Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα – Δύσκολη νύχτα για Ήπειρο και Θεσσαλία

Υπερχείλισαν ποτάμια, δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους - Προληπτική εκκένωση οικισμών

Must Read

Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας από την κακοκαιρία που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από το πρωί του Σαββάτου.

Τεράστια είναι τα προβλήματα στην Ήπειρο. Υπερχείλισε ο παραπόταμος του Αχέροντα, ο Κοκυτός με αποτέλεσμα να είναι πιο έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα στον κάμπο Φαναρίου. Τα ορμητικά νερά του παρέσυραν γέφυρα στην περιοχή Σκάνδαλο, η οποία έδινε πρόσβαση σε κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ στη Γλυκή πλημμύρισαν επιχειρήσεις που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού.

Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί ελαιώνες και καλλιέργειες εσπεριδοειδών, με τους κατοίκους των χωριών να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Νωρίτερα το απόγευμα γέφυρα στη Μικρή Γότιστα Ιωαννίνων κόπηκε στα δύο από τη μανία του Αράχθου.

Έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους

Πολλές περιοχές στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων κινδυνεύουν από τις πλημμύρες, με τον Δήμο να απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν για τις επόμενες ώρες τις άσκοπες μετακινήσεις ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να είναι πολύ προσεκτικοί.

Λόγω της πλημμύρας στο ύψος της γέφυρας της Εγνατίας η επαρχιακή οδός Κουτσελιού- Δαφνούλας παραμένει κλειστή και τα χωριά που επηρεάζονται άμεσα είναι: Πλατανιά, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Καραδήμα, Δαφνούλα. Επίσης, κλειστός παραμένει ο δρόμος Πλατανιάς- Καστρίτσας. Με μεγάλη προσοχή, μετά από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν, γίνεται η κίνηση στον δρόμο Χαροκοπίου- Πλατανιάς, στο σημείο Ράχες.

Μάχη δίνουν σε διάφορα σημεία της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας οι υπηρεσίες του δήμου με τα μηχανήματα που διαθέτουν και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου προκειμένου να καθαρίσουν δρόμους από φερτά υλικά, τάφρους, ενώ διανοίγουν πρόχειρες διόδους για τη διοχέτευση νερών.

Προσοχή στους πολίτες εφιστά ο Δήμος Ζηρού

Στο μεταξύ σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ζηρού αναφέρεται ότι λόγω της μεγάλης αύξησης της στάθμης του Λούρου ποταμού απαιτείται μεγάλη προσοχή σε όσους κινούνται κατά το μήκος του.

Το σύνολο των μηχανημάτων έργων του δήμου βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.

Οι μεγάλες βροχοπτώσεις είχαν ως συνέπεια την αύξηση της στάθμης του Λούρου ποταμού και την υπερχείλισή του σε ορισμένα σημεία. Για τον λόγο αυτό εφιστάται ιδιαίτερη προσοχή όλων των πολιτών που διαμένουν, ή μετακινούνται κατά μήκος του Λούρου ποταμού. Στο μεταξύ το σύνολο των μηχανημάτων έργου του Δήμου Ζηρού, επιχειρούν διαρκώς από τις πρώτες πρωινές ώρες για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ελλάδας.

Ζημιές έχουν προκληθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις και οικείες, ενώ προβλήματα καθιζήσεων και κατολισθήσεων έχουν δημιουργηθεί σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου και κυρίως στις Κοινότητες Παπαδατών, Μελιανών, Πολυσταφύλου, τον Οικισμό Γαλήνη (Γαλατάς), καθώς και στο Θεσπρωτικό, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών έχει ήδη αποκατασταθεί.

Αγρίνιο: Εκκενώθηκε ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου

Εντολή άμεσης εκκένωσης του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου έδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, λόγω της απότομης ανόδου της στάθμης των υδάτων στην λίμνη Λυσιμάχεια.

«Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία», αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου Αγρινίου.

Προβλήματα και στα Τρίκαλα

Επί ποδός βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και προσπαθεί με 22 μηχανήματα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο, προκειμένου να γίνονται με ασφάλεια οι μετακινήσεις.

Εν τω μεταξύ, σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλίας που πλήττονται από την κακοκαιρία βρέθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Ανάμεσα στις περιοχές που επισκέφτηκε ήταν και τα ημιτελή έργα του Αχελώου. «Οι σήραγγες μεταφοράς νερού και εκτόνωσης κινδυνεύουν με κατάρρευση και εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για πλημμυρικά φαινόμενα», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι η ώρα των οριστικών αποφάσεων για τον Αχελώο. Τα ημιτελή έργα του Αχελώου εγκυμονούν κινδύνους από πλημμυρικά φαινόμενα για τη Θεσσαλία και οι κλιματικές κρίσεις επιδεινώνουν το πρόβλημα», κατέληξε.

Ο κ. Αγοραστός επισκέφτηκε επίσης περιοχές του Δήμου Αργιθέας και Μουζακίου όπως και τις Τοπικές Κοινότητες Ζέρβου, Μαράθου, τη γέφυρα Κοράκου και τη γέφυρα Μπαλάνου. Ο μηχανισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σημείωσε ακόμα, βρίσκεται σε ετοιμότητα και τα μηχανήματα επιχειρούν σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας.

Για «δύσκολο βράδυ» κάνει λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης. «Ένα δύσκολο βράδυ για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων θα είναι το αποψινό», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς η έντονη βροχόπτωση συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα η στάθμη των υδάτων στα ποτάμια της περιοχής.

«Είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση μαζί με όλες τις αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις», επισημαίνει, ενώ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This