Παρασκευή 18/6/2021

Νέο «σαφάρι» για τα ανασφάλιστα – Δείτε με δύο κινήσεις αν είστε… νόμιμοι!

Έτοιμη από χθες Παρασκευή η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ διασταύρωσης των στοιχείων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Το αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα έχει κλειδώσει (ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την ΑΑΔΕ και να αναρτηθούν στο Taxisnet τα πρόστιμα) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν ασφάλειες οι ασφαλιστές.

Η ΑΑΔΕ είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε στον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων στις αρχές Σεπτεμβρίου με στόχο να βεβαιωθούν τα πρόστιμα στους παραβάτες.

Τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι:

  • 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ.
  • 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω.
  • 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κ.εκ..
  • 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 κ.εκ. και άνω

Για την πληρωμή του οφειλόμενου παραβόλου έχει δημιουργηθεί παράβολο από την ΑΑΔΕ για κάθε ΑΦΜ ιδιοκτήτη, το οποίο φέρει τον ίδιο αριθμό με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης που λαμβάνει ο ιδιοκτήτης.

Επίσης να υπενθυμίζουμε πως στα οχήματα που εντοπίζονται ως ανασφάλιστα, θα αποστέλλεται ειδοποίηση, στο οποίο θα καλείται ο κάτοχος εντός 8 ημερών να πληρώσει το ανάλογο παράβολο και να ασφαλίσει το όχημά του καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα του επιβάλλεται μεγάλο χρηματικό πρόστιμο και πιθανών και αφαίρεση πινακίδων.

Ειδικότερα η νομοθεσία προβλέπει:

  • Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.
  • Σε περίπτωση εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.
  • Χρηματικό πρόστιμο με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
  • Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Να υπενθυμίσουμε πως η προηγούμενη διασταύρωση βρήκε 436.653 ανασφάλιστα οχήματα και πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 2018 δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο πριν ενώ η διάταξη αναφέρει πως οι διασταυρώσεις θα γίνονται δύο φορές το χρόνο.

Δείτε ΕΔΩ αν είναι ασφαλισμένο το όχημά σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ