Στον «αέρα» το Μετρό Θεσσαλονίκης: Αγωγή του Δημοσίου κατά των πολιτών που το μπλοκάρουν

Αν δεν υπάρξει λύση ως τον Μάρτιο του 2022...

Must Read

«Εφιάλτης» τείνουν να εξελιχθούν για την Κυβέρνηση, τους φορείς της Θεσσαλονίκης αλλά κυρίως για τους χιλιάδες κατοίκους της πόλης, οι απανωτές προσφυγές μιας συγκεκριμένης ομάδος πολιτών που ζητούν να σταματήσει η απόσπαση των βυζαντινών αρχαιοτήτων από τους υπό κατασκευή σταθμούς του Μετρό.

Πίσω από την δικαστική διαμάχη κρύβονται άτομα που πρόσκεινται σε κορυφαίο παράγοντα της αυτοδιοίκησης, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έχει υιοθετήσει την άποψη ότι η απομάκρυνση των αρχαιοτήτων είναι καταστροφή ανάλογη με εκείνη του Μοροζίνι στην Ακρόπολη το 1687! Ωστόσο η Αττικό Μετρό εμφανίζεται έτοιμη να αντιδράσει δυναμικά. Αναμένεται να ασκήσει αγωγές και να ζητήσει αποζημιώσεις από τους περίπου 300 πολίτες που προσφεύγουν διαρκώς κατά των υπουργικών αποφάσεων που σχετίζονται με τις αποσπάσεις των αρχαιοτήτων.

Το περασμένο Σάββατο έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό παρουσία του αρμοδίου υπουργού Κώστα Καραμανλή και του υφυπουργού για θέματα Υποδομών Κώστα Καραγιάννη. Εκεί εξετάσθηκε ενδελεχώς το τεράστιο πρόβλημα ως προς την αποπεράτωση του έργου πνοής για την Θεσσαλονίκη που έχουν προκαλέσει οι προσφυγές για την απόσπαση αρχαιοτήτων από τους σταθμούς του Μετρό της πόλης.

Οι προσφυγές έχουν καθυστερήσει το έργο που δικαίως χαρακτηρίζεται «Γιοφύρι της Άρτας», αφού ο σταθμός του «Βενιζέλου» αισίως κλείνει 15 χρόνια από τότε που ξεκίνησε να κατασκευάζεται!

Βεβαίως το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι που παίζουν κάποιοι στην Θεσσαλονίκη, έχει πολύ μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο για τις εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία. Αναπόφευκτα οι εν λόγω εταιρείες έχουν προσφύγει στην διαιτησία – το προβλέπει η σχετική νομοθεσία – για διαφύγοντα κέρδη από τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων. Το δε κόστος για το ελληνικό Δημόσιο από την διαιτησία εκτιμάται ότι αγγίζει τα 170 εκατ. ευρώ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ζημίας, με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να κατασκευασθεί στην πόλη το καλύτερο και πιο σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας, αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι το Μουσείο Ακρόπολης στοίχισε περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αν δεν υπάρξει λύση έως τον Μάρτιο το 2022, τότε τινάζεται στον αέρα όλο το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης του Μετρό που έχει ορισθεί για τα τέλη του 2023. Υπάρχουν προσφυγές που θα εκδικασθούν τον επόμενο μήνα και άλλες στο νέο έτος. Σε κάθε περίπτωση έχει προηγηθεί απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιτρέπει την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων αντικειμένων στους σταθμούς «Βενιζέλος» και «Αγία Σοφία».

Ειδικά στον τελευταίο ένα λουτρό του 4ου πχ αιώνος έχει ξεκινήσει να τοποθετείται ακριβώς εκεί όπου έγιναν οι πρώτες ανασκαφές. Οι προσφεύγοντες, στην πλειονότητά τους κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, ισχυρίζονται ότι η εκτέλεση των έργων «προσβάλει την προσωπικότητά τους»! Προφανώς είναι από τα πιο εξεζητημένα επιχειρήματα που μπορεί να προβάλει κάποιος για να σταματήσει την επιβεβλημένη ανάπτυξη μιας πόλης.

Η μια προσφυγή φέρνει την άλλη, οι καθυστερήσεις στα δικαστήρια επιτείνουν το πρόβλημα και όσοι πραγματικά αγωνιούν για την ολοκλήρωση του έργου παραμένουν «όμηροι» της ομάδας του κορυφαίου αυτοδιοικητικού. Είναι άγνωστο πως θα αντιδράσουν βλέποντας ότι το ελληνικό Δημόσιο στρέφεται νομικά εναντίον τους, εκμεταλλευόμενο τα όπλα που του παρέχει η ελληνική Δικαιοσύνη. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε στην εφετινή ΔΕΘ ότι το έργο θα παραδοθεί πάση θυσία το 2023. «Παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις δεν αλλάζουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε»,  έχει διαμηνύσει ο κ. Καραμανλής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This