Πώς έφτασε στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον

Εμβολιασμένος ο Έλληνας που ήρθε από Γιοχάνεσμπουργκ - Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του

Must Read

Σε καλή κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Έλληνα που εντοπίστηκε θετικός στην μετάλλαξη Όμικρον και ταυτοποιήθηκε ως το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής στη χώρα μας.

Ο πολίτης που κατάγεται από τα Χανιά και μένει στο Γιοχάνεσμπουργκ, έφτασε στην Κρήτη από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου και φέρεται να είναι πλήρως εμβολιασμένος. Για το περιστατικό και την διαχείρισή του τις υγειονομικές αρχές, μίλησε η η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Λένα Μπορμπουδάκη.

 «Κάναμε την ινχνηλάτηση και την διαχείριση της ταυτοποίησης σε πολύ λίγο χρόνο, σε δύο 24ωρα για να μπορέσει να γίνει η ταυτοποίηση της μετάλλαξης, δεν χάθηκε καθόλου πολύτιμος χρόνος, δεν χάθηκε ούτε ένα λεπτό. Παράλληλα ενημερώθηκαν και οι στενές επαφές του πολίτη και όλοι, τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του είναι απολύτως συνεργάσιμοι. Ο πολίτης, ο οποίος ταυτοποιήθηκε με την νέα μετάλλαξη, παραμένει στο σπίτι του και είναι σε καλή κλινική κατάσταση. Εμφανίζει μια ήπια συμπτωματολογία, υπάρχει επικοινωνία με τους γιατρούς, δεν χρειάζεται νοσηλεία τουλάχιστον μέχρι σήμερα» σημείωσε η κα. Μπορμπουδάκη και πρόσθεσε ότι το ιστορικό ταξιδιού από τη Νότια Αφρική  που είχε ο πολίτης, προκάλεσε προβληματισμό και αμέσως σήμανε συναγερμός:

«Όταν ήρθε στην Κρήτη, αμέσως ενεργοποιήθηκε ο υγειονομικός μηχανισμός σε συνεργασία και με τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και όλους τους επλεκόμενους φορείς» τόνισε η κα. Μπορμπουδάκη  και σημείωσε ότι οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να εμβολιάζονται.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κανένας από το περιβάλλον και την οικογένειά του δεν έχει κολλήσει, ενώ ο πολίτης παραμένει σε καραντίνα με ήπια συμπτώματα.

Ζαφειρόπουλος: «Είναι νωρίς ακόμα»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής κλινικής ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, δήλωσε: «Τα στοιχεία για τις επαφές του άντρα τα έχει ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία. Έχουν ελεγχθεί οι στενές επαφές και είναι αρνητικά τα δείγματα αλλά δεν θα περίμενα και κάτι άλλο. Είναι νωρίς ακόμα γιατί είμαστε στις πρώτες ημέρες της λοίμωξης. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξέρουμε οπότε και θα ξαναγίνει έλεγχος με συνεργεία του ΕΟΔΥ».

Τα πρώτα rapid test έβγαιναν αρνητικά

Το γεγονός ότι στη χώρα μας εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, έκανε γνωστό νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες ηλικίας άνω των 60.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης ο πολίτης που βρέθηκε θετικός στη μετάλλαξη Όμικρον, είχε υποβληθεί σε rapid test το οποίο είχε βγει αρνητικό. Τις επόμενες μέρες, ο πολίτης συνέχισε να υποβάλλεται σε rapid test τα οποία έβγαιναν αρνητικά, μέχρι και την 29η Νοεμβρίου, όπου το τεστ τον έδειξε θετικό. Στη συνέχεια, ο ίδιος υποβλήθηκε σε μοριακό έλεγχο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό και συγκεκριμένα στην μετάλλαξη Όμικρον.

Ταυτόχρονα, ο Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε ότι έχει πραγματοποιηθεί ιχνηλάτηση των επαφών, του, ενώ τόνισε ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσει η μετάλλαξη και στην Ελλάδα. Όπως συμπλήρωσε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την νοσηρότητα που προκαλεί η νέα παραλλαγή, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθενείς νοσούν ήπια. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This