«Μπλόκο» του ΣτΕ στη μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Στις 18 Ιανουαρίου 2022 η εκδίκαση της αίτησης του Δήμου Χαϊδαρίου για ακύρωση της εν λόγω μεταβίβασης

Must Read

Προσωρινά δεκτή έκανε η Επιτροπή Αναστολών του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας την αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει ο Δήμος Χαϊδαρίου κατά της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED», έναντι του ποσού των 37.316.041 ευρώ.

Ο Δήμος ζητά να ανασταλεί η εκτέλεση της από 4.6.2021 προκηρύξεως της εταιρείας ΕΤΑΔ Α.Ε. για τη διενέργεια ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού με αντικείμενο την πώληση τμήματος ακινήτου της μείζονος εκτάσεως των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της Α.Π. 9015/7.7.2021 αποφάσεως του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, με την οποία ανακηρύχθηκε οριστικός πλειοδότης η εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED», έναντι 37.316.041,88 ευρώ.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής, «παγώνοντας» τη μεταβίβαση των ναυπηγείων μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου, η οποία έχει προσδιοριστεί να εκδικασθεί στο ΣτΕ στις 18 Ιανουαρίου 2022.

Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ μπλόκαρε τη μεταβίβαση των ναυπηγείων με το σκεπτικό ότι «η απόκτηση συμβατικού δικαιώματος αποκλειστικής χρήσεως του αιγιαλού (και του αντίστοιχου θαλασσίου χώρου) συνεπάγεται, εξ αντικειμένου, απόλυτη αδυναμία ασκήσεως των δικαιωμάτων που απορρέουν από την κοινοχρησία του αιγιαλού (η οποία υφίσταται, κατά νόμο, ανεξαρτήτως της φυσικής ή τεχνικής διαμορφώσεώς του)». Για το λόγο αυτό «διατάσσει τη μη σύναψη συμβάσεως, έως την έκδοση οριστικής αποφάσεως για την αίτηση ακυρώσεως, με αντικείμενο την παραχώρηση αιγιαλού και θαλασσίου χώρου μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του οριστικού πλειοδότη του επίδικου διαγωνισμού».

Απορρίφθηκε ως απαράδεκτη

Με άλλη απόφαση της Επιτροπής Αναστολών απορρίφθηκε ως απαράδεκτη η αίτηση του Δήμου Χαϊδαρίου, με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η από 3.6.2021 πρόσκληση του ειδικού διαχειριστή της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε.» για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού, για την εκποίηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας (ακίνητο 350.745 τ.μ.), η οποία έχει υπαχθεί στη διαδικασία ειδικής διαχειρίσεως και η από 7.7.2021 δήλωση του ειδικού διαχειριστή της ΕΝΑΕ, με την οποία γνωστοποιήθηκε η επιτυχής περάτωση του διαγωνισμού και ο ειδικός διαχειριστής θα προβεί στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για την επικύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού από το αρμόδιο δικαστήριο.

Όπως αναφέρουν οι δικαστές του ΣτΕ, πρόκειται για διαφορά ιδιωτικού δικαίου, η επίλυση της οποίας είναι αρμοδιότητα των πολιτικών δικαστηρίων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This