Ποιες οι παρενέργειες του εμβολιασμού στις ηλικίες 5-11 ετών – Τι γίνεται αν κάποιο παιδί νοσήσει μετά την πρώτη δόση

Σε προτεραιότητα οι πρώτες δόσεις των ανεμβολίαστων και οι αναμνηστικές των 60+

Must Read

Με την πανδημία Covid-19 να μην σταματά να μας επιφυλάσσει νέες δυσάρεστες εκπλήξεις, κατά κύριο λόγο ένεκα των μεταλλάξεων του νέου κορωνοϊού που εμφανίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε σήμερα πως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο του ετήσιου εμβολιασμού μας κατά της φονικής νόσου, όπως, δηλαδή, συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, εξάλλου, η κα Θεοδωρίδου τόνισε πως «το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων με δύο δόσεις σε 21 μέρες. Αν ένα παιδί νοσήσει, η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, κάτι ανάλογο με ό,τι συμβαίνει στους ενήλικες», συμπληρώνοντας πως «ο εμβολιασμός για την Covid δεν θα πρέπει να οδηγεί σε αναβολές και ακυρώσεις του βασικού προγράμματος των εμβολιασμών των παιδιών», παραπέμποντας στον παιδίατρο για το πότε πρέπει να γίνουν και τα υπόλοιπα εμβόλια στα παιδιά.

Όσον αφορά δε στις παρενέργειες του εμβολιασμού στις συγκεκριμένες ηλικίες, η ίδια είπε πως είναι γνωστές στους γονείς, δηλαδή ανάλογες με των συμβατικών εμβολίων, όπως πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης. «Προστατεύει την υγεία του παιδιού ο εμβολιασμός. Η νόσος είναι μεν από την αρχή και παραμένει ήπια, χωρίς να έχει διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι μικροί, όπως ο κίνδυνος του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών (MIS-C), 1 περίπτωση στις 3.000 μπορεί να έχει σοβαρή έκβαση», συνέχισε, σημειώνοντας πως μόλις δημοσιεύτηκε στη Σκωτία σχετική έρευνα για τα παιδιά και το μη ελεγχόμενο άσθμα. «Τα δεδομένα στην Σκωτία αφορούν 752.000 παιδιά και συμπερασματικά από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν λόγω Covid 3 με 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο», είπε.

Η κυρία Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε, επίσης, ότι στο ζήτημα των χρόνιων αλλεργιών, που είναι συχνές στα παιδιά, είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιπτώσεις -και απίθανες – να είναι ένα παιδί αλλεργικό στα συστατικά του εμβολίου. «Μην μεγαλοποιούμε το θέμα των αλλεργιών», τόνισε.

Χορήγηση τρίτης δόσης στους ανήλικους

Η χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 18 ετών δημιούργησε ερωτήματα για το αν και πότε θα έχουμε 3η δόση στους ανήλικους. «Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή έχει εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή ηλικίας 12-17 εβδομάδες. Παράλληλα, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ο FDA ενέκρινε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε εφήβους 16-17 ετών, έξι μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Η Εθνική Επιτροπή αναμένεται ότι θα διατυπώσει συστάσεις», δήλωσε σχετικά η κα Θεοδωρίδου.

«Για 4η δόση μπορεί να απαντήσει κανείς μονό με εικασίες. Η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν να χρειαστεί 4η δόση, αλλά αυτή η 4η δόση να είναι στο χρόνο, να είναι όπως κάνουμε για τον εμβολιασμό της γρίπης να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ως ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει μια δόση στο χρόνο ως επαναληπτικός ανάλογα με τη γρίπη», είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, σημειώνοντας επίσης, πως για τους νοσήσαντες μπορεί να γίνει διπλός εμβολιασμός και να χρειαστεί μετά από άλλους 3 ή 6 μήνες και συμπληρωματική δόση.

Αναφερόμενη, εξάλλου, στην ανακοίνωση του ΠΟΥ που χαρακτηρίζει την παραλλαγή Όμικρον ότι έχει πολύ υψηλό παγκόσμιο κίνδυνο, αλλά και ηπιότερος της Δέλτα να είναι θα υπάρχουν προβλήματα στο κεφάλαιο της νοσηλείας λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας. «Η νόσος ήταν και παραμένει ήπια χωρίς διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι» προειδοποίησε η κ. Θεοδωρίδου.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έκανε ειδική μνεία στους άνω των 60 που σήμερα κλείνουν 7 μήνες από την δεύτερη δόση και δεν έχουν κάνει ακόμη την τρίτη, κάτι που σημαίνει πως από σήμερα θεωρούνται «ανεμβολίαστοι». Όπως είπε, συνολικά 163.000 ακόμα δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Από αυτούς, έχουν κλείσει ραντεβού οι 90.000, εκ των οποίων τα 45.000 είναι τις αμέσως επόμενες ημέρες.

«Η προτεραιότητα στον εμβολιασμό», συνέχισε, «αφορά στην πρώτη δόση, αλλά και στους πολίτες ηλικίας 60+ που θέλουν να κάνουν αναμνηστική δόση στο επτάμηνο», ούτως ώστε να θωρακιστούν και να αποφύγουν τις γνωστές συνέπειες. Αναφερόμενος στην πλατφόρμα για το ραντεβού των παιδιών, είπε πως έχουν κλειστεί πάνω από 29.000 ραντεβού, με τον πρώτο εμβολιασμό να είναι προγραμματισμένος, όπως έχει ανακοινωθεί, για μεθαύριο, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι σήμερα παρελήφθησαν 60.000 δόσεις εμβολίου για τα παιδιά και ότι υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού και στις αρχές του Ιανουαρίου θα ανοίξουν περισσότερα, συμπληρώνοντας ότι τα ραντεβού ανοίγουν ανάλογα με την παραλαβή.

  • Παρακολουθήστε την αποψινή ενημέρωση:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This