21/1/2022

Άταφοι λόγω… black out – Απίστευτη ταλαιπωρία για δεκάδες χαροκαμένους συγγενείς

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Χάος στα νεκροταφεία της χώρας πριν από έναν μήνα! Επεσε «μαύρο» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου

Ακόμη και ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος ταινιών θρίλερ δεν θα μπορούσε να σκαρφιστεί αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα στην Ελλάδα πριν από περίπου έναν μήνα, όταν η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την έκδοση ληξιαρχικών πράξεων θανάτου κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκροί να παραμένουν… άταφοι, παρόλο που είχε κινηθεί η διαδικασία για τις κηδείες τους!

  • Από την Ιωάννα Τσέφλιου

Η ανατριχιαστική υπόθεση, που φέρνει στο φως αποκλειστικά η «Espresso», συνέβη την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, όταν το σύστημα καταγραφής θανάτων στα ληξιαρχεία της χώρας έπαθε… black out, με συνέπεια να δημιουργηθεί αδιαχώρητο στα ψυγεία των γραφείων τελετών και εκατοντάδες οικογένειες να αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα, αφού η γραφειοκρατία δεν τους επέτρεπε να προχωρήσουν στην ταφή!

Οι συγγενείς που έφτασαν στα νεκροταφεία πληροφορήθηκαν τελευταία στιγμή ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στον ενταφιασμό, αφού το σύστημα είχε… κολλήσει και δεν μπορούσαν να εκδοθούν οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, όπως προβλέπεται. Ετσι, εψάλησαν μεν κανονικά οι εξόδιες ακολουθίες, όμως οι σοροί επέστρεψαν πάλι πίσω στα… ψυγεία έως ότου επανέλθει το σύστημα!

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες των υπαλλήλων των ληξιαρχείων να βρουν λύση έπεφταν στο κενό, αφού το υπουργείο δεν επιτρέπει τις χειρόγραφες άδειες ταφής, που θα μπορούσαν να δώσουν προσωρινή λύση ώσπου να επανέλθει το πρόγραμμα. «Δεν έχουμε ενημέρωση εκ των προτέρων. Μπαίνουμε στο σύστημα με σκοπό να εκδώσουμε μία ληξιαρχική πράξη θανάτου και διαπιστώνουμε εκείνη την ώρα ότι έχει “πέσει”. Εχουμε καταντήσει να καθόμαστε στον υπολογιστή και να μην ξέρουμε αν θα μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας ή αν θα έχει πέσει πάλι “μαύρο”» δήλωσε στην «Espresso» υπάλληλος ληξιαρχείου της Αθήνας σχετικά με το ζήτημα.

Οπως εξήγησε, τέτοιου είδους περιστατικά συνέβαιναν και παλαιότερα, ωστόσο τον τελευταίο καιρό τυχαίνει ολοένα και συχνότερα να κολλάει η πλατφόρμα. «Μέχρι πρότινος αυτό διαρκούσε μόλις λίγα λεπτά, όμως πλέον μένουμε επί ώρες χωρίς σύστημα. Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, που επικράτησε χάος στα νεκροταφεία όλης της επικράτειας, το πρόβλημα άρχισε νωρίς το πρωί και ως την άλλη μέρα δεν είχε επανέλθει. Καταφέραμε να εκδώσουμε πράξεις θανάτου τη Δευτέρα!» αποκάλυψε ο υπάλληλος.

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να βρεθεί εναλλακτική λύση έως ότου επανέλθει το σύστημα, η απάντηση ήταν πως παλαιότερα οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου δίνονταν χειρόγραφα, ωστόσο όλα πλέον γίνονται μέσω διαδικτύου. «Θα μπορούσε το υπουργείο να δώσει την άδεια, ώστε, όποτε συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, οι πράξεις θανάτου να δίνονται χειρόγραφα, προκειμένου να μην προκαλείται όλη αυτή η αναστάτωση στα νεκροταφεία και να μην παραλύει ολόκληρη η διαδικασία ενταφιασμού. Ομως οι ιθύνοντες παραμένουν αμέτοχοι και στη δύσκολη θέση βρισκόμαστε εμείς. Δεν είναι νόμιμο να δώσουμε από μόνοι μας άδεια, γιατί έχει έναν κωδικό ασφαλείας με την ημερομηνία, πράγμα που δεν μπορούμε να περάσουμε στη χειρόγραφη. Ενας συνάδελφος μου είπε ότι την τελευταία φορά που έπεσε το σύστημα έπρεπε να εκδώσει μία πράξη θανάτου για ένα παιδί. Πήγε η οικογένεια και παρακάλεσε να δώσει χειρόγραφη άδεια, γιατί είχαν έρθει συγγενείς του παιδιού από το νησί για την κηδεία. Οι γονείς ήταν απελπισμένοι. Εδωσε χειρόγραφη άδεια και μετά, όταν έγινε γνωστό, έγινε παρατήρηση στον υπάλληλο τόνισε και συμπλήρωσε: «Στα κοιμητήρια και τα νοσοκομεία της Αθήνας τα περιστατικά είναι αμέτρητα. Στην περιφέρεια το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο. Εκεί γίνεται κανονικά ο ενταφιασμός, γιατί όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και απλά ο ληξίαρχος θα εκδώσει την πράξη θανάτου μία ημέρα μετά και δεν θα το μάθει κανείς. Εδώ επικρατεί ένα χάος!»

Ο υπάλληλος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δικλίδα ασφαλείας, καθώς δεν γίνεται να μην έχει προνοήσει το κράτος για το απρόοπτο. «Σε ενδεχόμενο black out τι θα κάνουμε; Θα καθόμαστε κάθε φορά με σταυρωμένα τα χέρια; Θα βλέπει ο κόσμος τις σορούς να επιστρέφουν στα ψυγεία, αντί να ολοκληρωθεί η ταφή; Με τι κουράγιο; Πρέπει να δοθεί λύση, γιατί το ζήτημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και, εκτός από τις οικογένειες των θανόντων, ταλαιπωρούμαστε και εμείς οι υπάλληλοι, αλλά και τα γραφεία τελετών, με τα οποία συνεργαζόμαστε για την ολοκλήρωση των διαδικασιών» κατέληξε.

Ωστόσο, διασταυρωμένη πηγή της «Espresso» αναφέρει ότι τον τελευταίο καιρό η ιδιωτική εταιρία που έχει την ευθύνη του ηλεκτρονικού συστήματος δεν πληρώνεται στην ώρα της από το κράτος, με αποτέλεσμα να πέφτει συχνά το σύστημα! «Προφασίζονται διάφορα, αλλά δεν δίνουν ποτέ ξεκάθαρη απάντηση. Οι καταστάσεις που ζούμε είναι τραγικές. Πάνε οι άνθρωποι να κηδέψουν τους δικούς τους και τελικά ενημερώνονται ότι η σορός θα επιστρέψει στο ψυγείο! Εχουμε υπόνοιες ότι η εταιρία δεν πληρώνεται εγκαίρως από το κράτος, επομένως τον τελευταίο καιρό… ρίχνει το σύστημα. Τυχαίο δεν είναι…» εκτιμά ο υπάλληλος του ληξιαρχείου.

Το καίριο αυτό ζήτημα ήρθε να προστεθεί στο ήδη προβληματικό σύστημα ενταφιασμού στα νεκροταφεία της χώρας. «Ελλείψει θέσεων ταφής στα κοιμητήρια, οι τελετές καθυστερούν αρκετές ημέρες. Επομένως, σε μία χώρα που αναγκάζει τις οικογένειες να περιμένουν ώσπου να ελευθερωθεί θέση, τώρα προστίθεται και το ζήτημα του συστήματος, μέσω του οποίου εκδίδονται οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου. Δηλαδή, την ώρα που η οικογένεια πιστεύει πως θα ηρεμήσει έπειτα από τόσες ημέρες θρήνου και θα αποχαιρετήσει τον άνθρωπό της, ανακαλύπτει πως ακόμη μια φορά το κράτος ταλαιπωρεί τόσο τους συγγενείς όσο και τον εκλιπόντα, προκαλώντας μια πολύ δυσχερή συναισθηματική κατάσταση» κατέληξε ο υπάλληλος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξαφνικός θάνατος 66χρονου στο Ηράκλειο: Τον βρήκαν νεκρό η σύζυγός του και ο γιος τους

Μετά από αναζήτηση ωρών από την οικογένειά του, ένας 66χρονος βρέθηκε νεκρός στα Σταυράκια...

Θρίλερ στο Διακοφτό: Πυροσβέστες ψάχνουν εγκλωβισμένους σε φλεγόμενο σπίτι

Δραματική η κατάσταση - Αγωνιούν οι συγγενείς

Απίστευτο βίντεο: Λύκος βολτάρει ανάμεσα σε σπίτια στο Δίστομο!

Ψάχνει για τροφή και όπως φαίνεται έχει αποκοπεί από την αγέλη

«Το μόνο που θέλω είναι να βρω το δίκιο μου»… Η Γεωργία Μπίκα καταθέτει ξανά

Στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του δικηγόρου Θεόφιλου Αλεξόπουλου, τον οποίο κατήγγειλε ότι της επιτέθηκε φραστικά

«Ξεφούσκωσαν» κύκλωμα με αναβολικά

Ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, γυμναστές και αθλητές εμπλέκονται στο μεγάλο κύκλωμα διακίνησης αναβολικών, που δρούσε στην...

«Βιομηχανία που τζιράρει τεράστια ποσά»! Σοκάρει η πρόεδρος των Εκδιδόμενων Προσώπων Ελλάδας

Σε μια ζοφερή πραγματικότητα προσγειώνει όσους ανακάλυψαν τώρα τα πριβέ πάρτι της high society...

Η κυβέρνηση «μειώνει» την ανεργία με όπλο την… ΕΛ.ΣΤΑΤ.!

Επιτομή του θράσους και της χυδαιότητας αποτελούν οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί περί δήθεν μείωσης της...

Μετάλλαξη Όμικρον: Το αντιφατικό κλίμα της κυβέρνησης και τα αφηγήματα που καταρρίπτονται

Πάνε... πίσω τα υπεραισιόδοξα σενάρια για την άρση μέτρων - Για τα «μάτια του κόσμου» οι αλλαγές στις γονικές άδειες

Δείτε που μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 154 σημεία σε όλη την επικράτεια θα βρίσκονται σήμερα οι Κινητές Μονάδες Υγείας...

Διαλύουν το ΕΣΥ! Σε εξέλιξη το σχέδιο για κλείσιμο νοσοκομείων

«Ψαλίδισαν» τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας

Πανικός σε λαϊκή της Θεσσαλονίκης – Πωλητής είχε κορωνοϊό και πουλούσε κανονικά την πραμάτεια του!

Από το προηγούμενο βράδυ είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό ένας πωλητής λαϊκής αγοράς, αλλά...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιώργος Κατσαούνης: Ο αγρότης του Survivor κατηγορείται για ασέλγεια σε ανήλικη

Χειροπέδες στον Κατσαούνη λίγο πριν μπει στο «Survivor»

Σουίτα βιασμού: Οι αδελφοί Λεβέντη της Coca-Cola και τα άλλα τρία «μπουμπούκια»

«Σεισμός» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με την υπόθεση-σοκ! Ιδιαιτέρα μεγαλοβιομηχάνου το θύμα

Γκιώνης αδειάζει Τούνη για το «ροζ» video: Πληρώθηκε αδρά για να κλείσει το στόμα της

Όχι μόνο «αδειάζει» την Ιωάννα Τούνη για την ανάρτησή...

Γαμπρός στο φέρετρο ο Τζώρτζης Μονογυιός

Με το κοστούμι που φορούσε στον γάμο του οδηγήθηκε...

Στο… σφυρί τα γραφεία του Αλέξη Κούγια

Λίγα 24ωρα μετά τη σοβαρή καταδίκη του Αλέξη Κούγια...

Τα πιεστικά μηνύματα που έστελνε ο Μάνος Παπαδόπουλος σε κοπέλες για να πάνε στα πάρτι 

Στο φως βγαίνουν νέες καταγγελίες για την υπόθεση βιασμού...

«Πάγωσαν» οι τηλεθεατές με την εμφάνιση του Γιάννη Καλλιάνου στον Νίκο Ευαγγελάτο

Στο γραφείο του βουλευτή της ΝΔ και μετεωρολόγου Γιάννη...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ