους να μεγαλώνει δραματικά.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σπαντιδέας, βάσει των ιατρικών μοντέλων, οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν το Δεκέμβριο. Μάλιστα, έκανε λόγο για «βάναυση» πανδημία και ειδική αναφορά στις ΗΠΑ, αφού είναι η «θανατηφόρα πανδημία που έχει πλήξει τις ΗΠΑ».

«Ο εμβολιασμένος χρειάζεται πολύ μεγάλο διάστημα να μεταδώσει, σε αντίθεση με τον ανεμβολίαστο που τον κολλάει σε ελάχιστο χρόνο», τονίζοντας ότι έχει υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα προστασίας, είπε ο κ. Σπαντιδέας.

Ενώ όσο αφορά στα μέτρα, έκρινε πως πρέπει να επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα και σημειώνοντας ότι τόσοι οι γιατροί όσο και οι πολιτικοί έχουν κι άλλα «όπλα στη φαρέτρα» τους προέβλεψε ότι θα πάμε σε μέτρα όπως της Αυστρίας.

Καπραβέλος: «Οδηγούμαστε σε τραγωδία»

Ο Νίκος Καπραβέλος εξήγησε, από την πλευρά του πως, «στις 50 εισαγωγές, οι 10-11 είναι πλήρως εμβολιασμένοι», τονίζοντας πως είναι λάθος το ότι «οι εμβολιασμένοι είναι άτρωτοι», και όπως τόνισε και ο κ. Σπαντιδέας, τόνισε την ανάγκη της επαναφοράς της μάσκας και της τήρησης των μέτρων καθολικά.

«Ο εμβολιασμός έφερε χαλάρωση κι αυτό φέρνει νέα κρούσματα», παρατήρησε και προέβλεψε ότι, «φλερτάρουμε με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων και τριψήφιο θανάτων» δήλωσε ο κ. Καπραβέλος.

«Οδηγούμαστε σε μία τραγωδία», εξέφρασε τη βεβαιότητα, περιγράφοντας πως «πάμε σε μία πανδημία μη εμβολιασμένων και σε αυτήν συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι» ανέφερε με νόημα ο Νίκος Καπραβέλος.

Πρόσθεσε ότι «δεν προλαβαίνουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας, ποτέ μη λες ποτέ, μπροστά μας είναι πιο περιοριστικά μέτρα», σχολίασε για τα μέτρα που λαμβάνονται κι αυτά που πρόκειται να έρθουν.

Τζανάκης: Γιατί λέω «όχι» σε καθολικό λοκντάουν 

«Θα δούμε και μεγαλύτερα νούμερα, ειδικά από τις ΜΕΘ τις επόμενες εβδομάδες» εκτίμησε ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης, και επισήμανε ότι «περιμέναμε τα (χθεσινά) νούμερα προς το τέλος του μήνα, ήρθαν λίγο νωρίτερα, αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εν εξελίξει και με μεγαλύτερη ένταση απ ό,τι νομίζαμε.

«Θα δούμε προς τις 10 Δεκεμβρίου νούμερο μεταξύ 670 και 730 διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα συνεχίζουν να δίνουν υψηλό νούμερα, παίζουν τα νούμερα αυτά των 100 θανάτων μέχρι τις 20 με 25 Δεκεμβρίου. Ελπίζω να είναι λίγες φόρες που θα πάμε σε τριψήφιο» δήλωσε ο γνωστός πνευμονολόγος.

Σημείωσε πάντως πως «πέρυσι αυτή την εβδομάδα από 21 έως 28 Νοεμβρίου 2020 είδαμε πέντε φόρες πάνω από 100 θανάτους με το παλιό στέλεχος με την κοινωνία σε lockdown… Αυτό ήδη από 10 Νοεμβρίου, σήμερα βλέπουμε παρόμοια ή αρκετά μικρότερα νούμερα, με την κοινωνία ανοιχτή με το στέλεχος Δέλτα και με τα εμβόλια».

«Στα Χριστούγεννα θα είμαστε σταθεροί ως προς τα κρούσματα, με λίγο λιγότερα κρούσματα 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα. Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουμε το εκπληκτικό περίπου 40% περίπου άνω των 60 να είναι ανεμβολίαστοι… Τι μπορεί να πει κανείς όταν η μισή Ελλάδα στη Βόρειο Ελλάδα είναι ανεμβολίαστη στις ηλικίες που διασωληνώνονται;» διερωτήθηκε ο κ. Τζανάκης.

Πρότεινε μάλιστα, «να πάρουμε στοχευμένα μέτρα όπως πήραμε κυκλικό ωράριο υποχρεωτική 3η δόση για θωράκιση στον οργανισμό στους άνω των 60» σημείωσε.

Λουκίδης: «Δεν είναι ακάλυπτος εντελώς ο εμβολιασμένος με δεύτερη δόση»

«Σε μέρη με ιδιαίτερο συγχρωτισμό, όπως στα σουπερμάρκετ, πρέπει να υπάρξει υψηλότερη προστασία και καλή εφαρμογή της μάσκας» σημείωσε από πλευράς του στο σταθμό μας ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης.

Δήλωσε πάντως ότι είναι πολύ σημαντικό πως «45 με 50.000 κάθε μέρα κάνουν 3η δόση και το επόμενο δίμηνο θα έχουμε σημαντικό αριθμό ανθρώπων που θα μπουν στην τρίτη δόση».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «από τους νοσηλευόμενους που έχουμε που είναι εμβολιασμένοι δεν υπάρχει κανένας νοσηλευόμενος με 3η δόση, η δεύτερη μέση δόση όσων έχουν εμβολιαστεί και νοσηλεύονται είναι κοντά στο Μάρτιο, δηλαδή υπάρχει χρονικό διάστημα 7 με 8 μήνες», και πρόσθεσε ότι «δεν είναι ακάλυπτος εντελώς ο εμβολιασμένος με δεύτερη δόση».

Διαβάστε ακόμα:

Διαχωρισμός εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων και στις λίστες του ΕΟΔΥ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This