Μηνάς Γιάγκου: «Το νεαρό της ηλικίας των ασθενών στην Β. Αφρική πιθανή αιτία για τα ελαφρά συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον»

Must Read

Την εκτίμηση ότι τα πράγματα με την μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι εύκολα, παρά το γεγονός ότι δείχνει να έχει ήπια συμπτώματα εξέφρασε ο καθηγητής Ανοσολογίας και Μοριακής Βιολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μηνάς Γιάγκου.

«Το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι μέχρι στιγμής περισσότερο διαδεδομένη στις χώρες της Βόρειας Αφρικής αλλά και γενικότερα στη συγκεκριμένη ήπειρο, όπου υπάρχει μεγάλο ποσοστό νεαρού πληθυσμού και προσβάλει κυρίως νεαρής ηλικίας άτομα με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να αποτελεί μία από τις αιτίες που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς από αυτήν δεν παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα» είπε αρχικά.

Ο κ. Γιάγκου δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο αναφορικά με την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον, ούτε ακόμα και το να αποτελέσει το τέλος της πανδημίας, υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγάλουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα και κυρίως για να πούμε οτιδήποτε που έχει να κάνει με το τέλος της πανδημίας. Έχουν προχωρήσει αρκετά οι εμβολιασμοί στο Βόρειο Ημισφαίριο και κυρίως στις προηγμένες χώρες, ωστόσο, η πανδημία υπάρχει πάντα. Οι εμβολιασμοί θα πρέπει να προχωρήσουν και στις άλλες χώρες, αυτές που είναι λιγότερο προηγμένες. Διότι, εκτός από την ανοσία που προκαλούν οι εμβολιασμοί, έχουν ως συνέπεια να διακοπεί και ο πολλαπλασιασμός του κορωνοϊού, με τον οποίο δημιουργούνται οι μεταλλάξεις. Φαίνεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον προσβάλει νεαρότερες ηλικίες, οι οποίες έχουν και καλύτερο ανοσοποιητικό και γι’ αυτό ίσως να προκαλεί και ελαφρύτερα συμπτώματα», εξήγησε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

«Έχουμε δρόμο ακόμα και θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλο»

Ο ίδιος σημειώνει ότι καλύτερα συμπεράσματα για την μετάλλαξη Όμικρον, αλλά και γενικότερα για την πορεία της πανδημίας αφού είναι πιθανό αυτό το στέλεχος να επικρατήσει, θα εξαχθούν, αν εξαπλωθεί στην Ευρώπη και σε άλλες προηγμένες χώρες.

«Η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται ότι έχει υψηλή μεταδοτικότητα, αλλά δε φαίνεται να προκαλεί ισχυρή παθογένεια. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από το ανοσοποιητικό των ανθρώπων. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλεί υψηλότερη παθογένεια σε άτομα που ζουν σε περισσότερο ρυπογόνα περιβάλλοντα, όπου είναι πιθανό να έχουν προσβληθεί τα πνευμόνια τους. Στη Βόρεια Αφρική δεν είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα τα περιβάλλοντα. Σε κάθε περίπτωση, επειδή η Όμικρον αρχίζει να επικρατεί, εύχομαι να είναι αυτή το τέλος της πανδημίας και σίγουρα δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Όμως, δε θέλω να δίνω φρούδες ελπίδες. Έχουμε δρόμο ακόμα και θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλο. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε και σε καμία περίπτωση να μην εφησυχάσουμε», κατέληξε ο κ. Γιάγκου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This